Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θέατρο Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Το 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας εντυπωσίασε με την απολαυστική “Φαύστα” του / Παράσταση επαγγελματικών προδιαγραφών

Δεν είναι η πρώτη φορά που το 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας δείχνει τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες και δυνατότητες, πέρα από το δύσκολο εκπαιδευτικό του έργο.

Κι αυτήν τη φορά, στην παράσταση που δόθηκε στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, το απέδειξε για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζοντας με τη “Φαύστα” του Μποστ, που ανέβασε.

Εντυπωσίασε, όμως, και με τη διάθεσή του να προσφέρει τα έσοδα της παράστασης στο Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης “Έρασμος”, που δίνει έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στην οικογενειακή βία.

Η  Πρόεδρος του “Έρασμου” Γεωργία Φωστηροπούλου, χαιρετίζοντας, ευχαρίστησε το Σχολείο για την ευγενική προσφορά του και έδωσε επιγραμματικά τη θέση του Έρασμου μέσα στην κοινωνία του Τόπου λέγοντας:

“Η αποψινή εκδήλωση είναι για το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» ένα μεγάλο δώρο εθελοντισμού, αφού ταυτίζεται με την πρωτοβουλία των συντελεστών και ιδιαίτερα της εμψυχώτριας της Ομάδας τους  κ. Λίζας Τσέκου, να υποστηρίξει το έργο μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ από πλευράς μας είναι ίσως πολύ λίγο.

Ο εθελοντισμός αποτελεί ύψιστη αξία, μεταξύ των παναθρώπινων ιδεωδών, που προσδίδει στον εθελοντή ηθική ικανοποίηση, αυτοπραγμάτωση και τον καθιστά ευεργέτη για τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Ο εθελοντισμός δεν είναι ούτε θεωρία, ούτε ιδεολογία. Είναι στάση ζωής που βιώνεται, εκδηλώνεται με απλότητα,αγάπη και με ειλικρινή  και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς. Είναι μια δημιουργική έξοδος από το εγώ στο εμείς.”

Ο Διευθυντής του Σχολείου, ο Βαπτιστής Παντής, μίλησε για ένα σχολείο εξωστρεφές, ανοιχτό και δεμένο με την κοινωνία, ένα σχολείο που δημιουργεί, παρά την καθημερινή κούραση.

Η Λίζα Τσέκου, εμψυχώτρια της Ομάδας Θεάτρου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ, έδωσε το στίγμα της παράστασης κάνοντας το πορτρέτο του Μποστ και της παραδοξότητας της θεατρικής του κατάθεσης, που όμως επικοινωνεί με το κοινό μέσα από δρόμους αυτοκριτικής, αλλά και αισιόδοξης ενατένισης της ζωής.


Κι ενώ οι θεατές περίμεναν μια ερασιτεχνική παράσταση προσεγμένη και αξιοπρεπή, βρέθηκαν να  απολαμβάνουν μια παράσταση που ξεπερνούσε πολύ διάφορες επαγγελματικές! Παράσταση ζωντανή, έξυπνη, ανατρεπτική, όχι μόνο ως προς το κείμενο, αλλά και ως προς το στήσιμό της και την καθηλωτική της επίδραση στους θεατές!

Μπορεί να καθηλώνει και η ιλαροτραγωδία, ο λόγος του Μποστ, με τον ιαμβικό του δεκαπεντασύλλαβο,  λόγος μουσικός και με γοητευτικούς συγκερασμούς δημοτικής και μιας πεθαμένης καθαρεύουσας, που σατιρίζει τον μικροαστισμό; Μπορεί!

Οι θεατές, όταν δε γελούσαν, και αυτό συνέβαινε συχνά και αυθόρμητα, κρέμονταν κυριολεκτικά από το κείμενο κι από το παίξιμο των έξοχων “ηθοποιών”, των καθηγητών του σχολείου δηλαδή.

Η Λίζα Τσέκου, που θέλει να δηλώνει “εμψυχώτρια της Ομάδας” και όχι σκηνοθέτιδα, όχι απλά σκηνοθέτησε αλλά είχε τη γενική επιμέλεια, από τις κάποιες παρεμβάσεις στο κείμενο, από την ερμηνεία, μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Αυτό φαινόταν, είχε τη δική της σφραγίδα. Το ότι δηλώνει απλά εμψυχώτρια δείχνει τη σεμνότητα του χαρακτήρα της.

Κι ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο της παράστασης. “Η Φαύστα… μετά τον Μποστ” και όχι “Φαύστα η απολεσθείς κόρη”, που είναι ο τίτλος του έργου, όπως γράφτηκε από τον Μποστ. Γιατί;

Συνηθίζεται στις παραστάσεις σήμερα να προστίθενται σε παλιά έργα στοιχεία της σύγχρονης εποχής, προκαλώντας περισσότερο γέλιο. Κι έχουμε δει τέτοιες παρεμβάσεις, που κυριολεκτικά κακοποιούν το κείμενο, ιδιαίτερα στον Αριστοφάνη.

Εδώ, στη “Φαύστα”, οι προσθήκες ήταν και λίγες και έξυπνες και έγιναν από τη Λίζα Τσέκου έτσι που, όχι μόνο δεν παραχάραξαν το κείμενο, αλλά  του έδωσαν τη δροσιά του σήμερα χωρίς περιττές υπερβολές.

Οι ηθοποιοί της όλοι απολαυστικοί!

Με τη Φαύστα να την παίζει καταπληκτικά αντρική φιγούρα, όπως στην Αρχαιότητα, (κινήσεις φωνή, εκφράσεις), με όλους τους άλλους να την πλαισιώνουν έτσι, ώστε να μην μπορείς να αξιολογήσεις μείζονες και ελάσσονες ηθοποιούς ερμηνευτικά, με μουσικά ιντερμέδια, που προκαλούσαν ιδιαίτερη ευφορία, με σκηνικά και κοστούμια επιλεγμένα απόλυτα λειτουργικά, (σημαντική εδώ η βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας), η παράσταση καταχειροκροτήθηκε. Ο ενθουσιασμός  ήταν μεγάλος και κατά τη διάρκεια της παράστασης και φυσικά εκδηλώθηκε και στο τέλος.

Κλείνοντας, η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Δαμιανίδου και Γραμματέας του Έρασμου απένειμε τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργοχωρίου, (Σύλλογοςπου βοήθησε οικονομικά στο ανέβασμα), Φώτη Τηλιόπουλο, στον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Παντή Βαπτιστή, στην εμψυχώτρια της Θεατρικής Ομάδας των Εκπαιδευτικών, Λίζα Τσέκου, και στον  εθελοντή Γιώργο Μουρατίδη, για τη σταθερή και ανιδιοτελή στήριξη του έργου του “Έρασμου”.

Μια παράσταση που κέρδισε ασυζητητί τις εντυπώσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον εθελοντισμό ως πράξη ζωής, και επιπρόσθετα, μια παράσταση που αξίζει να ξαναπαιχτεί!

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………..

 

Συντελεστές της παράστασης

Αφηγητής: Μίλτος Νίκου

Φαύσια: Δημήιρης Γκιλιόπουλος

Ελένη : Νίκος Γκιλιόπουλος

Γιάννης : Γιώργος Τσίρης

Μαριάνθη : Αλεξία Μελιδώνη

Ριτσάκι: Νόπη Καριπίδου

Κύριος Ιατρού : Γιώργος Βώττας

Κυρία Ιατρού : Στέλλα Πασχαλίδου

Νέος : Νόπη Καριπίδου

Σκηνικά : Διάθεση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Χειροποίητες κατασκευές : Μαρία Μαχαίρα, Δημήτρης Γκιλιόπουλος, Ιωάννα Βαΐτση Κοστούμια : Διάθεση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Μακιγιάζ : Γιώτα Μπανιώτη, Έφη Πεσκελίδου, Αργυρώ Γιαννουσοπούλου και μαθήτριες της ειδικότητας αισθητικής του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας.

Κομμώσεις : Χριστίνα Καγκελίδου και μαθητές του τμήματος μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας

Ήχος : Αλέκος Μόσχος, Ευγένιος Βαρακλής

Φωτισμοί: Παύλος Χαλκίδης

Δημιουργία Αφίσας Προγράμματος : Μαρία Μαχαίρα, Γιάννης Κετίκογλου

Εμψυχώτρια ομάδας – Γενική επιμέλεια : Λίζα Τσέκου

Και… αυτόγραφα μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Φαύστα» από το 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας!

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ