ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας – Ερασιτεχνική Σκηνή: “Ρωμαίος & Ιουλιέτα” με ασίγαστη νεανική ορμή και πάθος για το Θέατρο!
Κάθε παράσταση, από τη στιγμή της ανάγνωσης του κειμένου μέχρι τη στιγμή του ανεβάσματός της στη σκηνή, είναι μια περιπέτεια.
Η περιπέτεια ή καλύτερα αυτό το γοητευτικό ταξίδι έχει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους και δυσκολίες, όταν οι ηθοποιοί της είναι παιδιά, έφηβοι. Ακόμη και στα χέρια του καλύτερου σκηνοθέτη η ηλικία των 12 με 15 αποτελεί ένα δύσπλαστο υλικό.
Κι εδώ παρεμβαίνει ο Πέτρος Μαλιάρας, που με την πολύχρονη εμπειρία του, την επίπονη δουλειά του και την αγάπη που έχει για τα παιδιά, ξεπερνά τις εγγενείς δυσκολίες και τα ανεβάζει στη σκηνή, για να εισπράξουν στο τέλος το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού!
Χώρος Τεχνών. Γεμάτη η μεγάλη αίθουσα. Γονείς, συμμαθητές των γυμνασιόπαιδων, αλλά και πολλοί θαυμαστές των παραστάσεων του Πέτρου Μαλιάρα είναι εκεί.
Οι Ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Σχέδιο Α’ και Σχέδιο Β’ ενωμένες σε μια παράσταση ανεβάζουν Σαίξπηρ! Πόσο θα πετύχει το πείραμα, όταν ο λόγος του μεγάλου ελισαβετιανού περάσει στα εφηβικά χείλη; Δεν θα είναι βαρύς; Απορίες και ανησυχίες εύλογες.
Άλλη βασική απορία που άπτεται της εποχής. Πόσο τα παιδιά αυτής της εποχής, που είναι κολλημένα στην οθόνη του κινητού τους και στα πρότυπα που αυτό πλασάρει, θα συγκινηθούν από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, θα συγκινηθούν από τον Σαίξπηρ 400 χρόνια μετά;
Η παράσταση αρχίζει και τα παιδιά κυριολεκτικά εισβάλλουν στη σκηνή με μια καταιγιστική κίνηση κι έναν συντονισμό που ξαφνιάζει! Δεν είναι 5 ή 10. Είναι 36!
Το κείμενο, καθώς η παράσταση προχωρεί, φαίνεται πως έχει ελαφρύνει χωρίς να χάνει τους στόχους του. Διασκευασμένο από τον Πέτρο Μαλιάρα, δεν ακούγεται βαρύ και ξένο στα χείλη τους.
Η σκηνοθετική γραμμή του Μαλιάρα επιδιώκει όχι μόνο να κινήσει μεγάλα σύνολα – αυτό το καταφέρνει περίφημα εδώ και χρόνια – αλλά να δώσει ρόλο σε όλα τα παιδιά, ενεργοποιώντας τις δυνατότητές τους και τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Η σκηνή στο παράθυρο της Ιουλιέτας, για παράδειγμα, είχε τρεις εναλλασσόμενους Ρωμαίους και πολλές Ιουλιέτες! Σκηνοθετικά ευρήματα ιδιαίτερα γόνιμα, που ξάφνιασαν ευχάριστα!
Και η γενικότερη αίσθηση ανάλαφρη, με τον αέρα της νιότης να έρχεται κόντρα στο τραγικό τέλος και να σαλπίζει τη νίκη της αγάπης κόντρα στον κόσμο των μεγάλων με τις ανόητες έχθρες και τα ευτελή συμφέροντα.
Το απλό αλλά λειτουργικό σκηνικό της Ιωάννας Στεφανοπούλου υποστηρίχτηκε από τους έξοχους φωτισμούς που εκείνη, υποθέτω, επεδίωξε, για να αναπαραγάγει διαφορετικούς χώρους, (παλάτι, παράθυρο, εκκλησία), και που αποδόθηκαν από τον Γιώργο Βέγκο.
Οι εύστοχες και αβανταδόρικες επιλογές κλασικών μουσικών κομματιών από τον Αλέξη Καροτσέρη, που παρέπεμπαν σ’ εκείνη τη μακρινή εποχή, έντυσαν περίφημα στιγμές του κειμένου, προκαλώντας συναισθηματική μέθεξη στους θεατές.
Και τα παιδιά; Τα παιδιά, 36 επί σκηνής, ζούσαν το όνειρο, που δε θα ξεχάσουν ποτέ! Κάποια απ’ αυτά ίσως κάποτε γίνουν ηθοποιοί. Κι όσα δεν γίνουν δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτήν την πρώτη τους είσοδο στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου!
Κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία και του Πέτρου Μαλιάρα, που γελούσε και έκλαιγε στο τέλος της παράστασης μαζί με τους μαθητές του, που ήταν στην ίδια συναισθηματική μ’ αυτόν κατάσταση, αλλά επιτυχία και του ΔΗΠΕΘΕ.
Δημιουργούν πολίτες του Πολιτισμού. Φυτώριο Πολιτισμού σε μια άνυδρη και άγονη εποχή!
Φωτογραφίες: faretra.info
Συντελεστές Παράστασης
Κείμενο: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή Κειμένου/Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας
Σκηνογραφία: Ιωάννα Στεφανοπούλου
Ενδυματολογία: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Εικαστική Επιμέλεια Σκηνικών: Δαμιανός Οικονομίδης
Επιμέλεια Μουσικής/Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Σχεδιασμός/Χειρισμός Φωτισμών: Γιώργος Βέγκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Ψυχαράκης
Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Τους ρόλους ερμήνευσαν (αλφαβητικά):
Αγγελίδου Παναγιώτα, Ακριβόπουλος Διογένης, Αναστασίου Σπύρος, Βαφείδου Μελίνα, Βενετικίδου Κική, Βέργου Νικολέτα, Γκαβανά Νίκη, Γραμματικοπούλου Άλκηστις, Δοβλέτογλου Γιώτα, Ζάχου Μαριανίκη, Ζουμπούλογλου Καλλιόπη, Θεμέλη Νεφέλη, Καραϊωσήφ Ελένη, Κατσαμακίδου Ειρήνη, Κελεσμήτου Τριανταφυλλιά, Κοντογιάννη Μαρία, Κοπαλίδης Φίλιππος, Κοτρίδης Πέτρος, Κοτσαλίδου Μελίνα, Κουλακιώτης Παναγιώτης, Λύκας Ραφαήλ-Άγγελος, Μάρκου Δέσποινα, Μοσχοπούλου Μαρία-Βαρβάρα, Παπαδοπούλου Βασιλική, Πασχαλίδου Σοφία, Πελτέκη Αφροδίτη, Πίπου Αρχοντούλα, Πιστόλας Δημήτρης, Σαμανίδου Ηλέκτρα, Στεργίου Δημήτρης, Τσάνου Άρτεμις, Τουλουμτζής Κωνσταντίνος, Τσιούντα Φιλιώ, Φυτίκα Αναστασία, Χατζησυμεωνίδης Μιχαήλ, Ψαρά Λευκοθέα.