Ελλάδα Περιβάλλον Πολιτική

ΜέΡΑ25: Λέμε όχι LNG στον Θερμαϊκό / μην αφήσεις να βάλουν μια βόμβα στην αυλή σου

Λέμε όχι LNG στον Θερμαϊκό
Μην αφήσεις να βάλουν μια βόμβα στην αυλή σου

Συνέντευξη Τύπου ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης 

Οι οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας 5/2 σε ενημερωτική συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας για ακόμη μία φορά την εναντίωσή τους στην εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόλπο του Θερμαϊκού. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκαν τα τεράστια ζητήματα ασφαλείας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής “επένδυσης” για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Ρένα Παπαδοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, αναφέρθηκε στο τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής όσον αφορά τον σχεδιασμό του σταθμού LNG, στο πως αυτή η πολιτική επιλογή αποτελεί μέρος των κυβερνητικών σχεδίων για την ενέργεια, και στο πως συνδέεται ο σχεδιασμός αύξησης της εισροής φυσικού αερίου στην Ελλάδα με γενικότερα ενεργειακά ζητήματα, όπως το χρηματιστήριο ενέργειας, τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος, την ακρίβεια κ.ά. Αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις του ΜέΡΑ25 που αφορούν την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, την κοινωνικοποίηση των ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, καθώς επίσης και την ανάπτυξη ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) φιλικών προς το περιβάλλον, όπως φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραγωγή πράσινου υδρογόνου κ.ά.

Ο Κώστας Νικολάου, διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, φέρνοντας παραδείγματα από την παγκόσμια εμπειρία και από άλλες πόλεις στην Ελλάδα, έκανε ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των κινδύνων και των επιπτώσεων μιας τέτοιας εγκατάστασης σε επίπεδο περιβάλλοντος, ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ανέφερε πως η Elpedison έχει προχωρήσει σε έρευνα αγοράς, και σκιαγράφησε τις κινήσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα στο επόμενο διάστημα, όπως την υποχρέωση η εταιρεία να προχωρήσει σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όπως ανέφερε, εφόσον η μελέτη κατατεθεί τον Μάρτιο, αυτή η περίοδος θα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος και θα είναι απαραίτητο ένα μεγάλο μέτωπο αντίδρασης, ακολουθώντας το παράδειγμα της πόλης της Καβάλας.

Η Χριστίνα Σουλτανίδου εκ μέρους του περιφερειακού σχήματος «Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής» αναφέρθηκε στον ρόλο και τις ευθύνες της Περιφέρειας. Όπως ανέφερε, δύο φορές κατατέθηκε αίτημα να συζητηθεί το θέμα σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και τις δύο φορές η διοίκηση ήταν αρνητική. Παράλληλα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μετά την αρχική εναντίωση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ακολουθήσει νεκρική σιγή και πλέον επιβάλλεται η περιφέρεια και οι δήμαρχοι να πάρουν θέση.

Ο Παύλος Λάσκος, μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στον σταθμό για το LNG στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους της Πρωτοβουλίας, η οποία ιδρύθηκε άμεσα μετά την ανάδειξη του θέματος και έχει προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών από περίπου 50 κοινωνικούς φορείς, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε μεγάλα φεστιβάλ στην πόλη με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου. Μέσα στο επόμενο διάστημα η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να υπάρξει μεγάλο μέτωπο φορέων και πολιτών, να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης σε γειτονιές, και να υπάρξει πίεση στους φορείς της αυτοδιοίκησης και του γενικού κράτους για αρνητική γνωμοδότηση για τον σταθμό LNG.

Από τη συνέντευξη τύπου έγινε σαφές πως οι συνέπειες της πλωτής εξέδρας LNG για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι ανυπολόγιστες. Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται μαζί με αυτοδιοικητικά σχήματα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, και κινηματικές πρωτοβουλίες για να οικοδομηθεί ένα μαζικό και μαχητικό μέτωπο συλλογικοτήτων, φορέων, και ατόμων ώστε να αποτραπεί αυτή η καταστροφική επιλογή και να μην επιτρέψουμε να βάλουν μια βόμβα στην αυλή μας.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ