Αλεξάνδρεια Άρθρα Περιβάλλον Τοπικά

«Οι λύκοι κατεβαίνουν» / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

Όλα αυτά συνέχισε θα τα πούμε στην ημερίδα που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια, στις 29 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το Δασαρχείο προς τιμήν του υλοποιεί την πρόταση του Αρκτούρου, και οργανώνει αυτή την εκδήλωση, αναλαμβάνοντας όλο το οργανωτικό κομμάτι.

——–
Η κυρία Ρίτσα Μπαλτζή από το Νησί Ημαθίας όπου και εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, κοινοποίησε στο facebook τον Ιανουάριο βίντεο με λύκο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την περίφραξη του σπιτιού της…
Αυτό ακριβώς έγινε και χθες 6 Μαρτίου στις 11:00 το βράδυ.

Είδα μία καινούργια κοινοποίηση.

«Το λοιπόν. Ο λύκος πριν πέντε λεπτά τραυμάτισε ένα σκύλο διπλάσιο από αυτόν…ήταν έξω από τις αυλές μας…και από ότι φαίνεται είναι θεονήστικος…έχει αφηνιάσει….», έγραφε σε μήνυμα της.

Μου ανέφερε ότι έχει δει κι ένα μεγαλύτερο λύκο.
Με εντυπωσίασε το ενδιαφέρον της και η επιμονή της για εύρεση λύσης.

Τον Γενάρη μετά από αυτήν την ανησυχητική είδηση, αμέσως επικοινώνησα με τον Αρκτούρο.

Μίλησα με τον υπεύθυνο για τους λύκους τον κ. Λάμπρο Κραμποκούκη.

Ο κ. Λάμπρος Κραμποκούκης
φάνηκε ότι έχει  γνώσεις και κυρίως  αγάπη για αυτό που κάνει, και αποφάσισε  χωρίς δεύτερη σκέψη να γίνει μία ημερίδα ενημέρωσης για αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός , της επιστροφής των λύκων το οποίο αφορά όχι  μόνον την Ελλάδα, αλλά  και όλη την Ευρώπη.

Σήμερα  το πρωί επικοινώνησα με την κυρία Κατσανίδου Ελένη, προϊσταμένη του Δασαρχείου της Ημαθίας.

Είπε ότι θα στείλει, σήμερα, έγγραφο προς την Περιφέρεια, με σκοπό να το προωθήσει προς το  αρμόδιο υπουργείο.

Συνέχισε λέγοντας πως δεν έχει τίποτα που να τη βοηθάει να προβεί σε κάποιες ενέργειες και  δεν υπάρχει η σχετική νομοθεσία, ούτε γνωρίζει τι θα κάνει  με τη διαχείριση των λύκων. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε δεν έχει τίποτε στα χέρια της.

Παρόλα αυτά συνέχισε με καλή διάθεση ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ό,τι προταθεί ως λύση.

Μάλιστα με έμφαση δήλωσε ότι εκπλήσσεται που οι λύκοι εμφανίστηκαν στον κάμπο σε ένα ανοιχτό μέρος αφού και για το ίδιο το ζώο υπάρχει πρόβλημα για την προστασία του.

«Η επιστροφή των λύκων: Πώς εξηγείται, τι κάνουμε σε πιθανό τετ α τετ , ποια μέτρα να ληφθούν»

«Από το ανηλεές κυνήγι του Μεσαίωνα και τα επόμενα χρόνια, που έφτασε το είδος στο όριο της εξαφάνισης, σήμερα, το 2022, οι λύκοι, αλλά και άλλα είδη που εξέλιπαν, επανακάμπτουν και αποκτούν δεσπόζουσα θέση στα ελληνικά δάση αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχουμε επανεμφάνιση του  λύκου, της αρκούδας, ελαφιών, του λίγκα στα δάση της Ελλάδας.

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν αφενός, και η εγκατάλειψη της υπαίθρου από την άλλη, είναι δύο σημαντικές παράμετροι της αύξησης του πληθυσμού κάποιων ζώων.

Παλιότερα η υλοτομία, οι καλλιέργειες των χωραφιών γενικότερα η παρουσία του ανθρώπου με τις δραστηριότητες του γύρω στα χωριά, απωθούσαν τα άγρια ζώα σε ένα πιο μικρό μακρινό δάσος.

Πολλά χωράφια στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο έγιναν δάση.

Αυτό συνέτεινε στην αύξηση των φυτοφάγων ζώων…

Για παράδειγμα, με την αναγέννηση της Πάρνηθας μετά τις πυρκαγιές του 2015 αυξήθηκε ο αριθμός των ελαφιών σ αυτήν και αυξήθηκαν και οι λύκοι.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις λύκων σε περιοχές ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι δεκάδες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα αλλά και τρόμο, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο  Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», που αυτή για πρώτη φορά εντόπισε και τεκμηρίωσε επιστημονικά την επανεμφάνιση των λύκων στην Πάρνηθα, το 2015, ενώ μάλιστα πριν από δυο  χρόνια περίπου, είχε προειδοποιήσει και για το φαινόμενο αυτό .

«Η σωστή λύση, για το καλό των λύκων και το δικό μας, δεν είναι άλλη, υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρίδης από τη «διαχείριση» του φαινομένου, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε όλα τα «είδη» που διαβιούν στη χώρα μας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι λύκοι εξοικειώθηκαν μαζί μας –

Η θανάτωσή τους δεν είναι ποτέ λύση . Απαγορεύεται εξάλλου.

Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει στο στάδιο της «εξοικείωσης» με τον άνθρωπο.

Υπάρχουν περιστατικά με άτομα που τους εντοπίζουν και τους πετάνε φαγητό για να βγάλουν selfie μαζί τους. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, συνεχίζει  ο Γιώργος Θεοδωρίδης στη συνέντευξή του στο iefimerida.gr. που έδωσε στον Σωτήρη Σκουλούδη, στις 10/ 01/ 2022.

Το φαινόμενο της επανεμφάνισής του είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ παρατηρείται με πολλά σαρκοβόρα σε όλη την Ευρώπη.
Στα Μέγαρα, στη Βαρυμπόμπη, στην Κηφισιά, στη Μάνδρα, στον Αυλώνα, στο Κρυονέρι έχουν αναφερθεί επιθέσεις λύκων σε κτηνοτροφικά ζώα. Αλλά και στη Βοιωτία (Θήβα, Λιβαδειά, Κωπαΐδα, Παράλια Διστόμου κ.λπ.), στο Βοτάνι του νομού Καστοριάς, στην Κοτρώνι του νομού Σουφλίου, στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Δράμας, στο Μέτσοβο, στις Κρατερές και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, , σε όλον σχεδόν τον κάμπο της Ημαθίας να προσθέσω εγώ, σε όλη την οροσειρά της Πίνδου οι άνθρωποι της υπαίθρου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τον λύκο, που επιτίθεται στα πρόβατά τους, στα τσοπανόσκυλα ή στα κυνηγόσκυλά τους .»

Γράφει η  Λίνα Γιάνναρου  στις 18 / 01 / 22 στην Καθημερινή:

«Μετά τις φωτιές του 2007 στην Πάρνηθα αυξήθηκαν οι πληθυσμοί των ελαφιών, οδηγώντας και στην αύξηση του πληθυσμού του λύκου. Την ίδια στιγμή, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στο Τατόι, η κίνηση στο βουνό αυξήθηκε υπερβολικά. Ο κόσμος αναζήτησε μη καμένη περιοχή για αναψυχή. Το ίδιο και οι λύκοι, που έχασαν μέρος του βιότοπου τους. Λύκοι και άνθρωποι κινήθηκαν δυτικά. Οι λύκοι όμως θα αναζητήσουν εύκολη λεία. Το να πιάσουν και να σκοτώσουν ένα ελάφι είναι δύσκολο, το να βρουν φαγητό στα σκουπίδια ή να πιάσουν ένα αδέσποτο σκυλί είναι πιο απλό».

Οι άνθρωποι σαστίζουν, άλλοι θορυβούνται, άλλοι οπλίζουν τη φωτογραφική τους μηχανή, όμως αυτά έχει η συνύπαρξη στους ίδιους βιοτόπους, αυτά έχει η επανάκαμψη των πληθυσμών κάποιων ειδών, αυτά έχει σε έναν βαθμό η φύση, άγρια και εξημερωμένη. Η ενημέρωση είναι το κλειδί.

Προτάσεις του κ. Θεοδωρίδη .

«Ευτυχώς έχει και την επιστημονική του αντιμετώπιση αυτή η διαχείριση.

Για τις επιθέσεις σε κτηνοτροφικά ζώα υπάρχουν τα μέτρα όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ή καλά τσοπανόσκυλα της ράτσας του ελληνικού ποιμενικού, το λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο , ο μολοσσός της Ηπείρου που μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα και η μέθοδος ενός ειδικού φράχτη  κόκκινου χρώματος  που διώχνει τους λύκους και το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με καλά αποτελέσματα.

Να τονίσουμε ότι κανένας λύκος και κανένα άλλο ζώο δεν θα επιτεθεί στον άνθρωπο, αν πρώτα ο άνθρωπος δεν επιτεθεί σε αυτόν ή στα μικρά του, αν μιλάμε για θηλυκό που έχει κουτάβια , με μοναδική εξαίρεση αν έχει λύσσα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να προσεγγίζουμε τον λύκο!

Τρία σημαντικά πράγματα  προς τους πολίτες:
1. Δεν προσεγγίζουμε κανένα άγριο ζώο.
Αν τώρα τύχει και βρεθούμε σε απόσταση μικρότερη από 30 μέτρα, πρέπει να δείξουμε με τη στάση του σώματος, με παλαμάκια με φωνές, ίσως και με πέτρες ότι αυτή η κατάσταση  δεν είναι ανεκτή.
2. Όχι φαΐ ! Δεν πετάμε ,ούτε σκουπίδια ούτε επίτηδες τροφή για να βγάλουμε φωτογραφίες σε κανένα ζώο άγριο, πόσο μάλλον σε λύκο.
3.Δεν φέρνουμε μαζί μας τα κατοικίδια οικόσιτα ζώα σε Εθνικούς Δρυμούς.

Οι λύκοι μετακινούνται όταν κάτι αλλάξει στο περιβάλλον που συνηθίζουν να επισκέπτονται. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αυτό  γιατί ο λύκος έχει μία νεοφοβία όπως λέει ο Ντίνος Ηλιόπουλος και οι άλλοι επιστήμονες.
Φοβάται δηλαδή το καινούργιο.
Σε οποιοδήποτε καινούργιο ερέθισμα σε μία περιοχή που την ήξερε πιο πριν είναι επιφυλακτικός και θα την αποφύγει. Αν για παράδειγμα τοποθετηθούν κινητά φώτα θα φύγει.
Υπάρχει  το  πρωτόκολλο της ενεργητικής απόδυσης  οποίο εφαρμόζεται και στην χώρα μας για την αρκούδα ,γιατί υπάρχει νόμος για την αρκούδα, ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο στη χώρα μας για τον λύκο.
Μπορεί όμως να φέρουμε το πρωτόκολλο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να το εφαρμόσουμε.
Αν κάποια συγκεκριμένα άτομα λύκων είναι προβληματικά πάμε και διορθώνουμε αυτή τη συμπεριφορά με κροτίδες κρότου λάμψης ακόμα και με πλαστικές σφαίρες με ειδικά φυσίγγια ώστε να τα ανατάξουμε , να τα πάμε πίσω σε περιοχές που δεν πλησιάζουν οι άνθρωποι , να καταλάβουν δηλαδή με μια μεθοδευμένη όχληση  ότι είναι ανεπιθύμητα.

Φυσικά δεν μιλάμε για θάνατο. Ποτέ δεν σκοτώνουμε ένα  τέτοιο ζώο, είναι παράνομο.

Να σκοτώσουμε τους λύκους… Δώρο άδωρο. Θα έρθει ένα άλλο ζώο που θα έχει την ίδια συμπεριφορά!


Μιλώντας με τον υπεύθυνο του Αρκτούρου, και ρωτώντας κι εγώ με τη σειρά μου, γιατί οι λύκοι κατεβαίνουν , μου είπε ότι καταστρέφεται ο βιότοπος τους.
Η οποιαδήποτε όχληση, από τους ήχους των ανεμογεννητριών , από τους σκιέρ που ανεβαίνουν με τα αυτοκίνητα, από τους κυνηγούς που κάθε Τετάρτη και Κυριακή διασκορπίζονται στα βουνά και κυνηγάνε , αλλά το πιο σημαντικό για μένα, συνέχισε, είναι η εύρεση εύκολης τροφής, τα απορρίμματα, αλλά και τα αδέσποτα σκυλιά που με αυτά τρέφονται.
Στην Ελλάδα έχουμε περίπου  2.000.000 αδέσποτα και από αυτά
77.000 είναι κυνηγόσκυλα.

Όλα αυτά συνέχισε θα τα πούμε στην ημερίδα που θα γίνει στην Αλεξάνδρεια, στις 29 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το Δασαρχείο προς τιμήν του υλοποιεί την πρόταση του Αρκτούρου, και οργανώνει αυτή την εκδήλωση, αναλαμβάνοντας όλο το οργανωτικό κομμάτι.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή πολιτών,  όλων των αρμοδίων φορέων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας,  των κτηνοτρόφων των δημάρχων των κοινοταρχών, των φιλοζωικών σωματείων, όπως και ο διάλογος που θα προκύψει.

Αν δεν μας αφορά όλους, σύντομα θα μας απασχολήσει!

Βέροια 7 / 3/ 22

Ει. Δα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ