Κόσμος

«Φορτώνουν» με όπλα την Ουκρανία / Η Ρωσία κερδίζει εδάφη στο Ντονμπάς

Στο τραπέζι και αποστολή βομβών διασποράς, ενώ ο Ζελένσκι πιέζει για περισσότερη βοήθεια. Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η Σολεντάρ, μπήκαν και στην πόλη Βούλενταρ και προελαύνουν στα ανατολικά.

Εκρηκτικές συνθήκες στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός σε όλη τη χώρα για αεροπορικές επιδρομές. Από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν ακουστεί εκρήξεις σε διάφορες περιοχές με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι έχουν καταρριφθεί αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι.

Το σφυροκόπημα από τις δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζεται και εξακολουθεί να στοχεύει κρίσιμες υποδομές ενέργειας στη χώρα, ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική ιδιωτική εταιρεία ενέργειας, η DTEK ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές

Στη διάρκεια της νύκτας ο ουκρανικός στρατός επεσήμανε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε και τα 24 drones που έστειλε η Ρωσία. Δεκαπέντε drones καταρρίφθηκαν γύρω από το Κίεβο, όπου δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Δημοσίευμα και για βόμβες διασποράς

Παρά τις δηλώσεις Ζελένσκι και δυτικών αξιωματούχων η κατάσταση στα ανατολικά δείχνει να είναι εξαιρετικά δυσμενής για τις ουκρανικές δυνάμεις, μετά και την επισημοποίηση της πτώσης της Σολεντάρ, με τον Ουκρανό πρόεδρο να πιέζει για τάχιστη παράδοση των βαρέων αρμάτων μάχης που υποσχέθηκαν Γερμανία και ΗΠΑ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού χαιρέτισε τις αποφάσεις των δυτικών, τώρα ζητά και νέα όπλα, όπως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, μαχητικά αεροπλάνα, ακόμη και πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Ένα χθεσινό δημοσίευμα, όμως, από το Γαλλικό Πρακτορείο εγείρει φόβους για πολύ άσχημη κλιμάκωση στα μέτωπα, καθώς αναφέρει ότι ευρωπαϊκή χώρα ετοιμάζεται να προμηθεύσει την Ουκρανία και με βόμβες διασποράς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης δήλωσε ανωνύμως ότι η χώρα του έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή των συγκεκριμένων, επικίνδυνων και απαγορευμένων όπλων, για να προσθέσει ότι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Γερμανίας, η οποία παράγει όπλα διασποράς και θα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Η χρήση και μεταβίβαση των πυρομαχικών διασποράς έχει απαγορευτεί από τη σύμβαση του Όσλο, την οποία δεν έχει υπογράψει η Μόσχα, ενώ ήδη έχουν γίνει καταγγελίες για χρήση τους από τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Τις ζητούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για νόμιμα όπλα. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τα χρόνια του 1940 και του 1950· σήμερα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες», επιχειρηματολόγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει όπλα κάθε είδους που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία «πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες αμερικανικό δημοσίευμα κατονόμαζε την Τουρκία ως χώρα που θα προμηθεύσει βόμβες διασποράς στις δυνάμεις του Κιέβου, με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, να διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

Μετά τη Σολεντάρ το Βούλενταρ;

Την ίδια στιγμή η ρωσική υπεροχή έχει αρχίσει να καταγράφεται στα ανατολικά και κυρίως στις περιοχές του Ντονμπάς που είναι από την αρχή της εισβολής βασικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του επιτελείου του.

Χθες το Κίεβο παραδέχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση ότι έχασε τη μάχη για την Σολεντάρ με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι υπάρχει αναδίπλωση των δυνάμεων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, πάντως, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αυστηροποιούνται ποινές για ανυπακοή ή λιποταξία με φυλακή 10 και 12 ετών, για να προλάβει ή να προσπαθήσει να αναχαιτίσει φαινόμενα διάλυσης στις ουκρανικές δυνάμεις.

Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μπήκαν και στην πόλη Βούλενταρ με τους Ουκρανούς να επιχειρούν να αντεπιτεθούν.

Παράλληλα, η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας, Χάνια Μαλιάρ, παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, την δύσκολη κατάσταση στο Ντονέτσκ, δηλώνοντας ότι η Ρωσία διαθέτει αριθμητική υπεροχή και εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις.

Η ίδια μίλησε για τις μάχες στη Βούλενταρ, αλλά και τη Μπαχμούτ που είναι εδώ και εβδομάδες στο επίκεντρο των μαχών, ενώ υποστήριξε ότι «ενάντια στην αριθμητική υπεροχή και την υπεροπλία τους, το πλεονέκτημά μας έγκειται στον επαγγελματισμό της στρατιωτικής διοίκησής μας και στο θάρρος των στρατιωτών μας».

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ