Επιστήμη Κόσμος

Τυφλοί… θα δουν και παράλυτοι θα περπατήσουν!

 .
Βιάζεται να ξεκινήσει πειράματα σε ανθρώπους αλλά μέχρι τώρα η FDA αρνείται να δώσει άδεια, με κύριες ανησυχίες για την ασφάλεια της μπαταρίας, την πιθανότητα τα μικροσκοπικά καλώδια να επεκταθούν σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και την ασάφεια για το εάν και πώς μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευή χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Αφού «έσωσε» τον πλανήτη με τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα, τώρα θέλει να σώσει τυφλούς και ανάπηρους. Ο λόγος για τον πλουσιότερο –ξανά– άνθρωπο του κόσμου, Ελoν Μασκ, που βιάζεται να ξεκινήσει πειράματα εμφύτευσης τσιπ στον εγκέφαλο των ανθρώπων, μια δραστηριότητα η οποία γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη με την εκρηκτική πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και αναμένεται να ανταμείψει με τεράστια κέρδη στο μέλλον όσους επένδυσαν νωρίς.

Ο Μασκ, που έχει επενδύσει από το 2016 στη σύσταση της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink, ισχυρίζεται ότι οι συσκευές της θα κάνουν τους παράλυτους να περπατήσουν, τους τυφλούς να δουν ενώ θα μετασχηματίσουν τους ανθρώπους σε cyborgs, δηλαδή σε όντα των οποίων οι φυσικές ικανότητες θα επεκτείνονται πέρα από τους κανονικούς ανθρώπινους περιορισμούς.

Το όραμά του, όπως ο ίδιος το έχει περιγράψει, είναι τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και τα υγιή να εισέρχονται σε εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται σε όλες τις γειτονιές των μεγαλουπόλεων για γρήγορες χειρουργικές εμφυτεύσεις συσκευών οι οποίες θα παρέχουν μια σειρά από λειτουργίες, όπως η θεραπεία της παχυσαρκίας, του αυτισμού, της κατάθλιψης ή της σχιζοφρένειας, αλλά και σερφάρισμα στο διαδίκτυο και τηλεπάθεια. Στο τέλος, όπως υποστηρίζει, τα τσιπς αυτά θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε cyborgs που θα ενισχύονται από την τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούν να αντιμετωπίζουν κάθε απειλή. Κάτι σαν Ρόμποκοπ δηλαδή.

Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται φούμαρα για κάποιον που δεν διάβασε ποτέ του επιστημονική φαντασία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η έρευνα για την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε βαθιές περιοχές του εγκεφάλου με σκοπό τον επηρεασμό και την τροποποίηση της νευρικής λειτουργίας έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 7 δεκαετίες στις ΗΠΑ. Ομως οι κατασκευαστές εμφυτευμάτων έχουν περάσει χρόνια ή δεκαετίες περιμένοντας το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές για να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους σε ανθρώπους.

Η Synchron, για παράδειγμα, που όπως και η Neuralink εστιάζει στη δημιουργία ψηφιακών συσκευών για παράλυτους ασθενείς, έλαβε έγκριση από τις ΗΠΑ για δοκιμές σε ανθρώπους τον Ιούλιο του 2021, πέντε χρόνια μετά την υποβολή αίτησης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η εταιρεία δοκίμασε για πρώτη φορά τη συσκευή της σε τέσσερις ασθενείς στην Αυστραλία που έστειλαν με επιτυχία μηνύματα κειμένου με το μυαλό τους –χωρίς πληκτρολόγηση. Διόλου τυχαία γνωστοί μεγιστάνες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, που η τσέπη τους δεν χορταίνει ποτέ, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος, επένδυσαν σε αυτήν την εταιρεία 75 εκατ. δολάρια. Ηγετική θέση μεταξύ των πολλών εταιρειών που παράγουν συσκευές «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» ή DBS έχει η Medtronic. Η FDA ενέκρινε για πρώτη φορά το εμφύτευμα της Medtronic για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, το 1997. Εκτοτε, το εμφύτευμα έχει εισαχθεί σε πάνω από 175.000 ασθενείς.

Η Neuralink του Μασκ προσπαθεί μόλις από το 2019 να πάρει άδεια για εμφύτευση σχετικής συσκευής σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Η FDA απορρίπτει σε πρώτη φάση το αίτημά της καθώς δεκάδες ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Οι κύριες ανησυχίες της, σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων της Neuralink στο Reuters, έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της μπαταρίας λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματος να επεκταθούν σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και την ασάφεια για το εάν και πώς μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευή χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Ζήτημα… νοοτροπίας

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη δυσπιστία για την ικανότητα της εταιρείας να επιλύσει γρήγορα αυτά τα ζητήματα, ενώ οι ειδικοί σε ζητήματα νευρωνικής μηχανικής τονίζουν ότι «η Neuralink δεν φαίνεται να έχει ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και τη νοοτροπία που απαιτείται για να εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο. Παρ’ όλα αυτά ο Μασκ διεμήνυσε σε μία από τις τελευταίες παρουσιάσεις της εταιρείας ότι η συσκευή Neuralink είναι έτοιμη για τον άνθρωπο και η έγκριση δοκιμής της θα δοθεί από την FDA αυτήν την άνοιξη.

Η αερολογία δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Μασκ. Ασκείται σε αυτήν όταν θέλει να ενισχύσει το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού για μια εταιρεία του, να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια στον στόχο του και βέβαια να φουσκώσει την αποτίμησή της.

 efsyn

 

banner-article

Ροη ειδήσεων