Βραζιλία: Ορκίστηκε ο Λούλα / live
Ο ηγέτης της Αριστεράς Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας.
Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από τις δυο προηγούμενες θητείες του (2003-2010), σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.
Ο Λούλα, νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου τον Οκτώβριο για να κερδίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη προεδρική θητεία μετά από ενάμιση χρόνο στη φυλακή για καταδίκες για διαφθορά που αργότερα ανατράπηκαν.
Ως και 300.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, με τελετές χορογραφημένες ως το τελευταίο χιλιοστό, άλλες πιο χαλαρές, με γιορτές και συναυλίες στη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα με τη φουτουριστική αρχιτεκτονική.
Τα προηγούμενα χρόνια του ως πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος (PT) από το 2003-2010, ο πρώην ηγέτης του συνδικάτου έβγαλε εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια σε μια «άνθηση» των εμπορευμάτων που έδωσε ώθηση στην οικονομία.
Τώρα, αντιμετωπίζει την τρομακτική πρόκληση της βελτίωσης της στάσιμης οικονομίας της Βραζιλίας ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να ενώνει μια χώρα που έχει πολωθεί οδυνηρά υπό τον Μπολσονάρου.
Πολλά αναμένονται από τον Λούλα. Θα έχει τη δύσκολη αποστολή να αποκαταστήσει την κανονικότητα και την προβλεψιμότητα στη Βραζιλία και πάνω από όλα να προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.
Ο Μπολσονάρου έφυγε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα την Παρασκευή, αποφεύγοντας να παραδώσει στον αντίπαλό του, τη νίκη του οποίου δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από τυχόν άμεσους νομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την θητεία του.
Οι υποστηρικτές του διαμαρτύρονταν εδώ και δύο μήνες για την κλοπή των εκλογών, πατώντας στο παράδειγμα των αμερικανικών εκλογών και των οπαδών του Τραμπ και ζητούσαν στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποτραπεί ο Λούλα από την επιστροφή στην εξουσία σε ένα κλίμα βανδαλισμού και βίας.
Ένας οπαδός του Μπολσονάρου συνελήφθη για την κατασκευή βόμβας που ανακαλύφθηκε σε φορτηγό φορτωμένο με καύσιμα αεροσκαφών στην είσοδο του αεροδρομίου της Μπραζίλια και ομολόγησε ότι προσπαθούσε να σπείρει χάος για να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση.
Τηρώντας τις πολιτικές ισορροπίες, ο εν ενεργεία πρόεδρος Χάμιλτον Μουράο, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου, επέκρινε τον πρώην πρόεδρο ότι απέτυχε να ηγηθεί της χώρας και επέτρεψε στο αντιδημοκρατικό αίσθημα να ευδοκιμήσει μετά την ήττα του Οκτωβρίου στις κάλπες.
«Οι ηγέτες που έπρεπε να καθησυχάζουν και να ενώσουν το έθνος… επέτρεψαν στη σιωπή ή τον ακατάλληλο και επιβλαβή πρωταγωνισμό να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χάους και κοινωνικής αποσύνθεσης», είπε ο Μουράο σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.
Ο Μουράο ωστόσο υπερασπίστηκε τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Μπολσονάρου επειδή άφησε μια ισχυρή οικονομία, αλλά επέκρινε την περιβαλλοντική υποχώρηση μετά την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο που έφτασε σε υψηλό 15 ετών.
Καθώς δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Λούλα έφτασαν στο κέντρο της Μπραζίλια, οι αρχές ανέπτυξαν 10.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να ερευνήσουν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν μπορούν έχουν μαζί τους μπουκάλια, κουτιά, ιστούς σημαιών. Επίσης, απαγορεύτηκε προσωρινά η οπλοφορία από πολίτες.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι αντιπροσωπείες από 50 έθνη και 19 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ισπανίας, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους.
Την Παρασκευή, πριν πετάξει στη Φλόριντα, ο Μπολσονάρου έκανε μια δακρυσμένη ομιλία στο έθνος στην οποία καταδίκασε το βομβιστικό σχέδιο ως «τρομοκρατική ενέργεια», αλλά επαίνεσε τους υποστηρικτές του που κατασκήνωσαν έξω από στρατώνες σε όλη τη χώρα ζητώντας πραξικόπημα.