Επίσκεψη της Ε’ Τάξης του 5ου Δημ. Σχολείου Βέροιας στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας
Το τμήμα Ε’3 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας επισκέφθηκε την Παρασκευή 5-5-2023 το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Ιωάννα-Ευρώπη Παπαδοπούλου και Ειρήνη Αναγνώστου.
Τους μαθητές καλωσόρισαν ο κ. Τάκης Γεωργίου και οι κυρίες Αναστασία Πίσκου και Μαρία Μπαρμπαρούση.
Ο κ. Τάκης Γεωργίου, στην ξενάγησή του, κατανοώντας την έμφυτη τάση του παιδιού να αναρωτιέται για το παρελθόν και να το αναζητά, έφερε σε επαφή τους μαθητές, μέσα από τις ιστορικές του γνώσεις, με την ταυτότητα των Βλάχων. Αναφέρθηκε στην καταγωγή των Βλάχων και στα πολιτιστικά τους επιτεύγματα, που αποτυπώνονται στις μεγάλες δωρεές, των σπουδαίων Βλάχων ευεργετών της Ελλάδας, του Γ. Αβέρωφ, Μ. Τοσίτσα, Δ. Βικέλα, Γ. Σίνα, Ε. Ζάππα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Βεροιώτες Βλάχους ευεργέτες: Αφοί Κούσιου, Μαρίκα Μπέλλα, Βούλα Χατζίκου, Απόστολο Τεγούση, Κορνηλία Κούσιου-Καραναστάση, Ιωάννα Κυράνη, οικογένεια Σωσσίδη κ.ά.
Ενημέρωσε, ακόμη, για την ιστορία, τις δραστηριότητες και τις δράσεις του Συλλόγου. Μίλησε για τον άοκνο αγώνα του ίδιου και του Συλλόγου για τη διατήρηση και διάσωση της βλάχικης γλώσσας επισημαίνοντας ότι η βλάχικη γλώσσα εκφράζει τα βιώματα, τις εμπειρίες, τον πολιτισμό και την παράδοση των Βλάχων. Με τη βοήθεια γλωσσικών παραδειγμάτων, ο κ. Γεωργίου εξήγησε στους μαθητές ότι η βλάχικη γλώσσα έχει λατινογενή προέλευση και πολλές είναι οι ομοιότητές της φωνολογικά με άλλες λατινογενείς γλώσσες, όπως τα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά· οι Βλάχοι, τόνισε, ήταν γηγενής πληθυσμός της Ελλάδας και φύλακες των συνόρων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ανέπτυξαν έτσι μια δική τους μορφή της λατινικής γλώσσας, της γλώσσας που επέβαλλαν στην αυτοκρατορία τους οι Ρωμαίοι ως κατακτητές.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συλλόγου. Στη Βιβλιοθήκη, παρατήρησαν τα σπάνια βιβλία και έγγραφα. Στο λαογραφικό μουσείο, είδαν εργαλεία και αντικείμενα από τις καθημερινές ασχολίες των Βλάχων. Στο βλάχικο δωμάτιο, τον «οντά», εντυπωσιάστηκαν από τα παραδοσιακά έπιπλα, τα χειροποίητα υφαντά, το περίτεχνο τζάκι.
Ξεναγήθηκαν, επίσης, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στην αίθουσα προβολών και στο βεστιάριο με τις παραδοσιακές φορεσιές.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίες του Συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς βλάχικους χορούς στην αίθουσα διδασκαλίας χορού του Συλλόγου. Τέλος, στους μαθητές προσφέρθηκαν κεράσματα, ενώ στους εκπαιδευτικούς το ετήσιο ημερολόγιο, το λεξικό της βλάχικης γλώσσας και ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του Συλλόγου.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αναχώρησαν για το σχολείο τους πολύ ευχαριστημένοι από τη βλάχικη φιλοξενία, τις ιστορικές γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση των Βλάχων.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ