Βιβλίο Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Πιπερίδου “Γιαγιά, σκούπισε τα δάκρυά σου” / Βιβλίο βιωμάτων και πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού

Στη Δημόσια  Κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο της Ελένης Πιπερίδου – Λαφαζάνη “Γιαγιά, σκούπισε τα δάκρυά σου”.

Το παρουσίασαν οι: Άρης Ορφανίδης, φιλόλογος και εκπαιδευτής της ποντιακής διαλέκτου, Θανάσης Δέλλας, Πρόεδρος ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας -συγγραφέας, Βασίλης Αγγελής , Οδοντίατρος και η συγγραφέας.

Για τη συγγραφέα, συνταξιούχο δασκάλα, αυτό είναι το 6ο βιβλίο της και έχει  στο ενεργητικό της βραβεύσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποιημάτων και διηγημάτων, τόσο στη νεοελληνική γλώσσα, όσο και στην ποντιακή διάλεκτο.

Προλογίζοντας ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης ο Χαράλαμπος Καπουρτίδης μίλησε για τη δύναμη του Ποντιακού Ελληνισμού, που διώχτηκε, υπέφερε αλλά και κατάφερε να ριζώσει στην Ελλάδα χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στην προσωπικότητα της συγγραφέως, που τον εκπροσωπεί με τα έργα της επάξια.

Ο Άρης Ορφανίδης μιλώντας για το συναισθηματικό δέσιμο που έχει με τη συγγραφέα και τις επιρροές της  πάνω της ιδιαίτερα πάνω στη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου,  έδωσε το ειδικό βάρος του βιβλίου που επικεντρώνεται στο βιωματικό του περιεχόμενο, που πάντα τον συγκινεί, χωρίς τη διάθεση να το αντιμετωπίσει με τη ματιά της φιλολογικής κριτικής.

Από τον ξεριζωμό στην προσπάθεια να ξαναριζώσουν οι πρόγονοι της συγγραφέως διανύουν μια αληθινή οδύσσεια που αναφέρεται στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Ακολουθούν κεφάλαια, που έχουν λαογραφικό περιεχόμενο, γιατροσόφια, προλήψεις, ένας ενδιαφέρον αποθησαυρισμός λέξεων που δείχνουν το δεσμό της ποντιακής με την αρχαία ελληνική γλώσσα, ακόμα και χαρακτηριστικές παροιμίες που αντανακλούν τη λαϊκή σοφία.

Πολυθεματικό χαρακτήρισε ο Άρης Ορφανίδης το βιβλίο, αναφερόμενος στους πυρήνες του.

Ο Θανάσης Δέλλας χαρακτήρισε το βιβλίο έργο ζωής για τη συγγραφέα του, αφού είναι προϊόν επίπονης και μεθοδικής καταγραφής του ποντιακού πολιτισμού.

Διαβάζοντας και αποσπάσματα του βιβλίου ο παρουσιαστής επικεντρώθηκε στον κεντρικό πυρήνα του  που είναι η καταγραφή του πόνου αυτού του λαού, που αντανακλάται και στον τίτλο του βιβλίου.

Επισημαίνοντας και τα ιδιαίτερα λαογραφικά στοιχεία που περιέχει το βιβλίο, το  χαρακτήρισε πολύτιμο για τον αναγνώστη.

Ο Βασίλης Αγγελής ξεκίνησε από τα δικά του βιώματα, καθώς η Πόντια γιαγιά του ήταν μία αστείρευτη κιβωτός μνήμης που πάντα τον συνέπαιρνε με τις αφηγήσεις της.

“Το βιβλίο μου έδωσε την αίσθηση ότι μπήκα σε μια μηχανή του χρόνου, είπε,  καθώς το διάβασα  δύο και τρεις φορές!”

Είναι βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη, καθώς ταυτίζεται με τους ήρωες. Βιβλίο που δεν εξιδανικεύει, αλλά δίνει τους ήρωες στις πραγματικές τους ανθρώπινες διαστάσεις. Βιβλίο του αγώνα για την επιβίωση, που προκαλεί θαυμασμό με την απλή και ζωντανή γραφή του.

Η Ελένη Πιπερίδου – Λαφαζάνη πρόσθεσε με τα λόγια της τη δική της πινελιά στην παρουσίαση του βιβλίου, καθώς μίλησε για την πηγή της έμπνευσης, τη δομή του και τα βιώματα των προγόνων της, που έγινε αποδέκτης τους.

Διαβάζοντας και η ίδια αποσπάσματα του βιβλίου, έδειξε τη χαρά της για τη γραφή του και κουβέντιασε με το κοινό, υπογράφοντας στο τέλος τα βιβλία της.

Ο Κωνσταντίνος Καπουρτίδης υπογράμμισε συναισθηματικά με τη λύρα του στιγμές της εκδήλωσης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ