Μεγάλη έρευνα πραγματοποιούν οι Αρχές στη χώρα μας μετά τις καταγγελίες που πραγματοποίησαν πρώην τρόφιμοι για την Κιβωτό του Κόσμου, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα υψηλά ιστάμενο στη ΜΚΟ ως τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κακοποίηση σε παιδιά.
Ο Εισαγγελέας έχει στα χέρια του συγκεκριμένες καταθέσεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν κι άλλοι άνθρωποι να καταθέσουν. Την ίδια ώρα ο πατέρας Αντώνιος τονίζει πως πρόκειται για ανυπόστατα ψεύδη και εκφράζει την αγανάκτησή του.
«Στόχος είναι να καταφέρουν να ανοίξουν και άλλα στόματα και να μιλήσουν όλα τα παιδιά που βίωσαν την οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε χώρους της Κιβωτού του Κόσμου».
Τα παραπάνω επεσήμανε στο ethnos.gr αστυνομικός της Ασφάλειας με μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων. «Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή όλα να διερευνηθούν πολύ προσεκτικά και τα θύματα να αισθάνονται ότι είναι ασφαλή και δεν κινδυνεύουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά που προέρχονται από τοξικά οικογενειακά περιβάλλοντα, παιδιά που έχουν βιώσει πολύ σκληρές καταστάσεις και υπάρχει φυσικά και ο φόβος, ο φόβος του αύριο και του στίγματος», προσέθετε.
Δύο οι καταθέσεις παιδιών στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων
Ήδη η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων -στην οποία ανατέθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών- έχει προβεί σε προανακριτικές πράξεις και έχει ήδη υποβάλει το σχετικό προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία.
Η δικογραφία που επέστρεψε στα χέρια του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση περιλαμβάνει δύο καταθέσεις. Η πρώτη είναι η μαρτυρία ενός 19χρονου που κατήγγειλε όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική κακοποίηση.
Το παιδί περιέγραψε αναλυτικά όλα όσα βίωνε για πάνω από έναν χρόνο με συνεχείς απειλές ότι αν τολμήσει να πει το παραμικρό, τότε οι κυρώσεις σε βάρος του θα είναι τεράστιες. Ο 19χρονος είπε ανάμεσα σε άλλα στους αστυνομικούς ότι προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου του έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια και ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής. Οι ασελγείς πράξεις σε βάρος του έγιναν το 2021.
Η δεύτερη κατάθεση έχει ως μάρτυρα έναν ανήλικο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν μπροστά σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα άλλο παιδί και μάλιστα η κατάθεσή του συμπληρώνει την μαρτυρία του 19χρονου ως προς τον δράστη πίσω από την κακοποίηση.
Με βάση τις ίδιες πηγές ενημέρωσης και τα δύο παιδιά κατονόμασαν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλά στην ιεραρχία της συγκεκριμένης ΜΚΟ, ως τον άνθρωπο που είχε γίνει ο εφιάλτης τους.
«Δεν αποκλείεται μετά από αυτές τις καταθέσεις να έχουμε εξελίξεις. Όλα είναι στην κρίση του εισαγγελέα, αλλά το όνομα υπάρχει και ο εισαγγελέας θα κρίνει εάν πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ή να κληθεί το πρόσωπο αυτό για κατάθεση», σχολιάζει ανώτατη πηγή της ΕΛ.ΑΣ.
Οι καταγγελίες για την δομή του Βόλου τον Αύγουστο
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων έψαξαν να βρουν και τρίτο παιδί, η μαρτυρία του οποίου θεωρείται πολύ σημαντική, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Πρόκειται για παιδί που βρισκόταν στην δομή του Βόλου, η οποία τον Αύγουστο του 2022 είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και των Αρχών, έπειτα από επώνυμη καταγγελία του γνωστού αθλητή ελεύθερης κατάδυσης, Χρόνη Χλίτσιο.
Όπως έγραψε ο ίδιος σε δημόσια ανάρτησή του στο facebook, λίγη ώρα αφότου ανακοίνωσε στην υπεύθυνη της δομής ότι θα καταγγείλει το περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού τον ενημέρωσαν ότι απολύθηκε! Την επόμενη ημέρα, στις 19 Αυγούστου 2022, ο ίδιος κατήγγειλε στην Αστυνομία τα πάντα.
Ο κ. Χλίτσιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρο στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.
Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.
Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).
Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.
ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».
Σοβαρά ερωτήματα
Και ενώ η ανάρτηση του κ. Χλίτσιου έκανε τον γύρο του διαδικτύου αίσθηση προκαλεί ο χειρισμός της υπόθεσης. Και αυτό, καθώς κάτω από την δημοσίευση τα σχόλια από παιδιά που έπεσαν θύματα, ενώ φιλοξενούνταν στις δομές της Κιβωτού είναι πολλά, αλλά -όπως επισημαίνουν πηγές της Ασφάλειας- δεν διερευνήθηκαν σε βάθος.
Στέλεχος της ΓΑΔΑ σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Εδώ θα πρέπει να διερευνηθεί πώς έγιναν οι καταγγελίες, για την ακρίβεια πώς εξετάστηκαν. Διότι μπορεί αυτή η υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην διερευνώνται τα πάντα σε βάθος. Ναι, υπήρχε αυτό το περιστατικό με τρία παιδιά στο Βόλο, τα υπόλοιπα, όμως;».
Η Εισαγγελία Ανήλικων αναλαμβάνει να ρίξει φως στις συγκλονιστικές καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών, η δικογραφία επιστρέφει από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής στις εισαγγελικές αρχές.
Κατόπιν αυτού η Εισαγγελία Ανηλίκων, αφού ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους που θα προκύψουν.
Η αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Στο μικροσκόπιο των αρχών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκονται πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια, ενώ από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων έχουν λάβει ήδη τις πρώτες καταθέσεις μεταξύ των οποίων και του 18χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία. Ο νεαρός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν από τα «αγαπημένα παιδιά» υψηλόβαθμου στελέχους της «Κιβωτού» που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση, μέσα στη δομή, από το 2020 και μετά.
Αποστάσεις από την Αρχιεπισκοπή
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος Σεραφείμ, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Alpha υποστήριξε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι Ιδιωτική Δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της. Επίσης, δήλωσε πως κατά το παρελθόν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.
Η αρχή των αποκαλύψεων
Όλα ξεκίνησαν από καταγγελία που έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο. Εν συνεχεία ξεκίνησε έρευνα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός.
Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.
Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και η σκυτάλη παραδόθηκε την Παρασκευή στην Εισαγγελία Ανήλικων.
Η «Κιβωτός του Κόσμου»
Με το θέμα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η «Κιβωτός» στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».
Στο μεταξύ, θλίψη και έκπληξη εκφράζει ο πατέρας Αντώνιος.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς το μάθαμε από ένα δημοσίευμα. Τίποτε περαιτέρω δεν γνωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής -και μάλιστα σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει-: εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, αλλά από παραβατικές οικογένειες, μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, παιδιά τα οποία δεν ήξεραν από όρια, παιδιά τα οποία θέλουν να παραβατούν, και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό, το εξειδικευμένο, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους, πρωτίστως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Και ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές, θα έλεγα, δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε, ότι πήραμε τη θέση αυτή».
Ερωτώμενος ξανά εάν η οργάνωση έχει εντοπίσει για ποιο παιδί πρόκειται, σχετικά με την αρχική καταγγελία, ο πατέρας Αντώνιος επανέλαβε ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχεία του, ούτε κάλεσε κάποιος από την υποδιεύθυνση ανηλίκων την οργάνωση, αλλά και ούτε έχουν λάβει απάντηση στο αίτημά τους να λάβουν στοιχεία.
Ανάμεσα σε άλλες απαντήσεις στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» υπογράμμισε ότι «και εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι πολύ βαριά πράγματα. Δε μπορεί εμείς που μένουμε μέσα, εγώ με την οικογένεια μου, και τη σύζυγό μου, βρίσκομαι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είναι η ζωή μου η κιβωτός», συμπληρώνοντας ότι προκειμένου να έχει εικόνα για την κατάσταση σε όλες τις δομές, ταξιδεύει «παντού και ακριβώς γι αυτό τον λόγο, να έχω τη δική μου άποψη, τη δική μου γνώμη, να μπορώ να ελέγξω διαφορετικά, όπως δεν μπορεί κάποιος άλλος»
«Με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που έχουμε κάνουμε πολύ μεγάλη εκπαίδευση» στους εθελοντές «για να μπορούν σωστά να υπηρετήσουν το παιδί γιατί εμείς έχουμε βαριά τραυματισμένα παιδιά» ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος, ενώ τόνισε ότι ζητούν από όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά το ποινικό τους μητρώο.
Η κυβέρνηση
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 σημείωσε πως «πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» και σχολίασε πως «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB τόνισε πως «ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και ”γκρίζες ζώνες” ελέγχου και επιβολής του νόμου».
Γράφει επίσης, μεταξύ άλλων, πως «η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη».
Για την υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού, ενώ το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην ΜΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.