Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Τοπικά

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Χάιδως Μπατσαρά-Τζήκα “Μαρίνα” / Από τη διαφορετικότητα στην ισότητα

Νέο βιβλίο για την εκπαιδευτικό Χάιδω Μπατσαρά-Τζήκα  η “Μαρίνα” της, βιβλίο που προέρχεται από την πολύχρονη θητεία της στην εκπαίδευση και την αγάπη της για τους μαθητές της.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά Δήμου Βέροιας.
.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σε ένα πυκνό ακροατήριο και με παρουσιαστές που το προσέγγισαν από διάφορες πλευρές.
.
Συγκεκριμένα:
.
Η πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Σταυρούλα Μιχαηλίδου, συντονίστρια της βιβλιοπαρουσίασης,  μίλησε προλογίζοντας για την ιδιαιτερότητα του βιβλίου, αφού σ’ αυτό πρωταγωνιστει μια μικρούλα ρομά, που καταφέρνει να “αποδράσει” από το περιθώριο, χάρη στη φωτισμένη δασκάλα της, που της ανοίγει το δρόμο, νιώθοντας ασφάλεια, αποδοχή, σεβασμό και αγάπη.
.
Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Ευθυμία Γώτη, μίλησε για την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τη γραφή της και το θέμα αλλά και τη συγγραφέα, με την πολύχρονη πείρα της στην εκπαίδευση.
.
Η Κατερίνα Παπαγεωργίου,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ενδιαφέρον και για μικρούς αλλά και για μεγάλους, πέρασε από τον τρόπο γραφής του, (που δεν τον χαρακτηρίζει η πλοκή ή το σασπένς), στο στόχο του, που είναι η διαφορετικότητα και η αντιμετώπισή της ιδιαίτερα στο σχολείο, που πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες ακόμη και στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Η εκπαιδευτικός Περιστέρα Κάτανα, αφού τόνισε πως η ιστορία που καταγράφεται από τη συγγραφέα είναι αληθινή, μίλησε όχι μόνο για την τρυφερή πένα της συγγραφέως αλλά για το θέμα του βιβλίου της, που αγγίζει ένα από τα πιο καυτά θέματα, αυτό της διαφορετικότητας.
Ο  ρόλος του φωτισμένου δασκάλου από τη μια και η ανάγκη της μαθήτριας από την άλλη να ξεπεράσει τα στερεότυπα της φυλής της οδηγούν στο  τελικό αποτέλεσμα της ανατροπής.

Ενσυναίσθηση, μεταδοτικότητα και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά, οδηγούν στην έμπρακτη αποδοχή της διαφορετικότητας, που φάνηκε και από τα αποσπάσματα που διάβασε η παρουσιάστρια.

Η Ψυχολόγος Ευδοξία Αδαμίδου είχε τη δική της οπτική, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους ρομά καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα στερεότυπα που τους χαρακτηρίζουν διακρινόμενοι στον κοινωνικό στίβο κι αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί πάση θυσία, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο αλλά όχι ανεκπλήρωτο.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι πως πρέπει να στηρίξουμε τη διαφορετικότητα, βοηθώντας την να εκφραστεί.

Η Ελένη Αναγνώστου μουσικός και εκπαιδευτικός , καταθέτοντας και τη δική της εμπειρία από διδασκαλία σε παιδιά ρομά και ταυτίζοντας τη δική της άποψη για υποστήριξη της διαφορετικότητάς τους με των προηγούμενων ομιλητών, έδωσε μουσικό χρώμα στον τίτλο του βιβλίου “Μαρίνα” τραγουδώντας στο πιάνο τη “Μαρίνα” του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Ελύτη.

Η Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ελένη Σιδηροπούλου, που εκπροσώπησε το Κέντρο Κοινότητας – Παράρτημα Ρομά Δήμου Βέροιας, έκανε μια αναδρομή στην καταγωγή των ρομά, που προέρχονται από την Ινδία, για να δώσει στη συνέχεια πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της φυλής και τις ασχολίες τους, αλλά και για όσα προσφέρει το παράρτημα της Βέροιας σ’ αυτούς.

Συγκινημένη η συγγραφέας ευχαρίστησε εκείνους που παρουσίασαν το βιβλίο της, δηλώνοντας πως το πρόσωπο της μαθήτριάς της  είναι υπαρκτό πρόσωπο και όχι απλά εντάχθηκε στο κοινωνικό σύνολο, αλλά έγινε αργότερα και η ίδια δασκάλα.

Το βιβλίο εικονογραφήθηκε, όπως αποκάλυψε, από την εγγονή της Παναγιώτα Παντελιάδου, και  στη συνέχεια υπέγραψε τα βιβλία της.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………….

 

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ