Κόσμος

Τραγωδία με χιλιάδες θύματα από τον διπλό σεισμό σε Τουρκία-Συρία / δεκάδες μετασεισμοί

«Μάχη» για τους εγκλωβισμένους σε κτίρια που κατέρρευσαν προκαλώντας εικόνες Αποκάλυψης. Νέα μεγάλη δόνηση 7,7 βαθμών στην ίδια περιοχή της Τουρκίας το μεσημέρι. Κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία της Συρίας σε περιοχές, που έχουν ήδη πληγεί από τον πόλεμο. Οι χειρότεροι σεισμοί εδώ και δεκαετίες στις δύο χώρες έγιναν αισθητοί σε αρκετές άλλες, μέχρι την Αίγυπτο και σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο

Ανείπωτη τραγωδία με περισσότερους από 1.300 νεκρούς τα ξημερώματα από διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 4 ξημερώματα, στην περιοχή του Γκαζαντιέπ, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς, με τα συνεργεία διάσωσης να αναζητούν εγκλωβισμένους σε βουνά από συντρίμμια ανάμεσα σε δεκάδες μετασεισμούς. Ακόμα μία μεγάλη δόνηση 7,7 βαθμών σημειώθηκε το μεσημέρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, κοντά στην ίδια περιοχή, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους.

Η Τουρκία θρηνεί ήδη 912 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, που ανέφερε 5.385 τραυματίες, και 3.000 κατεστραμμένα κτίρια κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του Ερζιντζάν το 1939».

Στη Συρία 326 πολίτες σκοτώθηκαν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και άλλοι 150 σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες, ενώ πάνω από 600 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και ο δεύτερος 6,7 ενώ αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια σε 7,9 και 7,4. Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο τελευταίος είχε μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Και οι δύο έγιναν στην επαρχία Καχρανμαρμαράς της νοτιανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα κάτοικοι και στις δύο χώρες να ξυπνούν και να βγαίνουν στο δρόμο πανικόβλητοι, παρά τη βροχή και το χιόνι.

Βίντεο δείχνουν κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως οι Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια.

Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος. «Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Διασώστες πασχίζουν να βγάλουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια κτιρίων και στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, κυρίως στην Άζαζ και στη Αλ Μπαμπ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην Ιντλίμπ, τα Λευκά Κράνη ανέφεραν πως αναζητούν δεκάδες παγιδευμένους στα ερείπια.

Τα πρώτα πλάνα από ομάδες διάσωσης έδειξαν ότι η επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία ενδέχεται να είναι μια από τις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο, σε εδάφη, που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κατά τις μάχες του σχεδόν δωδεκαετούς εμφυλίου.

Κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία της εμπόλεμης Συρίας

Τώρα το σύστημα υγείας της εμπόλεμης χώρας έχει κατακλυστεί από τους τραυματίες, που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ και νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, μεταδίδει το Al Jazeera. Αξιωματούχος δήλωσε ότι η ομάδα του χρειάστηκε να εκκενώσει μαιευτήριο στο Αφρίν και ανέφερε πέντε νεκρούς, μεταξύ των οποίων μία έγκυος.

Ο ίδιος τόνισε το μέγεθος της κρίσης στη χώρα, που βρίσκεται με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. «Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική ανταπόκριση, ειδικά σε καταφύγια και στον τομέα της υγείας, για την προστασία του πληθυσμού άνω του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία μόνο».

Η πολιτική άμυνα της αντιπολίτευσης περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση με κτίρια να έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς και πολλούς παγιδευμένους στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η συριακή αντιπολίτευση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απεύθυνε έκκληση για βοήθεια, προτρέποντας «τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη διάσωση αμάχων στη Συρία και να ασκήσει πίεση στο καθεστώς Άσαντ και τον Ρώσο σύμμαχό του για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει βομβαρδισμός στις πληγείσες περιοχές».

Σοβαρές ανησυχίες ΠΟΥ για περιοχές της Τουρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως ανησυχεί για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχουν υπάρξει νεότερα. «Οι εθνικές αρχές θα επικεντρωθούν στην έρευνα και διάσωση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Οργανισμού. «Στη συνέχεια, αναμένουμε αυξημένη ανάγκη για τη φροντίδα των τραυματιών και τη στήριξη του συνολικού συστήματος υγείας στις πληγείσες περιοχές», συμπλήρωσε.

Δεκάδες μετασεισμοί – Ζημιές και στον Λίβανο

Το χτύπημα του Εγκέλαδου είχε μεγάλη διάρκεια σχεδόν ενός λεπτού για να ακολουθήσουν 78 μετασεισμοί -3 πάνω από 6 Ρίχτερ και 8 πάνω από 5 βαθμούς.

Οι δονήσεις  έγιναν αισθητοί σε περιοχές των δύο κρατών αλλά και αρκετές χώρες. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου ανακοίνωσε ότι ο φονικός σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο: σε Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρο.

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους στη Βηρυτό και στην Τρίπολη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στον Λίβανο.

Συναγερμός για τσουνάμι στην Ιταλία

Στο μεταξύ εκφράστηκαν φόβοι για τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ιταλία, οι οποίοι όμως δείχνουν να περιορίζονται.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας στη γείτονα, Λουίτζι Ντ’ Άντζελο, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».

Ξύπνησαν μαύρες μνήμες

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Το 1999 θρήνησε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους από μεγάλο σεισμό..

Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια.

Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό εδώ και σχεδόν 25 χρόνια για τη Συρία, όπου ήδη εκατομμύρια ζουν εκτοπισμένοι εξαιτίας της σύρραξης.

Εικόνες αποκάλυψης στην Τουρκία και τη Συρία, μετά τους δύο σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν με επίκεντρο κοντά στην πόλη Εκινοζού της Τουρκίας. Οι πρώτες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και στις δύο χώρες σε περισσότερους από 1.500 και τους τραυματίες σε περισσότερους από 6.000, ωστόσο μετά τον δεύτερο σεισμό, που σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η μέτρηση νεκρών και τραυματιών θεωρείται επισφαλής.

Φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσους τις 20.000.

Οι σεισμοί έγιναν, κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, στην ΝΑ Τουρκία, η οποία έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ εν μέσω χειμώνα, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται λίγο πάνω από το μηδέν. Σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχο της τουρκικής υπηρεσίας καταστροφών, οι δύο σεισμοί ήταν ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο και πως αναμένονται εκατοντάδες μετασεισμοί και από τα δύο.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην Κύπρο, τον Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες.

Καθησυχάζουν για το Ακούγιου

Ο υπό κατασκευή τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει τον σταθμό.

© Evgeny Illarionov | Dreamstime.com

«Σεισμικές δονήσεις μεγέθους περίπου 3 βαθμών έγιναν αισθητές εδώ… όμως οι ειδικοί μας δεν έχουν αναφέρει οποιεσδήποτε ζημιές σε κατασκευαστικές δομές, γερανούς και εξοπλισμό», δήλωσε η Αναστάζια Ζοτέεβα από την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.

«Παρ’ όλα αυτά, διενεργούμε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Άμεση κινητοποίηση και από την Ε.Ε.

Την άμεση κινητοποίηση της Ε.Ε. με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν.

Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος. Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της Ε.Ε. έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

Αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι για λόγους ασφαλείας αναστέλλουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό.

«Εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πετρελαϊκών εξαγωγών και να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο συμβάν, αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει την επαρχία του Κουρδιστάν με την Τουρκία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του  υπουργείου Φυσικών Πόρων της αυτόνομης περιοχήςκ.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA, το διυλιστήριο στην πόλη Μπανιάς της Συρίας θα αναστείλει τις δραστηριότητές του για 48 ώρες. Επίσης, έκλεισε για τις πτήσεις το αεροδρόμιο στα Άδανα στη νότια Τουρκία, μέχρι νεωτέρας, λόγω των ισχυρών σεισμών που καταγράφηκαν στην περιοχή.

Βοήθεια θα στείλει η Γερμανία

Η Γερμανία συντονίζεται με την Τουρκία και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθορίσει ακριβώς τι είδους βοήθεια χρειάζεται για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, μπορεί να σταλεί μέσω διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Malteser International η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με την υποστήριξη της Γερμανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι γερμανικές αρχές θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη αργότερα σήμερα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα αρχικά σχέδια για βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

IHA agency via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε.

«Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

 

Βίντεο από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό

Ο σεισμός καταγράφηκε από σεισμογράφους μέχρι τη Γροιλανδία

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», σύμφωνα με τη σεισμολόγο Τίνε Λάρσεν.

© Petrovich11 | Dreamstime.com

Γ. Οικονόμου: Εντός της ημέρας C-130

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Ελλάδας στις οικογένειες των θυμάτων και στους δύο λαούς από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ την Τουρκία και τη Συρία, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των δύο λαών αποστέλλοντας άμεσα βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής».

O Γιάννης Οικονόμου / EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εξήγησε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία μέσα από επιχειρησιακά και διπλωματικά κανάλια. «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βοηθήσει ουσιαστικά. Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Αντισεισμικής Προστασίας ο κ. Λέκκας, προκειμένου εκεί στο πεδίο να συνδράμουμε στις προσπάθειες για τη διαχείριση των συνεπειών αυτής της καταστροφής».

Ο πρώτος απολογισμός: 1.500 νεκροί

Ο πρώτος απολογισμός: 1.500 νεκροί

Η Τουρκία θρηνεί ήδη 912 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 5.385 τραυματίες, ενώ 3.000 κτίρια έχουν καταστραφεί. Όπως είπε, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του Ερζιντζάν το 1939», που είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, άλλες αναφορές δίνουν τουλάχιστον 1.500 θανάτους, ενώ οι προβλέψεις είναι για αριθμούς που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 ή να φτάσουν και τις 20.000 οι νεκροί.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία.

Τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας