Συνεργασία και αδελφοποίηση συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του πρέσβη της Κούβας στον Δήμαρχο Νάουσας
Η συνεργασία του δήμου Νάουσας με την πρεσβεία της Κούβας πάνω σε τουριστικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις αλλά και η πρόταση του δημάρχου Νάουσας κ. Νίκου Κουτσογιάννη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδελφοποίησης των ηρωικών πόλεων της Νάουσας Ημαθίας και Bayamo της Κούβας, ήταν τα σημαντικότερα από την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη προχθές Πέμπτη του πρέσβη της Κούβας κ. Aramis Fuente Hernandez στο δημαρχείο Νάουσας.
Ο πρέσβης της Κούβας συνοδευόταν από την σύζυγο του και την πρόεδρο των Φιλολόγων Ημαθίας κα Ευγενία Καβαλάρη, ενώ από πλευράς δήμου παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασιλειάδου, Δανιηλίδου, Δολδούρης, Σαμαράς, Χατζηιωαννίδου και ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Γιάννης Ταούλας.
Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ημαθία, θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές, με εκπροσώπους μαζικών φορέων της περιοχής, θα ξεναγηθεί στους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Βεργίνα και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση «Ημέρες Κουβανικού Κινηματογράφου» που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με την Κουβανική Πρεσβεία στην Ελλάδα την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νάουσας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας έχουμε κοντά μας, ο δήμος μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ιστορία η οποία ανάγεται σε ηρωικές πράξεις καθώς κατά την επανάσταση του 1821 ήταν η πρώτη περιοχή της Βορείου Ελλάδος που ακολούθησε την επανάσταση που ξεκίνησε στην Πελοπόννησο».
Ο κ. Κουτσογιάννης, αναφέρθηκε επίσης στη θυσία των γυναικών της Νάουσας στο ποτάμι της Αράπιτσας, στο γεγονός πως η πόλη ανακηρύχθηκε ηρωική, στην βιομηχανία της Νάουσας και τη δύναμη του νερού, και την τωρινή προσπάθεια να καταστεί πρότυπος εναλλακτικός τουριστικός προορισμός μέσω της αρχαιολογίας, της συνύπαρξης του Μέγα Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη στο πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, αλλά και της δημιουργίας υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα υπογράμμισε την ιστορία της Ελλάδος και της Νάουσας τονίζοντας πως εντυπωσιάστηκε με τον αγώνα των Ναουσαίων αλλά και με τα κοινά χαρακτηριστικά των δυο λαών. Παραλλήλισε μάλιστα την ιστορικότητα της θυσίας των γυναικών της Νάουσας με την ιστορία της πόλης Bayamo στην Κούβα, όπου οι κάτοικοι αποφάσισαν να καούν για να μην πέσουν στα χέρια των Ισπανών κατακτητών, με κοινό σημείο και στις δυο περιπτώσεις το θάρρος την αξιοπρέπεια και την πίστη για την ελευθερία.
Ο δήμαρχος Νάουσας δώρισε στον πρέσβη της Κούβας τον «πρόσωπο» Γενίτσαρου, του μοναδικού δρώμενου της Νάουσας, ξινόμαυρο κρασί και το βιβλίο με την τουριστική ταυτότητα της Νάουσας, ενώ ο κ. Hernandez με τη σειρά του δώρισε στον κ. Κουτσογιάννη ένα παλαιωμένο μπουκάλι ρούμι από την Κούβα.