Ελλάδα Εργασιακά Κοινωνία

Επιστρέφουν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί / ΠΟΕΔΗΝ: «τονωτική ένεση» στο σύστημα Υγείας

Η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων συναδέλφων δεν εμπεριέχει κανένα υγειονομικό ρίσκο καθότι όλοι οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας 
Η ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζει «τονωτική ένεση» την επιστροφή τους στο σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο για τους ασθενείς.

Με δυο τεστ την εβδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας επιστρέφουν στην εργασία τους, από σήμερα 2 Ιανουαρίου, σχεδόν 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υπουργική απόφαση που έλαβε ΦΕΚ παραμονή του νέου χρόνου.

Από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.

Η απομάκρυνσή τους -εξαιτίας της άρνησής τους να υποβληθούν σε εμβολιασμό- τους είχε κρατήσει εκτός Νοσοκομείων για 16 ολόκληρους μήνες.

Την επιστροφή τους αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Όσοι επιστρέψουν στη θέση τους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν συγκεκριμένα μέτρα, δηλαδή με μάσκες υψηλής προστασίας και δύο αρνητικά rapid test την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα θα τους επιστραφεί το σύνολο των μισθών τους, που είχε παρακρατηθεί κατά το επίμαχο διάστημα:

Το μέτρο της αναστολής εργασίας χωρίς αποδοχές, αφορούσε μέχρι σήμερα 7.000 υγειονομικούς (Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ), όμως, στην πραγματικότητα σε προσωρινή παύση καθηκόντων βρίσκονταν κατά διαστήματα περίπου 2.000 υγειονομικοί, αφού οι υπόλοιποι εργάζονταν με πιστοποιητικά νόσησης. Αρχικά για διάστημα τριών μηνών μετά τη νόσησή τους και αργότερα έξι μήνες μετά την επίδειξη του θετικού PCR τεστ.

Έτσι, σε πραγματικούς αριθμούς από το σύνολο των ανεμβολίαστων υγειονομικών, εκτός δημοσίων Νοσοκομείων έμεναν κατά διαστήματα περίπου 300 γιατροί, 2.700 νοσηλευτές και 4.000 διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα οι υγειονομικοί σε αναστολή ήταν περίπου 2.000 άτομα συνολικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηρίζει «τονωτική ένεση» την επιστροφή των υγειονομικών στο σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο για τους ασθενείς: «Είναι τονωτική ένεση για το σύστημα υγείας που υποφέρει από την υποστελέχωση. Οι ασθενείς έχουν να κερδίσουν από την επιστροφή των συναδέλφων, αφού θα καλυφθούν κάποια από τα κενά που υπάρχουν. Επίσης θα βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που εργάζεται νυχθημερόν στα Νοσοκομεία τα τρία τελευταία χρόνια με ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης. Η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων συναδέλφων δεν εμπεριέχει κανένα υγειονομικό ρίσκο καθότι όλοι οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές κ.α.λ.)», σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας, οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιστρέψουν σε θέσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες ασθενών (ΜΕΘ, ΜΕΝΝ και κλινικές με ανοσοκατεσταλμένους).

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ