“Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Παλαιστίνη: Τι σημαίνει στην πράξη να ζεις σε μία χώρα – φυλακή” / γράφει η Τζένη Κριθαρά
Οι κηδείες παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας είναι τόσο συνήθεις όσο η στέρηση νερού, ο καθημερινός σωματικός έλεγχος, οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί και η ανέγερση νέων εβραϊκών κατοικιών σε παλαιστινιακή γη
Τζένη Κριθαρά
Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην απόπειρα ενός καταπιεσμένου, αδικημένου και εξαθλιωμένου λαού για αντεπίθεση είναι μεγαλύτερη καταπίεση, μεγαλύτερη αδικία, μεγαλύτερη εξαθλίωση. Μετά την απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας, ακολούθησε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «πάγωμα» της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. Όσο και αν ντύνουν τις αποφάσεις τους με τον μανδύα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, γνωρίζουν πως το αποτέλεσμα θα είναι η μαζική δολοφονία Παλαιστινίων και όχι η αποδυνάμωση της Χαμάς που έχει δείξει πως μπορεί ούτως ή άλλως να εφοδιάζεται με ό,τι χρειάζεται. Η Ευρώπη των «αρχών», της «ελευθερίας» και της «δικαιοσύνης» που γίνεται εδώ και χρόνια συνένοχη δια της απάθειάς της σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βοηθάει τώρα και στην πράξη στην εξόντωση του παλαιστινιακού λαού.
Οι συστηματικές προσπάθειες των κυβερνήσεων του Ισραήλ για εθνοκάθαρση βρίσκονται σε αρμονία με την πλήρη διεθνή αδιαφορία για τις εξόφθαλμες παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και τις αγριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή σε καθημερινή βάση. Μετά τη στέρηση νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, έρχεται και η στέρηση οικονομικής βοήθειας να αποτελειώσει τους Παλαιστίνιους. Τα 691 εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το υψηλότερο ποσό που εκταμιεύεται για την Παλαιστίνη, όμως δεν προέρχεται από τον … ανθρωπισμό και την … ευαισθησία των Ευρωπαίων. Είναι ο μόνος τρόπος να εξαγοράσουν λίγο φαρισαϊκό ενδιαφέρον για τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζει η κατοχική δύναμη που υποστηρίζουν στην περιοχή.
Τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σκοτωθεί 91 παιδιά από ισραηλινά πυρά. Οι κηδείες παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας είναι τόσο συνήθεις όσο η στέρηση νερού, ο καθημερινός σωματικός έλεγχος, οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί και η ανέγερση νέων εβραϊκών κατοικιών σε παλαιστινιακή γη. Καθώς είναι πολύ εύκολο να κρίνει κανείς τις πράξεις του καταπιεσμένου από τη θεση του προνομιούχου, έχει ενδιαφέρον να δούμε πέντε φωτογραφίες που είναι χαρακτηριστικές της καθημερινότητας των Παλαιστινίων που ζουν στν αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή στη γη που αποτελεί εδώ και χρόνια την μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του πλανήτη.
Δεξαμενές & μπιτόνια
Οι ισραηλινοί χρησιμοποιούν το νερό ως όπλο
Οι Παλαιστίνιοι στερούνται το σημαντικότερο στοιχείο για την ανθρώπινη διαβίωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνησίας, 100.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά περιορισμών στην εξασφάλιση νερού. Σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να πιούν νερό, να μαγειρέψουν, να πλυθούν, να καλλιεργήσουν τη γη τους ή να εκθρέψουν τα ζώα τους.
Οι Παλαιστίνιοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 73 λίτρα νερού την ημέρα ανά άτομο, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από το συνιστώμενο ημερήσιο ελάχιστο των 100 λίτρων ανά κάτοικο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατανάλωση νερού από τους Ισραηλινούς είναι τουλάχιστον τετραπλάσια από αυτή των Παλαιστινίων. Σε πολλές κτηνοτροφικές κοινότητες στη Δυτική Όχθη, η κατανάλωση νερού για χιλιάδες Παλαιστίνιους φτάνει τα 20 λίτρα ανά άτομο την ημέρα, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Λίγο αφότου το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη -συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας – τον Ιούνιο του 1967, οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές παγίωσαν την πλήρη εξουσία σε όλους τους υδάτινους πόρους και τις σχετικές με το νερό υποδομές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Πενήντα χρόνια μετά, το 90-95% του νερού στη Γάζα είναι μολυσμένο ή ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τη μεταφορά νερού από τη Δυτική Όχθη στη Γάζα και ο μόνος πόρος πόσιμο νερού για τη Γάζα είναι ο παράκτιος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος όμως είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του πληθυσμού και εξαντλείται ολοένα και περισσότερο από την υπερβολική άντληση. Παράλληλα, μολύνεται από λύματα και διείσδυση θαλασσινού νερού.
Smart shooter
«Έξυπνα» όπλα στην υπηρεσία του κατοχικού στρατού
Οι χιλιάδες νεκροί που καταγράφονται κάθε χρόνο στα παλαιστινιακά εδάφη δεν προκύπτουν μόνο από ένοπλες συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς. Προκύπτουν κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα ωμής βίας των κατοχικών δυνάμεων απέναντι σε ένοπλους ή άμαχους Παλαιστινίους που τολμούν να παραβούν κάποιον από τους απάνθρωπους κατοχικούς κανόνες και το πληρώνουν με τη ζωή τους. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή με την κάννη ενός όπλου στην πλάτη, σαν να μην έφτανε που πρέπει να τρέχουν μέρα – νύχτα στα καταφύγια μόλις ακουστούν οι σειρήνες των ισραηλινών βομβαρδισμών. Απέναντι στις ρουκέτες των Παλαιστινίων το Ισραήλ χρησιμοποιεί πυραύλους, αλλά και κάθε τελευταία λέξη της τεχνολογίας όπλων – ανεξάρτητα από τα ζητήματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρονται.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περιβόητο «Smart Shooter» της φωτογραφίας. Έχει εγκατασταθεί στη Χεβρόν της Δυτικής Όχθης, μία περιοχή που οι Παλαιστίνιοι βιώνουν καθημερινά την ασυδοσία και την παρενόχληση των κατοχικών δυνάμεων. Μέσω. κάμερας – και χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη – αποφασίζει πότε και ποιον πρέπει να χτυπήσει και πυροβολεί αυτόματα. Δεν το χειρίζεται στρατιώτης. Το Smart Shooter είναι τοποθετημένο σε checkpoint της Χεβρόν, πράγμα που σημαίνει ότι περνούν καθημερινά από μπροστά του Παλαιστίνιοι που πάνε στις δουλειές τους και παιδιά που πάνε στο σχολείο τους. Οι Ισραηλινοί λένε πως δεν είναι θανατηφόρο και πως χρησιμοποιεί μόνο σφαίρες καουτσούκ, δακρυγόνα και χειροβοβμίδες κρότου – λάμψης. Ότι τι; Αυτό το καθιστά λιγότερο απειλητικό για τους άμαχους που περνούν τη ζωή τους περικυκλωμένοι από στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων; Ή μήπως το καθιστά φιλικό για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν υπό την μόνιμη απειλή του επικείμενου θανάτου;
Checkpoints
Εξακρίβωση στοιχείων & σωματικός έλεγχος κάθε μέρα – πολλές φορές μες στην μέρα
Φανταστείτε πως βγαίνετε από το σπίτι σας για να πάτε στη δουλειά σας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι σας ή θέλετε να αφήσετε το παιδί σας στο σχολείο που είναι λίγα τετράγωνα μακριά. Σκεφτείτε ότι χρειάζεται να πάτε στο σούπερ μάρκετ ή να επισκεφθείτε κάποιον συγγενή σας στο νοσοκομείο. Πώς θα σας φαινόταν αν έπρεπε και στο πήγαινε και στο έλα να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων σας, σωματικός έλεγχος για την περίπτωση να οπλοφορείτε και εξακρίβωση του λόγου μετακίνησής σας; Και όλα αυτά, από στρατιώτες κατοχικών δυνάμεων. Σκέτος εφιάλτης, ε; Αυτή είναι η καθημερινότητα για τους Παλαιστίνιους εδώ και δεκαετίας.
Τα checkpoints (σημεία ελέγχου) των Ισραηλινών είναι οδοφράγματα ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων εντός των κατεχόμενων εδαφών, όσο και μεταξύ των κατοχικών εδαφών και του Ισραήλ. Στα checkpoints οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ασκούν απόλυτο έλεγχο: μπορούν να ζητήσουν οποιοδήποτε έγγραφο ή διαδικασία ταυτοποίησης και ασφαλείας. Συνεχώς γίνονται καταγγελίες για σκόπιμες καθυστερήσεις, απορρίψεις αδειών διέλευσης ή παρενόχλησης των Παλαιστινίων στα checkpoints. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τα σημεία ελέγχου σημαντικό εμπόδιο στην καθημερινή τους ζωή, καθώς εμποδίζουν ή καθυστερούν την ελεύθερη κυκλοφορία στην επικράτειά τους. Μόνο για μία διαδρομή μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από δύο ή και τρία σημεία ελέγχου. Αυτό ισχύει ακόμα και για παιδιά που κατευθύνονται στο σχολείο τους -συνήθως χωρίς τη συνοδεία ενήλικα – και πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο Ισραηλινών στρατιωτών.