Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 επιβεβαιώνει τη διάθεση του να συνεχίσει τον εμπαιγμό των παραγωγών ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων κ.α. προϊόντων , προσπαθώντας να αποτρέψει τα μπλόκα.
Επτά μήνες υπομονής και αναμονής των αγροτών που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών τους και αντί του ακούσματος ,ενός ποσού ανά στρέμμα που θα πλησίαζε έστω κατά το ήμισυ το μέγεθος της ζημιάς από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, ο κ. Γεωργαντάς ανακοινώνει «ψίχουλα».
Μια ανακοίνωση βέβαια, που δεν προσδιορίζει το πότε θα πληρωθούν οι ενισχύσεις, δεν αναφέρει τις ποικιλίες ανά καλλιέργεια , το σύνολο των στρεμμάτων που θα αποζημιωθεί αλλά και το ποσό που θα διατεθεί συνολικά, αποδεικνύοντας ότι οι κινήσεις του τελούν υπό πλήρη προχειρότητα και ότι δε νοιάζεται για το μόχθο και ιδρώτα των πρωταγωνιστών της υπαίθρου.
Μάλιστα αν αναλογιστούμε ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και παρ΄ όλα αυτά, οι αγρότες εξακολουθούν να εισπράττουν τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση, δείχνει την αδιαφορία για την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενή και το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας τους.
Ίσως ακούγεται σκληρό το να βγάζουμε συμπεράσματα για τα επόμενα χρόνια διακυβέρνησης, αλλά δε μας αφήνουν περιθώρια να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό, όταν 4 χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν ότι θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δε το πράττουν, όταν πετούν εκτός λίστας συνδεδεμένων τα βιομηχανικά ροδάκινα και άλλα προϊόντα που οι τιμές πώλησης είναι κάτω του κόστους παραγωγής και δε συμπεριλαμβάνουν τα επιτραπέζια, όταν προκαλούν με μεγάλη άνεση το διαχωρισμό των αγροτών σε κάθε πληρωμή και πρόγραμμα, όταν καθυστερούν για μήνες πληρωμές αγροτών από προγράμματα αλλά και όσες πραγματοποιούν δεν παραλείπουν να εκνευρίζουν τους παραγωγούς κάνοντας λάθη ανεπίτρεπτα, καθώς στερούνται οργάνωσης, προγραμματισμού και μεθοδικότητας.
Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις, να αναθεωρήσει όσον αφορά τα ποσά των 135 και 150 ευρώ ανά / στρέμμα, διπλασιάζοντας αυτά , αλλά και να ανακοινώσει άμεσα τις ποικιλίες που αποζημιώνονται και το χρόνο πληρωμής των αγροτών.