Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

“Ταμείο Ανάκαμψης”: Το υπερμνημόνιο των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Γι’ αυτό προσπαθούν και προεκλογικά να κρύψουν, κάτω από συνθήματα όπως «ανάπτυξη για όλους» και «δίκαιη ανάπτυξη», ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα καραμπινάτο υπερμνημόνιο, όπου τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες όχι μόνο δεν χωράνε, αλλά είναι και προαπαιτούμενο η διαρκής συντριβή τους, για να πιάνονται τα ορόσημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου

————————-

Tον χαρακτηρισμό «υπερμνημόνιο», όνομα και πράγμα, που του έδωσε ο λαός, δικαιολογεί και με το παραπάνω το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μόνο νέα δεινά φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα εκταμίευσης της τρίτης δόσης από τα κονδύλια του ταμείου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας ολοκληρώσει τα «προαπαιτούμενα – ορόσημα» (όπως ονομάζονται) για να δοθεί η έγκριση από την Κομισιόν. Αυτό ακριβώς γινόταν και με τα μνημόνια, όπου η εκταμίευση των δόσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία εγκρινόταν μόνο όταν οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) εκπλήρωναν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μέχρι σήμερα 11 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να γίνει αυτό, έχουν ψηφιστεί στη Βουλή μερικές δεκάδες προαπαιτούμενα (πάνω από 200 μέχρι σήμερα), πολλά από αυτά και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σπεύδει πριν τις εκλογές να ολοκληρώσει τη διαδικασία της τρίτης δόσης, επειδή οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την τέταρτη είναι πιο δύσκολες και δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι περιμένει τον λαό από την επόμενη μέρα των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, στο όνομα του να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και στήριξη του κεφαλαίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο που το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 567 ορόσημα μέχρι το 2026, τα περισσότερα από τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2023 (140 από το σύνολο) και το 2025 (άλλα 210). Δηλαδή, μέσα στη θητεία της όποιας επόμενης κυβέρνησης.

Ακολουθούν παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενα το Ταμείο. Η συντριπτική πλειοψηφία τους περιλαμβάνει διευκολύνσεις για το κεφάλαιο που πληρώνει ο λαός, ενώ ένα μεγάλο μέρος αφορά αντεργατικά μέτρα και νέα χαράτσια, στο όνομα του μετασχηματισμού της οικονομίας και της επιτάχυνσης των στόχων της «πράσινης ανάπτυξης».

Από «πράσινα» χαράτσια μέχρι νέες απαγορεύσεις στην απεργία

Προαπαιτούμενο για την πρώτη δόση ήταν να θεσπιστεί ο «φόρος υγειονομικής ταφής» που «αυξάνεται προοδευτικά έως το ανώτατο όριο μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024». Πρόκειται για τη συνέχεια αντίστοιχου φόρου που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει χαράτσωμα του λαού από τους δήμους, στο όνομα τάχα του να αυξηθεί η ανακύκλωση!

Προαπαιτούμενο ήταν να εκσυγχρονιστούν «ο νόμος για τη συλλογική εργασία και ο συνδικαλιστικός νόμος», όπως και «το πλαίσιο για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, με την αντεργατική νομοθεσία που συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε επί ΝΔ, αλλά και με τα νέα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση και στην απεργία. Οσο για την «εξισορρόπηση» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, πίσω από τέτοιες διακηρύξεις κρύβεται η παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας για τη διευκόλυνση τάχα των μητέρων να εργαστούν και τα μέτρα – κουρελού για τη φροντίδα τάχα των παιδιών για τον ίδιο λόγο.

Προαπαιτούμενο ήταν η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που προσάρμοσε αποτελεσματικότερα τη λειτουργία του στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προαπαιτούμενο ήταν ο «εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης», με έμφαση στο φάρμακο, που φορτώνει με νέα βάρη την τσέπη των ασθενών. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών με τις μεγάλες ελλείψεις, που είναι η άλλη όψη των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, είναι αποκαλυπτικές.

Προαπαιτούμενο ήταν η θέσπιση «υπερ-έκπτωσης για φορολογικούς σκοπούς των επιλέξιμων δαπανών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για πράσινη οικονομία και επενδύσεις ψηφιοποίησης». Είναι η άλλη όψη της ίδιας «πράσινης» πολιτικής των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Φορομειώσεις και απαλλαγές στο κεφάλαιο, νέα χαράτσια στον λαό.

Προαπαιτούμενο ήταν ο σχεδιασμός νομοθεσίας «για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (…) βελτιώσεις του νομικού πλαισίου φορολογίας, χρηματοοικονομικής και αδειοδότησης, και κίνητρα για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές». Πίσω από εκεί κρύβονται μια πλειάδα νόμων που ψηφίστηκαν ή σχεδιάζονται και προβλέπουν ένα σωρό «κίνητρα» για επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.

Προαπαιτούμενο ήταν η «οργάνωση μεταρρύθμισης στον τομέα των σιδηροδρόμων» με την «προετοιμασία ενός χάρτη πορείας με τα βήματα για την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών OΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». Το έγκλημα στα Τέμπη είναι τρανή απόδειξη αυτής της «αναδιοργάνωσης», στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Προαπαιτούμενο ήταν η «προσαρμογή του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων» με έμφαση στην «επιτάχυνση της έγκρισης και αδειοδότησης μιας επένδυσης» κυρίως στις ΑΠΕ, με στόχο «τη σημαντική προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο». Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο Οδηγία για «φαστ τρακ» αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε.

Διευκολύνσεις και σίγουρα κέρδη για τα μονοπώλια

Από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης, που εκταμιεύθηκε στις αρχές του 2023, ξεχωρίζουν αυτά που έχουν σχέση με τη διευκόλυνση και τη στήριξη των μονοπωλίων της «πράσινης» Ενέργειας να κάνουν επενδύσεις.

Προβλέπονταν για παράδειγμα «ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης νέων έργων που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», με τζάμπα χρήμα στους ομίλους και «αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής αμοιβής» που θα «εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα». Δηλαδή, υψηλότερες τιμές αγοράς της παραγόμενης Ενέργειας, για σίγουρη κερδοφορία.

Στην ίδια «φουρνιά» περιλαμβάνονταν οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας «για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων, για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές», «για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων», καθιστώντας την Ελλάδα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό για «εμβληματικές επενδύσεις μεγάλης σημασίας».

Η νομοθεσία εμπλουτίστηκε με νέες διατάξεις που επιταχύνουν «την έγκριση και την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων», καθώς και «την αδειοδότηση βοηθητικών και συνοδευτικών εξωτερικών έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη στήριξη των βασικών στρατηγικών επενδυτικών έργων», όπως για παράδειγμα δρόμοι και άλλες υποδομές στα βουνά για τη λειτουργία των πάρκων ΑΠΕ.

Προβλέπονταν επίσης νέα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για την «υπεραπόσβεση» δαπανών των επιχειρήσεων που επενδύουν σε εξοπλισμό «για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την ψηφιοποίηση». Δηλαδή, νέες «πράσινες» επιδοτήσεις που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός.

Αλλο «ορόσημο» προέβλεπε «την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου για τους τουριστικούς λιμένες και τα χιονοδρομικά κέντρα» με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους.

«Ορόσημο» και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού

Και φτάνουμε στα προαπαιτούμενα της τρίτης δόσης, που διεκδικεί τώρα η κυβέρνηση, έχοντας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Εδώ ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η «έναρξη ισχύος νόμου για τη σύσταση και λειτουργία νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα». Τι σημαίνει αυτό;

Οτι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση, για τη θέσπιση ρυθμιστικής αρχής που θα εποπτεύει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και τον ανταγωνισμό στην αγορά, ήταν προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνδέεται με την εκταμίευση της τρίτης δόσης.

Με άλλα λόγια, το υπερμνημόνιο στο οποίο ομνύουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι το …θαύμα του, αναδεικνύοντας και εδώ την υποκρισία κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μια ζητάει στο πρόγραμμά του την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και από την άλλη κοροϊδεύει τον λαό ότι απ’ αυτό έχει να ωφεληθεί και ο ίδιος! Αποδεικνύεται παράλληλα πόσο κάλπικη ήταν η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού, αφού και οι δύο συμφωνούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, που την προβλέπει!

ΣΥΡΙΖΑ: «Ιστορικό» το Ταμείο Ανάκαμψης!

Η δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του ελληνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλη του 2021, με την «εποικοδομητική» στάση του ΣΥΡΙΖΑ (ψήφισε «παρών») και των άλλων κομμάτων.

Τι έλεγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο υπερμνημόνιο; Ο μεν εισηγητής του, Αλ. Χαρίτσης, θριαμβολογούσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «προϊόν μιας ιστορικής μεταβολής» της ΕΕ, ο δε Γ. Δραγασάκης συμπλήρωνε ότι το «στοίχημα» είναι «αν οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να συμβάλουν στο να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο, να αποκτήσουμε μια οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, να αποκτήσουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη»…

Προαπαιτούμενο για τον λαό ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Μια ματιά στα προαπαιτούμενα των δόσεων μέχρι τώρα δείχνει ότι εμβληματικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο προωθούνται ή επιταχύνονται με «μοχλό» το Ταμείο Ανάκαμψης και δεσμεύουν την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να δει κανείς και τις προεκλογικές εξαγγελίες τους, που στηρίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα άλλα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι οι δεσμεύσεις τους στο κεφάλαιο περιγράφονται μέχρι και την τελευταία συλλαβή στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ όσα υπόσχονται στον λαό στο «παρά πέντε» της κάλπης είναι γενικολογίες, εξαγγελίες περί διαγραμμάτων σε ορίζοντα τετραετίας και αν, και βέβαια πάντα «κοστολογημένα», με κριτήριο τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τις «αντοχές της οικονομίας».

Γι’ αυτό προσπαθούν και προεκλογικά να κρύψουν, κάτω από συνθήματα όπως «ανάπτυξη για όλους» και «δίκαιη ανάπτυξη», ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα καραμπινάτο υπερμνημόνιο, όπου τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες όχι μόνο δεν χωράνε, αλλά είναι και προαπαιτούμενο η διαρκής συντριβή τους, για να πιάνονται τα ορόσημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να τσακίζει τον λαό από την επόμενη μέρα, με το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμά τους που είναι από τα πριν γνωστό, αλλά πόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του να αντιπαλέψει τη βάρβαρη πολιτική που περιγράφεται με λεπτομέρειες στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο προοπτικής, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ