Κόσμος

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Ο χρόνος τελειώνει και η οργή αυξάνεται

Κάθε λεπτό που περνάει μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς που έγιναν στην Τουρκία, πλήττοντας το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και τη γειτονική Συρία. Μέχρι τώρα οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 9.500, ενώ οι προβλέψεις για τον τελικό απολογισμό είναι από αποκαρδιωτικές μέχρι απελπιστικές. Ενώ, στη Συρία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και μια ομάδα διάσωσης λένε ότι περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στιγμές ελπίδας

Οι στιγμές ελπίδας είναι ελάχιστες στις περιοχές, που καταστράφηκαν από τους σεισμούς στη βόρεια Συρία και τη νότια Τουρκία. Όμως οι διασώστες συνεχίζουν να μάχονται, για να φτάσουν σε όσους έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Ένα νεαρό αγόρι από τη Συρία, ονόματι Μουχάμεντ, παγιδευμένο κάτω από τα ερείπια για σχεδόν 45 ώρες στο Χατάι, του έδωσαν να πιει νερό από το καπάκι του μπουκαλιού πριν το ανασύρουν. «Μπράβο Μουχάμεντ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ακόμα, ένα νεογέννητο κορίτσι σώθηκε από διασώστες κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου στη βορειοδυτική Συρία, που καταστράφηκε από σεισμό. Η μητέρα της γέννησε αμέσως μετά την καταστροφή και γέννησε πριν πεθάνει, είπε ένας συγγενής της. Ο πατέρας της, τέσσερα αδέλφια και μια θεία της σκοτώθηκαν επίσης.

Δάκρυα χαράς και στο Ιντιλίμπ της Συρία, όταν τις πριν λίγες μέρες οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν ένα μικρό αγοράκι κάτω από τα συντρίμμια.

Οργή για τα χρήματα που «έφαγε» η κυβέρνηση της Τουρκίας το 1999

Το BBC σε δικό του ρεπορτάζ αναφέρει ότι η οργή αυξάνεται για τον «φόρο σεισμού» που εισπράχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, μετά από τον ισχυρό σεισμό του 1999. Ο εκτιμώμενος φόρος των 88 δισ. τουρκικών λιρών (4,6 δισ. δολάρια ή 3,8 δισ. αγγλικές λίρες) έπρεπε να δαπανηθεί για την πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Το 1999, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτά τα ερωτήματα σχετικά με τον «ειδικό φόρο επικοινωνίας» – όπως τον αποκαλούν οι Αρχές – τίθενται κάθε φορά που γίνεται σεισμός στην Τουρκία. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εξηγήσει δημοσίως πώς ξοδεύονται τα χρήματα, σύμφωνα με το τουρκικό BBC. «Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας, που έχουν συγκεντρωθεί από το 1999;», δήλωσε στο AFP ο Τζελάλ Ντενίζ, 61 ετών. Ο αδερφός και τα ανίψια του παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Το Μεξικό στέλνει τα διάσημα σκυλιά έρευνας και διάσωσης

Το Μεξικό στέλνει μερικούς από τους διάσημους σκύλους έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία για να βοηθήσουν στην αναζήτηση ανθρώπων που έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας. Ένα αεροπλάνο με 16 σκυλιά απογειώθηκε από την Πόλη του Μεξικού νωρίτερα την Τρίτη. Το Μεξικό, το οποίο είναι επιρρεπές σε σεισμούς, διαθέτει άκρως εξειδικευμένες πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες, που συχνά αναπτύσσονται για να βοηθήσουν όταν χτυπούν καταστροφές. Τα σκυλιά κέρδισαν τις καρδιές των Μεξικανών κατά τη διάρκεια του σεισμού της χώρας το 2017, όταν έσωσαν πολλές ζωές.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες. Όμως οι κάτοικοι σε πολλές κατεστραμμένες πόλεις εξέφρασαν οργή και απόγνωση για την αντίδραση των Αρχών στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», δήλωσε στο Reuters ο Μουράτ Αλινάκ, του οποίου το σπίτι στη Μαλάτια κατέρρευσε και του οποίου οι συγγενείς αγνοούνται. «Τι θα κάνω, πού μπορώ να πάω;», αναρωτιέται με απελπισία.

Άνθρωποι σε απομακρυσμένες πόλεις της νότιας Τουρκίας περιέγραψαν πώς οι προσπάθειες ανακούφισης έχουν φτάσει στα όριά τους, εν μέσω της καταστροφής που εκτεινόταν σε μια συνοριακή περιοχή μήκους σχεδόν 650 μιλίων.

Παρά την κρίσιμη ανάγκη να προσεγγιστούν γρήγορα οι επιζώντες, καμία ομάδα διάσωσης δεν έφτασε στην πόλη Γκαζιαντέπ τις πρώτες 12 ώρες μετά την καταστροφή, αναγκάζοντας τους συγγενείς των θυμάτων και την τοπική Αστυνομία να καθαρίσουν τα ερείπια με τα χέρια, δήλωσαν μάρτυρες στο AFP. Όταν τελικά ήρθαν οι διασώστες το βράδυ της Δευτέρας, εργάστηκαν μόνο για λίγες ώρες πριν σταματήσουν για τη νύχτα, δήλωσαν οι κάτοικοι στο AFP.

Πολλοί Τούρκοι εξέφρασαν την οργή τους στο διαδίκτυο για την απουσία επαρκούς βοήθειας στη νοτιότερη επαρχία Χατάι, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι οι διασώστες απέτυχαν να φτάσουν έγκαιρα στην περιοχή. Στο Χατάι, ο σεισμός ισοπέδωσε πολλά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού παραρτήματος της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, της AFAD.

«Είμαι τόσο θυμωμένος», δήλωσε ο αναλυτής Γκιονούλ Τολ, του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεθάψουν τους αγαπημένους τους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Κάνει κρύο, βρέχει, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μέλος της οικογένειας έχει παγιδευτεί κάτω από μια βαριά τσιμεντένια πλάκα και περιμένει τα σωστικά συνεργεία εδώ και ώρες». Χωρίς αρκετούς διασώστες, οι εθελοντές λένε ότι θα πρέπει να επέμβουν και να κάνουν μόνοι τους τη δύσκολη δουλειά.

Γεωπολιτικά αμερικανικά παιχνίδια πάνω σε συντρίμμια και νεκρούς

Κι ενώ οι νεκροί στη βόρεια Συρία αυξάνονται η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει πιστή στη γραμμή των δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι σε αβοήθητους ανθρώπους. Η ευαισθησία των ΗΠΑ εξαντλείται μπροστά στα γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν πως θα συνεργαστούν μόνο με ΜΚΟ για την προσφορά βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Συρίας. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.

«Στη Συρία έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτήν τη βοήθεια, ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει», πρόσθεσε, επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Κάποιοι άλλοι βέβαια στέλνουν βοήθεια στη Συρία και στην Τουρκία χωρίς διακρίσεις:

Στην Τουρκία, η Ουάσινγκτον έστειλε δύο ομάδες διασωστών. Αναμένονται στη χώρα σήμερα και θα επιχειρήσουν στην πόλη Αντιγιαμάν, όπου οι έρευνες για επιζώντες είναι μέχρι τώρα περιορισμένες, σύμφωνα με τον κ. Άλεν. Οι ομάδες αυτές, που θα φθάσουν με δυο μεταγωγικά C-130, αποτελούνται από 158 μέλη, έχουν μαζί τους 12 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μεταφέρουν επίσης 77 τόνους ειδικού εξοπλισμού, διευκρίνισε το στέλεχος της USAID.

Κίνα-Αφγανιστάν στέλνουν χρήματα σε Τουρκία-Συρία

Η Κίνα προσφέρει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 30 εκατ. γιουάν (4.4 εκατ. δολαρίων) στη σεισμόπληκτη Συρία, δήλωσε σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. Η Μάο δήλωσε ότι 2 εκατ. δολάρια από την έκτακτη βοήθεια θα χρησιμοποιηθούν για ρευστότητα και τις απαραίτητες προμήθειες, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα επιταχύνει τα υφιστάμενα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας. Ενώ, έχει ήδη δεσμευθεί να αποστείλει μια πρώτη δόση 40 εκατ. γιουάν έκτακτης βοήθειας προς την Τουρκία.

This image has an empty alt attribute; its file name is gettyimages-1246868758_custom-2fda529cf66b5484590b4319471f77be0f3133da-s1100-c50.jpg

Από την άλλη, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους περίπου 165.000 δολαρίων (περίπου 153.000 ευρώ) στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες επλήγησαν από έναν φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στη Συρία

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

banner-article

Ροη ειδήσεων