ΕΛΜΕ Ημαθίας – Συνέντευξη Τύπου: Γιατί η αξιολόγηση διαλύει το Δημόσιο Σχολείο. Θέλουμε τους γονείς συμπαραστάτες!
Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΜΕ Ημαθίας στον Πολυχώρο Ελιά, με θέμα την αγωνία και τους αγώνες των Εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση, που δεν θίγει μόνο την προσωπικότητα των εκπαιδευτικών, αλλά και την μαθησιακή διαδικασία των μαθητών και την οντότητα του ίδιου του Δημόσιου Σχολείου, που υπάγεται πια όχι στους νόμους της Παιδείας αλλά στους στυγνούς όρους της Αγοράς.
Παρόντες στη συνέντευξη ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χρήστος Πούλος, η Αντιπρόεδρος Μαρία Συμεωνίδου, ο Γραμματέας Αλέκος Μόσχος και το μέλος Ευγενία Καβαλάρη.
Ο Πρόεδρος Χρήστος Πούλος χαρακτήρισε την αξιολόγηση που θέλει το Υπουργείο να επιβάλει τόσο επικίνδυνη, ώστε να κρίνει το μέλλον και την τύχη της Δημόσιας Εκπαίδευσης, εξηγώντας τους λόγους μιας τέτοιας τοποθέτησης.
“Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει ανάγκη όχι τέτοιων νόμων, που και παλιότερα έγιναν προσπάθειες να εφαρμοστούν χωρίς αποτέλεσμα, αλλά νόμων που να το ενισχύουν.
Ο θεσμός είναι καθαρά αντιεκπαιδευτικός και οι στόχοι της αξιολόγησης προσπαθούν να παρασύρουν, δείχνοντας πως τάχα επιφέρουν βελτιωτικές αλλαγές, που όμως δεν υπόκεινται στους νόμους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά στους νόμους της Αγοράς.
Στο θέατρο του παραλόγου που παίζεται σήμερα, τα πρώτα θύματα θα είναι οι πρωτοδιόριστοι, που δεν έπρεπε να υποβληθούν με τον υπάρχοντα νόμο στη διαδικασία της αξιολόγησης. Άλλωστε, όπου εφαρμόστηκε, Ευρώπη και Αμερική, απέτυχε.
Εκείνο που χρειάζεται η Παιδεία δεν είναι η αξιολόγηση αλλά η χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες των σχολείων και σωστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Αγωνιζόμαστε όχι γιατί μας φοβίζει η αξιολόγηση, αλλά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τη Δημόσια Εκπαίδευση” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.
Η Αντιπρόεδρος Μαρία Συμεωνίδου μίλησε για την κοινή γραμμή όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που προσπαθούν να ακυρώσουν τον νόμο, χωρίς το Υπουργείο ν’ ακούει τη φωνή τους.
Η αξιολόγηση μιας πολυεθνικής εταιρείας δεν έχει καμιά σχέση με την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση. Είναι διαφορετική η επίτευξη στόχων.
Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται. Οι γονείς πρέπει να μας ακούσουν.
Ο Γραμματέας Αλέκος Μόσχος λειτούργησε διαδραστικά δείχνοντας πίνακες σχετικούς με τον νόμο και αποδεικνύοντας την ανεδαφικότητά του που προκαλεί ρωγμές σε όλο το Σύστημα.
Μιλώντας για παλιά άλυτα προβλήματα, όπως οι πολλοί μαθητές στο τμήμα και πολλά άλλα γνωστά, επικεντρώθηκε στα καινούρια, που θίγουν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς με τον θεσμό του συμβούλου, που κάθε άλλο παρά σύμβουλος θα είναι, αλλά και τη ζωή των μαθητών, σχολική και εξωσχολική.
Τα διάφορα κτιριακά προβλήματα των σχολείων θα τα επωμιστούν οι γονείς και οι οικονομικές τους δυνατότητες θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων με εξελίξεις, που ούτε οι μαθητές μπορούν να δουν από τώρα, ούτε οι γονείς.
“Ο αγώνας είναι για το συμφέρον των παιδιών. Θέλουμε τους γονείς και τους μαθητές δίπλα μας!” κατέληξε ο Αλέκος Μόσχος.
Η Ευγενία Καβαλάρη, μέλος της ΕΛΜΕ, μίλησε όχι για βελτίωση που θα επέλθει με το νόμο, αλλά κυριολεκτικά για απάτη! Επιχειρείται η διάλυση του χαρακτήρα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Καταργείται το αυτοδίκαιο της μονιμότητας.
Τα κριτήρια που θέλουν να εφαρμόσουν δεν είναι εκπαιδευτικά αλλά οικονομικά, αφού θα κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, χαρακτηρίζοντάς τα σε καλά και μη. Θα μπουν στη μέση χορηγοί και γονείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν ενδιαφέρονται για το διδακτικό έργο, για τη γνώση, αλλά για δεξιότητες.
“Ζητάμε ουσιαστική επιμόρφωση, σύγχρονα βιβλία και προγράμματα. Πρέπει και οι γονείς να κηρύξουν συναγερμό. Πρέπει να αντικρούσουμε αυτήν την επίθεση!” είπε η Ευγενία Καβαλάρη κλείνοντας.
………………………