Αδελφοποίηση των Εμπορικών Συλλόγων Βέροιας και Καλύμνου / μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δυο Εμπορικοί Σύλλογοι «ένωσαν» τις δυνάμεις τους, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης. Εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας επισκέφτηκαν την Κάλυμνο, για την αδελφοποίηση με τον αντίστοιχο Σύλλογο του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου του Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας του Δήμου Καλύμνιου, την περασμένη Τρίτη 7 Μαρτίου στο πλαίσιο της 75ης Επετείου της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.
Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας στον σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με τον αντίστοιχο Σύλλογο της Καλύμνου. Ο κ. Καρανίκας τόνισε τη σημασία αυτής της δράσης και τα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Καλύμνου και της Ημαθιώτικης πρωτεύουσας , επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών σε συνδυασμό με τον τουρισμό, μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές.
Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Νομικάριος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και συντονιστής της εκδήλωσης έδωσε τον λόγο στην Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου.
«Μπορούμε να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα, την 7η Μαρτίου 2023, σαν ημέρα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων της Βέροιας και της Καλύμνου, όπου η γη της Μακεδονίας αγγίζει το γαλάζιο του Αιγαίου».
Η κα Τσιπουρίδου στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στις ομορφιές της Βέροιας, σε ιστορικά στοιχεία του Συλλόγου και στην αδελφοποίηση με τον Σύλλογο της Καλύμνου που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την κοινή συνεργασία.
Συγκεκριμένα η κα Πρόεδρος ανέφερε τα παρακάτω:
«Καλώς σας βρήκαμε στην πανέμορφη Κάλυμνο, ή στην Κάλυδνα, ή Καλύδνα. Το νησί των σφουγγαράδων που είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο , το νησί του ύψους… .και του βάθους, της κατάδυσης και της αναρρίχησης, των επιστημόνων, το νησί του νόστου, λόγω της μεγάλης μετανάστευσης των καλύμνιων σ’ όλο τον κόσμο.
Ερχόμαστε από την Μακεδονία και συγκεκριμένα από την Ερατείνη Ημαθία που έχει πρωτεύουσα τη Βέροια, ένας τόπος ευλογημένος, ξεχωριστός, μυστικιστικός, γεμάτος φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, αιώνες τώρα, συνεχίζει να ανθίζει, να γοητεύει κάθε επισκέπτη, που χωρίς να το αντιλαμβάνεται μυείται στο Κάλλος, την Αρμονία αλλά και στο όνειρο που μπροστά του γίνεται πραγματικότητα.
Στην πρωτεύουσα της Ερατεινής Ημαθίας έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν οι Εβραίοι, οι οποίοι το 1919 ήταν οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του Εμπορικού Συλλόγου, μαζί με του Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 δημιούργησαν μια δυνατή τοπική οικονομία.
Η Βέροια φημίζεται για τον θρησκευτικό τουρισμό της , σε κάθε στενό, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν εκκλησίες και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «Μικρή Ιερουσαλήμ». Είναι η πόλη που κήρυξε τον λόγο του Θεού, ο Απόστολος Παύλος, όταν έφυγε από την Θεσσαλονίκη. Το Βήμα του Απόστολου Παύλου, η Εβραϊκή Συνοικία και η Συναγωγή , τα λιθόστρωτα σοκάκια ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή.
Στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Βέρμιο, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται η φημισμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά, το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού και ένας από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους όλης της Ελλάδας.
Εξίσου εκπληκτικός είναι ο ποταμός Τριπόταμος που διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης και δημιουργεί μαγικές εικόνες με τα γεφυράκια και την κοίτη του, ενώ οι πάρα πολλές δημόσιες βρύσες αποδεικνύουν πως η ιστορία της Βέροιας συνδέεται με το νερό ακατάλυτα.
Η Βέροια μπορεί να μην έχει θάλασσα , αλλά έχει δίπλα της τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας , εκεί που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος και βρίσκεται ο Τάφος του πατέρα του, του Φιλίππου Β΄.
Η Βέροια είναι η πόλη των τεσσάρων εποχών.
Την άνοιξη απλώνεται μπροστά της ένα «ροζ σύννεφο» από τον εύφορο αειφόρο κάμπο της Ημαθίας, λόγω της ανθοφορίας εκατοντάδων στρεμμάτων των ροδάκινων , τα ροδάκινα είναι η κύρια καλλιέργεια των αγροτών και η Ημαθία ο πρώτος νομός σε εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου.
Το καλοκαίρι με τις ποδηλατάδες κατά μήκος του ποταμού Τριπόταμου, το Φθινόπωρο με τις εκδηλώσεις, οι δρόμοι του βαμβακιού, το βαμβάκι άλλη μια βασική καλλιέργεια και τον Χειμώνα με τους λάτρεις του Σκι να διασχίζουν την πλαγιά του όρους Βέρμιο, στο πανέμορφο χιονοδρομικό Κέντρο του Σελίου , το πρώτο οργανωμένο που λειτούργησε στην Ελλάδα.
Θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως Κολυμπήθρα και Χωνευτήρι επιδρομέων, φύλων, λαών και πολιτισμών, η Βέροια ενσωμάτωσε ήθη και έθιμα, παραδόσεις και θρησκείες στον καμβά ενός πλούσιου πολιτισμικά παρελθόντος. Μια πόλη κόσμημα στην οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να επιστρέψει για να συνεχίσει να ζει το γοητευτικό του όνειρο.
Αυτή είναι η πόλη μας, που σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην πανέμορφη Κάλυμνο με σκοπό να συνδυάσουμε και να «παντρέψουμε» δυο Εμπορικούς Συλλόγους με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στο πέρασμα της Ιστορίας, του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος
Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,
Ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας είμαι πολύ συγκινημένη και ταυτόχρονα περήφανη, γιατί σήμερα η Κάλυμνος γιορτάζει την 75η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα- και σ’ αυτή την ιστορική στιγμή για το νησί, υπογράφεται για πρώτη φορά στην χώρα μας, Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ Εμπορικών Συλλόγων. Και συγκεκριμένα των Εμπορικών Συλλόγων της Βέροιας και της Καλύμνου.
Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης που επίσημα υπογράφουμε σήμερα, πιστεύουμε και θα επιδιώξουμε να αποφέρει πολύπλευρα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στους Συλλόγους μας.
Η Φιλία, η συνεργασία και η αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των δυο Εμπορικών Συλλόγων για την ανάπτυξη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, είναι οι αξίες που εκφράζει η αδελφοποίηση των δύο φορέων.
Σήμερα ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοινών δράσεων, αλλά και αναζήτησης κοινών λύσεων, όπως :
-Την συντονισμένη πρωτοβουλία για την προάσπιση των εμπορικών αιτημάτων και την προώθηση αποφάσεων στην Πολιτεία.
-Την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας για την διοργάνωση εκδηλώσεων στην αγορά, εορταστικές , καλοκαιρινές, , Λευκή Νύχτα και τοπικές δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου.
– Την Κοινή συνεργασία σε θέματα, κοινωνικής, εμπορικής, τουριστικής προβολής και οικονομικής ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στην στήριξη και προώθηση των τοπικών αγορών.
-Την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής των κατοίκων των δυο πόλεων.
– Την υλοποίηση κάθε άλλης δράσης και ειδικότερης συνεργασίας που θα αποφασιστεί από κοινού.
–Την συνεργασία ανάμεσα στους Εμπορικούς Συλλόγους, στηριζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας προώθησης και ενίσχυσης της οικονομίας που μπορεί να αποδώσει πολλά.
– Την ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών καθώς και την κοινωνική συνεργασία που θα βοηθήσει στην αρτιότερη λειτουργία προς όφελος των συναδέλφων μας εμπόρων.
– Την δημιουργία κοινού έντυπου και ηλεκτρονικού Τουριστικού Οδηγού των δυο Συλλόγων, που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες για την τοπική μας αγορά. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα της συνεργασίας και θα ξεκινήσει άμεσα.
Η ανάπτυξη των ανωτέρω ανταλλαγών και συνεργασιών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία σε μια πορεία που μπορεί να αποβεί μόνιμη και σταθερή μέσα στο χρόνο.
Οι στόχοι και οι επιδιώξεις όλων μας για μια καλύτερη ζωή στον κάθε τόπο, στην κάθε πόλη, ανιχνεύουν κοινούς δρόμους για την επίτευξή τους.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Μπορούμε να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα, την 7η Μαρτίου 2023, σαν ημέρα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων της Βέροιας και της Καλύμνου, όπου η γη της Μακεδονίας αγγίζει το γαλάζιο του Αιγαίου.
Καλή αντάμωση στη Βέροια».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Κάλυμνου κ. Άγγελος Καλαθιανάκης.
«Το Πρωτόκολλο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους Συλλόγους μας, Θα είναι πράγματι σπουδαίο για τους δύο τόπους να «παντρέψουν», τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας με τα προϊόντα της αλιείας μας»
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην σημασία της αδελφοποίησης.
Ο κ. Καλαθιανάκης στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:
«Σας καλωσορίζω και εγώ, από τη πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας, στην όμορφη Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων, της κατάδυσης και της αναρρίχησης, του …ύψους και του βάθους, αλλά και των επιστημόνων και του νόστου, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρατε στη προσφώνηση σας, αγαπητή Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας.
Τα δεδομένα της ιδιαίτερα βραχώδους μορφολογίας του νησιού μας και της λιγοστής καλλιεργήσιμης γης, οδήγησε από αρχαιοτάτων χρόνων τους κατοίκους του προς τη θάλασσα, σαν τη μόνη διέξοδο για την αναζήτηση τρόπων επιβίωσης.
Kατ’ εξοχήν ναυτικό νησί, με κυρίαρχους τομείς ανάπτυξης την σπογγαλιεία, την ναυτιλία, την αλιεία, τις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο, το στοιχείο της θάλασσας και η άρρηκτη σχέση του τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού, με αυτήν επιδρούν καθοριστικά και αποτυπώνονται στον πολιτισμό και την λαϊκή παράδοση του νησιού ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Η οικονομική ανάπτυξη του νησιού κορυφώθηκε κατά το τέλος του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κάλυμνος αποτέλεσε κέντρο σπογγαλιευτικό. Tο εμπόριο των σφουγγαριών άρχισε να ακμάζει και να ξαπλώνεται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, φέρνοντας πλούτο και ευμάρεια στο νησί.
Η Κάλυμνος κατά την περίοδο αυτή αρχίζει να ξεχωρίζει παράλληλα για την αγάπη και το ζήλο των κατοίκων της για τα γράμματα καθώς και για τις επιδόσεις τους στις επιστήμες , τις τέχνες και το εμπόριο. Σύντομα αναδεικνύεται και ως «το νησί των Γραμμάτων» με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων στη χώρα αναλογικά με το πληθυσμό της, ένα ρεκόρ που εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα.
Στην Κάλυμνο ιδρύεται το 1903, το πρώτο μεικτό εξατάξιο Γυμνάσιο της Δωδεκανήσου από τον αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Ζερβό, όπου έρχονται για να φοιτήσουν νέοι και από άλλα νησιά του συμπλέγματος. Ακολουθεί η ίδρυση Εμπορικής-Οικονομικής σχολής, Τεχνικής Σχολής και Γυμνασίου Θηλέων επίσης. Ως επακόλουθο, στην Κάλυμνο γεννιούνται , μεγαλώνουν και φοιτούν στα σχολεία της νέοι, οι οποίοι εξελίχτηκαν σε σπουδαίους επιστήμονες, καλλιτέχνες και μεγαλέμπορους με διακεκριμένο έργο στην Κάλυμνο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Κάλυμνος της περιόδου της οικονομικής, οικιστικής και πολιτιστικής της άνθισης, αναπτύσσει αστική κοινωνία και αστικό τρόπο ζωής. Ξεχωρίζει από τα νησιά του συμπλέγματος από πλευράς υποδομών και οργάνωσης, οικονομικής αυτάρκειας, παιδείας και ιδρυμάτων εκπαίδευσης, υγείας και περίθαλψης και προσφοράς σε θέσεις εργασίας και κοινωνικής ευημερίας.
Αυτό σαν γεγονός προσελκύει κατοίκους από άλλα νησιά , από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα Μικρασιατικά Παράλια, οι οποίοι καταφθάνουν στο νησί ή σαν έμποροι ή σαν εργάτες και οι οποίοι έρχονται αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ζωής, μόρφωσης και περίθαλψης για τα παιδιά τους.
Στην βαθιά ριζωμένη από τα βάθη των αιώνων θαλασσινή και σπογγαλιευτική κουλτούρα των Καλυμνίων, που σαν λαός χαρακτηρίζεται από κάτι τραχύ, αγέρωχο, λακωνικό, δωρικό, και ατρόμητο, με βαθιά πίστη και σεβασμό προς το Θείο, περιφρόνηση για τον θάνατο κλπ., έρχονται να προστεθούν το Ευρωπαϊκό και Μικρασιάτικο κοσμοπολίτικο στοιχείο, που προωθεί την κοινωνική εξωστρέφεια, την πνευματική ανησυχία, τον ζήλο για μόρφωση, την έκφραση, τον πλούτο και την ευγένεια του λόγου, το ενδιαφέρον για την αισθητική και τις τέχνες, επιδρώντας καταλυτικά στον εν τη γενέσει «αστικό» τρόπο ζωής. Το αποτύπωμα αυτών των επιρροών δεν λείπει από την ποίηση και τους σκοπούς του ξεριζωμού, τα τραγούδια του μισεμού και του νόστου, τα περίτεχνα γλυκά και φαγητά, την γλωσσομάθεια κ.α.
Ο κοινωνικός ιστός της Καλύμνου χαρακτηρίζεται για τα ισχυρά του αντανακλαστικά στις δυσκολίες, στους αγώνες για την ελευθερία , την επιβίωση και τις αλλαγές των καιρών.
Έτσι με την υποχώρηση της σπογγαλιείας, οι σπογγαλιείς στράφηκαν προς την αλιεία. Σήμερα το νησί διαθέτει τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τους μεγαλύτερους στόλους παράκτιας αλιείας στην Μεσόγειο, βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του νησιού, καθώς το φρέσκο αλίευμα αποτελεί το κορυφαίο προϊόν του νησιού, το οποίο μπορεί να στηρίξει μια νέα πρωτιά της Καλύμνου στον χώρο του τουρισμού, που είναι η θαλασσινή γαστρονομία.
Όλη αυτή η συγκλονιστική ιστορία και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, σε συνδυασμό με τον φυσιολατρικό πλούτο που διαθέτει και διατηρεί η Κάλυμνος σχεδόν άθικτα, την καθιστούν ιδανική σαν Εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, για τους λάτρεις του «αυθεντικού» σε όλα τα επίπεδα και ασφαλώς των υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και άλλων μορφών ειδικού τουρισμού.
Έτσι αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια η αναρρίχηση, που κατέστησε τη Κάλυμνο κορυφαίο αναρριχητικό προορισμό παγκοσμίως, τη Μέκκα της Αναρρίχησης όπως την αποκαλούν με αγάπη οι φίλοι της. Έτσι αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως η ορεινή πεζοπορία, η ορεινή ποδηλασία και ο αλιευτικός τουρισμός.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, που την ημέρα που η Κάλυμνος και η Δωδεκάνησος γιορτάζουν την 75η Επέτειο της Ενσωμάτωσης με την Ελλάδα, οι δύο μας Εμπορικοί Σύλλογοι, της Βέροιας και της Καλύμνου, θα υπογράψουν για πρώτη φορά στη χώρα μας Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ Εμπορικών Συλλόγων.
Το Πρωτόκολλο αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους συλλόγους μας, όπως ανέπτυξε στην ομιλία της η αγαπητή Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας. Θα είναι πράγματι σπουδαίο για τους δύο τόπους να «παντρέψουν»:
- Τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας με τα προϊόντα της αλιείας μας
- Τις κορυφές του χιονοδρομικού κέντρου του Βερμίου με τους δικούς μας βράχους της αναρρίχησης
- Τα ιερά προσκυνήματα της Παναγίας του Σουμελά με το προσκύνημα στο δικό μας Άγιο Σάββα και το βιωματικό Καλύμνικο Πάσχα με τα υπέροχα έθιμα του.
Σας ευχαριστούμε που ανταμώσαμε απόψε και σας δίνουμε ραντεβού στη Βέροια».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Βέροιας και της Καλύμνου μέσω Video και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου του Νοτιοδυτικού Αιγαίου.
Αρωγοί της εκδήλωσης ήταν η ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Καρανίκας και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Μπόνης που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και στήριξαν την πρωτοποριακή δράση. Σε τοπικό επίπεδο ο Εμπορικός Σύλλογος είχε την στήριξη του Δήμου Βέροιας, με την προσφορά του video και Λευκώματος τουριστικού ενδιαφέροντος.