Κοινωνία Οικονομία

Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου: Να μπει τέλος στα τραπεζικά υπερκέρδη

Να μπει ένα τέλος στα τραπεζικά υπερκέρδη ζητά o πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) και ζητά επείγουσα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η εφαρμοζόμενη ρήτρα δανείων που είναι εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο και επηρεάζει καθημερινά 200.000 και πλέον πολίτες είναι καταχρηστική, αντικαταναλωτική και είναι λυπηρό -όπως εξηγούν οι δανειολήπτες με επιχειρήματα- τα «κέρδη» των τραπεζών να συνδέονται με την προκύπτουσα υπερχρέωση των καταναλωτών, οι οποίοι ενώ έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειό τους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, καλούνται να αποπληρώσουν ξανά ένα νέο κεφάλαιο σχεδόν ισόποσο.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, τα τελευταία 15 περίπου χρόνια οι δανειολήπτες με δάνεια εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο είναι θύματα καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, οι οποίες παραβιάζοντας το καταναλωτικό δίκαιο, με αδιαφανείς όρους, τους χορήγησαν δάνεια σε ξένο νόμισμα και επιβαρύνθηκαν κερδοσκοπικά με την ανατροπή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Με τον τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο στη χώρα, η πρόσβαση των δανειοληπτών στο φυσικό τους δικαστή εκμηδενίστηκε, αφού ο Άρειος Πάγος δε δέχθηκε να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Καταπατήθηκαν έτσι τα συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένα δικαιώματα ακρόασης και δίκαιης δίκης, κάνοντας φανερό πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΔΑΝΕΦ έχει ήδη προβεί σε καταγγελία σε βάρος της Ελλάδας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διερευνάται.

Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. με πληττόμενους δανειολήπτες από δάνεια με αξία ελβετικού φράγκου στην οποία δεν έχει αποδοθεί δικαστική προστασία στους καταναλωτές! Χώρες άλλες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία κλπ έχουν παράσχει δικαστική προστασία και δεν έχουν αρνηθεί τον έλεγχο των συμβάσεων δανείων, όπως έπραξε ο Άρειος Πάγος.

Η πολυπληθέστερη καταγεγραμμένη ιστορικά ασκηθείσα αγωγή κατά συστημικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, στις 26/01/2023 δικάστηκε η επίμαχη υπόθεση της ενεργητικής νομιμοποίησης των funds στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Στις 29/01/2023 έκλεισε ο φάκελος και μια – δυο μέρες αργότερα τον πήρε στα χέρια της η εισηγήτρια. Εν συνεχεία σε μηδενικό χρόνο φωτοτυπηθήκαν οι χιλιάδες σελίδες και δόθηκαν αντίγραφα στους δεκάδες δικαστές οι οποίοι σε οκτώ (8) περίπου μέρες διάβασαν τις χιλιάδες αυτές σελίδες αντίκρουσης, συνεδρίασαν και συνέταξαν αιτιολογημένη απόφαση!

Σε αντίστοιχα βαρύνουσας σημασίας δίκη, ωστόσο, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν χιλιάδες από τους εμπλεκόμενους που έλαβαν δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου – δάνεια με λογιστικό δανεισμό με βάση και την κρίση του ΔΕΕ- (πρόκειται για την πολυπληθέστερη αγωγή εδώ και δεκαετίες) και η οποία ασκήθηκε με βάση τον Ν.2251/94, δικάστηκε τελικά περίπου δυο (2) έτη μετά, ενώ η δικαστική απόφαση εκδόθηκε και αυτή περί τα δυο (2) έτη αργότερα. Να τονίσουμε δε πως στην εν λόγω δίκη παραβιάστηκε και η βασική συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα το άρθρο 267 Σ.Λ.Ε.Ε.

Τέλος, ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ ενημερώνει πως εκκρεμούν -μετά από χρονοβόρο προσδιορισμό εκδίκασής τους- άλλες τρείς εκδικάσεις επί συλλογικών αγωγών κατά συστημικών τραπεζών, στις οποίες θα κριθούν υπό ευρύτερο νομικό πρίσμα και νέα στοιχεία (έκδοση νεότερων θετικών -για τους καταναλωτές- δικαστικές αποφάσεις Δ.Ε.Ε.) και όχι μόνο ευελπιστώντας :

α. να μην υπάρξει παραβίαση της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας ο Άρειος Πάγος τα προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ

β. να ληφθούν υπόψη όλες οι σχετικές για το ζήτημα αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), οι οποίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και

γ. να τύχουν οι 200.000 και πλέον εμπλεκόμενοι με το θέμα πολίτες μιας εξίσου άμεσης δικαστικής απόφασης.

banner-article

Ροη ειδήσεων