Κόσμος

Υποβρύχιο Titan: Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έρευνες / Το γαλλικό «Atalante» η τελευταία ελπίδα

Tρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του υποβρυχίου Titan, τα σωστικά συνεργεία παλεύουν με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τους πέντε επιβάτες που χάθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Οι ίδιοι μπορεί να αντιμετωπίζουν μία πίεση στους πνεύμονες, «νάρκωση από άζωτο» και υποθερμία, εάν το κύτος του υποβρυχίου έχει ραγίσει, δήλωσαν οι ειδικοί. «Δεν ξέρουμε τι είναι», δήλωσε για τους θορύβους ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ.

Λιγότερο από 20 ώρες απομένουν μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο στους επιβαίνοντες του υποβρυχίου «Titan», το οποίο αγνοείται στον Ατλαντικό, με την Αμερικανική Ακτοφυλακή να σημειώνει πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι έρευνες γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι στον Ατλαντικό Ωκεανό «είχαν αρνητικά αποτελέσματα», ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ για το υποβρύχιο που αγνοείται, ενώ πρόσθεσε ότι τα πληρώματα εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τι προκάλεσε τους κρότους. Απέρριψε ωστόσο τις πληροφορίες πως προέρχονται σίγουρα από το υποβρύχιο. Εμφανίζονται βέβαιοι ωστόσο, στο ότι ψάχνουν στην σωστή περιοχή.

«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

Για το οξυγόνο και πόσες ώρες μπορεί να απομένουν μέχρι να τελειώσει, δεν ήταν ξεκάθαρος. «Το οξυγόνο και το πόσο έχουν ακόμη είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη το ψάχνουμε. Οι δύτες μας είναι στα 4.000 μέτρα» απάντησε.

«Είδαμε ένα αντικείμενο, δεν ήταν αυτό που ψάχναμε. Εχουν ακουστεί χθες διάφοροι ήχοι, αλλά βγήκαν κάποια βιαστικά συμπεράσματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Δεν ξέρουμε τι ήχοι είναι και το ψάχνουμε ακόμη. Ακούστηκαν και σήμερα απ’ ότι ενημερώθηκα» είπε άλλο μέλος της ακτοφυλακής.

«Υπάρχουν πολλοί σένσορες που επεξεργάζονται όσα δεδομένα συλλέγουν. Οι θόρυβοι είναι ήχοι από χτυπήματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι είδους χτυπήματα είναι αυτά. Από την εμπειρία μου λέω πως υπάρχουν διάφοροι ήχοι στον βυθό και μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Το μόνο σίγουρο ότι ψάχνουμε στην σωστή περιοχή για το υποβρύχιο. Υπάρχουν αντικείμενα που βρίσκονται στον βυθό, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται» συμπλήρωσε.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων σπεύδει και ένα γαλλικό ρομπότ, το οποίο θα καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Τα σενάρια για το σκάφος και οι κίνδυνοι για τους επιβάτες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους πέντε επιβάτες σε περίπτωση που είναι ζωντανοί, είναι πολλοί. Ενώ έχουν υπάρξει κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί, το τι προκάλεσε την εξαφάνιση του υποβρυχίου και η τελική του τύχη, παραμένει άγνωστο.

Ένα σενάριο είναι το ράγισμα του κύτους ενώ το σκάφος βρισκόταν στα βάθη του ωκεανού, και αν αυτό έχει συμβεί οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών είναι σχεδόν μηδενικές.  Ο δρ Nicolai Roterman, ερευνητής θαλασσών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε ότι αν συνέβαινε ένα τέτοιο ατύχημα, η πίεση θα σκότωνε σχεδόν αμέσως τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο.

Ο καθηγητής Alistair Greig, ειδικός στη θαλάσσια μηχανική στο University College του Λονδίνου, πρόσθεσε απλώς ότι αν το κύτος είχε υποστεί οποιαδήποτε βλάβη, η «πρόγνωση δεν είναι καλή».

Το Titan εξαφανίστηκε ενώ έκανε κατάδυση στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ακόμα και οι φάλαινες που έχουν εξελιχθεί για να τρέφονται στα βάθη του ωκεανού φτάνουν το πολύ μέχρι τα 10.000 πόδια.

Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν κάτω από το νερό πρέπει να αντιμετωπίσουν την πίεση του νερού, το οποίο είναι πολύ πυκνότερο από τον αέρα, που τους περιβάλλει. Στο βάθος του ναυαγίου του Τιτανικού, η πίεση θα είναι περίπου 380 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που βιώνουν οι άνθρωποι στην επιφάνεια. Καθώς η πίεση από το νερό αυξάνεται, προκαλεί την κατάρρευση οποιουδήποτε χώρου γεμάτου με αέρα κάτω από το βάρος.

Για τα υποβρύχια με βλάβη στο κύτος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήγμα, προκαλώντας πιθανό τραύμα στους επιβαίνοντες στο εσωτερικό. Και για συστήματα, όπως οι πνεύμονες, η έντονη πίεση μπορεί να είναι καταστροφική και σε ακραία βάθη αυτή η πίεση γίνεται θανατηφόρα.

Ένας άνθρωπος χωρίς προστασία και εξοπλισμό, που θα εκτίθετο στο βάθος που επεδίωκε να φτάσει ο Τιτάνας θα κατέρρεαν οι πνεύμονές του και θα έσπαγαν τα τύμπανά του από το βάρος του νερού. Το υγρό θα έμπαινε από το στόμα του για να γεμίσει το κενό που θα έμενε πίσω και αυτό θα προκαλούσε τον πνιγμό του άτυχου ατόμου.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν περίπου 15 λεπτά χωρίς οξυγόνο, αν και χάνουν τις αισθήσεις τους πολύ νωρίτερα, ενώ η εγκεφαλική βλάβη είναι πιθανή μετά από λίγα λεπτά χωρίς αέρα.

Η πίεση του νερού που μπορεί να συνθλίψει τα ανθρώπινα οστά είναι περίπου 22 μίλια, δηλαδή περίπου τρεις φορές πιο βαθιά από τα βαθύτερα καταγεγραμμένα σημεία του ωκεανού.

Στις υψηλές πιέσεις στα βάθη των ωκεανών, η εσωτερική χημεία του σώματος αρχίζει να αλλάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άζωτο, το οποίο αποτελεί μέρος του αέρα που αναπνέουμε, να εισέρχεται στο αίμα. Καθώς ο ανθρώπινος ιστός χρειάζεται οξυγόνο και όχι άζωτο για να επιβιώσει, αυτή η ανισορροπία προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται νάρκωση από άζωτο – με το σώμα να ασφυκτιά ουσιαστικά από μέσα προς τα έξω. Ακόμα και χωρίς αυτούς τους παράγοντες, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την προοπτική της υποθερμίας που θα επέλθει γρήγορα. Ο βαθύς ωκεανός δέχεται ελάχιστο έως καθόλου φως και οι θερμοκρασίες στα 12.500 πόδια είναι περίπου 2°C (36°F).

Στους ανθρώπους, η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί σε νερό με θερμοκρασία μόλις 4°C (40°F), και οι άνθρωποι αρχίζουν να κουράζονται και να παθαίνουν σύγχυση.

Διάφορα πλάσματα που αναπνέουν αέρα, όπως οι φάλαινες, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες, έχουν αναπτύξει ειδικές άμυνες για να αντισταθμίσουν το βάθος. Ορισμένα είδη «καταρρέουν» προληπτικά τους πνεύμονές τους και επιβραδύνουν τις σωματικές τους λειτουργίες πριν βουτήξουν στα βάθη, επιβιώνοντας με το οξυγόνο που απομένει στο αίμα τους.

Αν το σκάφος δεν έχει ρεύμα, οι πέντε επιβάτες του θα βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι και σε θερμοκρασίες περίπου 3°C καθώς το σκάφος κυλάει στον βυθό της θάλασσας.

Χθες Τρίτη (20/6), η αμερικανική ακτοφυλακή εκτίμησε ότι το σκάφος είχε μόλις 40 ώρες οξυγόνου. Αυτό δίνει στους διασώστες περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να βρουν το σκάφος. Ακόμη και αν το σκάφος αναδυθεί και παρασυρθεί στα ρεύματα του ωκεανού, είναι σχεδιασμένο να ανοίγει μόνο από έξω, πράγμα που σημαίνει ότι το χρονικό όριο παραμένει.

Η OceanGate αντιμετωπίζει επίσης ερωτήματα σχετικά με το γιατί άργησε τόσο πολύ να ειδοποιήσει τις αρχές για το σκάφος που αγνοείται, καθώς σήμανε συναγερμό στην ακτοφυλακή μόλις οκτώ ώρες μετά τη διακοπή της επαφής.

Το γαλλικό «Atalante» η τελευταία ελπίδα

Μια φωτογραφία από τις εντατικές έρευνες της αμερικανικής ακτοφυλακής για την ανεύρεση και διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο υποβρύχιο Τιτάν στον Ατλαντικό δόθηκε στη δημοσιότητα.

Photo: Us Coastguard

Στη φωτογραφία διακρίνεται το σκάφος διάσωσης Deep Energy  που αποτελεί μια από τις τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση των πέντε επιβατών. Τα αποθέματα οξυγόνου στο Titan φαίνεται ότι έχουν πλέον μειωθεί σε μόλις 24 ώρες, με τις ομάδες των διασωστών να αποδύονται σε «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση των πέντε.

Photo: CNN

Τα χαρακτηριστικά του γαλλικού υποβρυχίου

Το πλοίο Atalante που απεστάλη από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών για να ενισχύσει τις έρευνες, φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο που ονομάζεται Nautile και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, γνωστό με το όνομα Victor 6000.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.

Το Nautile μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων με τριμελές πλήρωμα και είναι ένα από τα ελάχιστα επανδρωμένα υποβρύχια βαθιάς θάλασσας. Διαθέτει τρία ευρυγώνια παράθυρα θέασης και προβολείς LED που παρέχουν άμεση θέα του βυθού. Μια κατάδυση του συγκεκριμένου υποβρυχίου, μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες, εκ των οποίων οι έξι μπορούν να δαπανηθούν για εργασία στον πυθμένα της θάλασσας.

Το ρομπότ Vector 6000, το οποίο θα πρέπει να κατέβει περίπου σε βάθος 4.000 μέτρων, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τον ενσωματωμένο εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε βάθος έως και 6 χιλιομέτρων. Το ρομπότ συνδέεται με το «Atalante» μέσω ηλεκτρομηχανικού καλωδίου μήκους 8.000 μέτρων.

«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει το βαθυσκάφος από μόνο του», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων του Ifremer, του γαλλικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου στο οποίο ανήκει το ρομπότ. Θα μπορούσε όμως να συνδέσει τον «Τιτάνα», το αυτοκαταδυόμενο σκάφος βάρους 10 κιλών, με κάποιο πλοίο που θα το έβγαζε στη συνέχεια στην επιφάνεια.

Η επαφή με τον Τιτάνα, στον οποίο επιβαίνουν πέντε άτομα, χάθηκε λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, την Κυριακή. «Το Victor είναι ικανό να κάνει οπτική έρευνα, με όλες τις κάμερες που διαθέτει. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απεγκλωβίσουν το βαθυσκάφος, ένα έχει μπερδευτεί σε καλώδια ή άλλα αντικείμενα στον βυθό», είπε ο Λεφόρ.

Το Ifremer μετείχε στην ομάδα που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού το 1985. Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών, που φέρεται ότι είναι μεταξύ των πέντε αγνοούμενων, εργαζόταν παλαιότερα για το Ifremer και ήταν ο κυβερνήτης της ναυαρχίδας του, του υποβρυχίου «Ναυτίλος» που χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθεί το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το Ifremer στέλνει στο σημείο το πλοίο Atalante, που μεταφέρει το ρομπότ, κατόπιν αιτήματος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η λογική των ναυτικών. Η στάση μας είναι: είμαστε κοντά, πρέπει να πάμε», εξήγησε ο Λεφόρ.

Μια ομάδα 25 ατόμων χειρίζεται το ρομπότ. «Μπορούμε να εργαζόμαστε ασταμάτητα επί 72 ώρες, δεν χρειάζεται να διακόπτουμε όταν πέφτει η νύχτα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Atalante αναμένεται να βρίσκεται στο σημείο μέχρι τις 8 μ.μ. ώρα Παρισιού (9 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η Le Figaro.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε νωρίτερα ότι ένα καναδικό αεροσκάφος, εξοπλισμένο για να εντοπίζει υποβρύχια, άκουσε θορύβους στην περιοχή του ναυαγίου, γδούπους που ακούγονταν ανά τακτά διαστήματα, κάθε περίπου 30 λεπτά. «Δεν ξέρουμε τι συνέβη. Οι θόρυβοι που ακούστηκαν μας δίνουν ελπίδα ότι το υποβρύχιο είναι στον πυθμένα και οι άνθρωποι είναι ακόμη ζωντανοί, όμως είναι πιθανά και άλλα σενάρια», είπε ο Λεφόρ. «Ακόμη και αν οι ελπίδες είναι ελάχιστες, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

«Το υποβρύχιο μπορεί να έχει βγει στην επιφάνεια» – Τα σενάρια μετά τους ήχους

Την ίδια στιγμή, ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων Φρανκ Όουεν, δήλωσε στο BBC ότι «η πεποίθησή του (ότι μπορεί να βρουν το υποβρύχιο) ανέβηκε κατακόρυφα» όταν άκουσε ότι πλωτοί ανιχνευτές ήχου «έπιασαν» θορύβους-χτύπους μέσα από την θάλασσα.

«Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, στο σκάφος βρίσκεται ένας συνταξιούχος δύτης του γαλλικού ναυτικού(o 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού). Αυτός λογικά θα ξέρει το πρωτόκολλο για να προσπαθήσει να ειδοποιήσει τις δυνάμεις αναζήτησης… για τα χτυπήματα κάθε μισή ώρα», συνέχισε.

Ένας ακόμα λόγος που ο Φρανκ Όουεν είναι αισιόδοξος, είναι ότι για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι, αυτό σημαίνει ότι το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια, ή έστω λίγα μέτρα κάτω από αυτή.

«Κάτω από περίπου 180 μέτρα, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα που κάνει το [σήμα σόναρ] να αναπηδά. Αλλά αν το σήμα εκπέμπεται πάνω από τα 180 μέτρα, τείνει να πηγαίνει αρκετά ευθεία (και να εντοπίζεται)».

Ωστόσο, ακόμα κι αν ο «Τιτάνας» βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς πολύ μικρό μέρος του βρίσκεται πάνω από τη στάθμη του νερού. Η χρήση πολλών σόναρ ανίχνευσης ήχου θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό στίγμα της θέσης τους και περιορίσει τη ζώνη ερευνών.

Όσον αφορά στις έρευνες, ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική αναμένεται να φτάσει σύντομα στην περιοχή.

topontiki.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ