Βέροια: Γόνιμο αφιέρωμα ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
“Η βία στην κοινωνία μας σήμερα είναι σε άνοδο και αφορά όλους μας! Δεν έχει ηλικία, εθνικότητα, θρησκεία αλλά συνήθως έχει φύλο και αυτό είναι το γυναικείο φύλο. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πιο ασφαλή κόσμο για τα παιδιά μας!”
Αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση, ήταν η αποψινή εκδήλωση στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Βέροιας, με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου και του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ».
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων Συρμούλα Τζήμα, εκπροσωπώντας την Επιτροπή, μίλησε προλογίζοντας για την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών, που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται με ανησυχητική συχνότητα, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, που σφραγίστηκαν από την επιδημία του covid, φτάνοντας στη χειρότερη έκφρασή της βίας, τη γυναικοκτονία.
Τονίζοντας πόσο η Επιτροπή του Δήμου μάχεται εναντίον του φαινομένου με κάθε τρόπο, με συνοδοιπόρους στον αγώνα αυτόν το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Βέροιας και τον Σύλλογο Κοινωνικής παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», προχώρησε στο περιεχόμενο της εκδήλωσης, της αφιερωμένης στη Διεθνή Ημέρα κατά της Βίας.
Το ντοκιμαντέρ της Βεροιώτισσας σκηνοθέτιδας Νίνας Μαρία Πασχαλίδη “Femicidio”, και η παρουσία των δύο χορωδιών, της Χορωδίας “Αιγές – Βεργίνα” και της Σχολικής Χορωδίας με μαέστρο την Ελένη Αναγνώστου, έδωσαν το στίγμα της βραδιάς .
Πρώτη άνοιξε τη βραδιά η Χορωδία “Αιγές – Βεργίνα”, που τραγούδησε το ποντιακό δημοτικό τραγούδι της “Τρίχας το γεφύρι”. Ο γνωστός μύθος του τραγουδιού “Της Άρτας το γεφύρι”, που είναι ίδιος και στις άλλες παραλλαγές, όπως και στην ποντιακή, έκανε την Ελένη Αναγνώστου να σχολιάσει πριν από το τραγούδι πως ο πρωτομάστορας θυσιάζει τη γυναίκα του, που μπορεί να την αντικαταστήσει με μία άλλη, αποτελώντας παράδειμα ανδροκρατούμενης κοινωνίας, όπου η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο.
Το τραγούδι, που αποδόθηκε εξαιρετικά, το διαδέχθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ “Femicidio” της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδη, που ζει στην Ιταλία και που η ταινία της, μετά τη συμμετοχή της στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παίζεται αποσπώντας θετικότατες κριτικές.
Η ταινία πραγματεύεται πραγματικές ιστορίες γυναικών, με ζωντανή αφήγηση της πρώτης που σώθηκε από τις αλλεπάλληλες μαχαιριές του συντρόφου της και στη συνέχεια με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, οικογένειας και φίλων, που φωτίζουν τα πορτρέτα γυναικών που δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους.
Η ταινία, μέσα από τις πολλαπλές αφηγήσεις που εναλλάσσονται, διερευνά τα αίτια που οδηγούν στις γυναικοκτονίες, προβληματίζοντας και ευαισθητοποιώντας τους θεατές.
Με ευαισθησία, συνέπεια απέναντι στα γεγονότα, και υψηλή αισθητική, η σκηνοθέτιδα, που έχει γράψει και το κείμενο της ταινίας, προσφέρει μια ταινία αξιώσεων, που καλύπτει δυναμικά το πρόβλημα .
Η βραδιά έκλεισε με την εμφάνιση και της Σχολικης Χορωδίας που τραγούδησε μαζί με την χορωδία “Αιγές” δύο συμβολικά τραγούδια. Το πολύ γνωστό και τόσο επίκαιρο στην εποχή μας “Υπερασπίσου το παιδί” και το τραγούδι της ελπίδας, που όταν τραγουδιέται από παιδικά χείλη κάνει τον κόσμο μας μέσα στο σκοτάδι, όπου βυθίστηκε, να ελπίζει για καλύτερες μέρες.
Εκδήλωση σοβαρή, με παρόντες τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, εκπροσώπους του Δήμου Βέροιας και κόσμο, που σίγουρα ευαισθητοποιήθηκε πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα των ημερών μας.
Φωτογραφίες: faretra.info