Πάσχος Μανδραβέλης
Η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Νιτσιάκος, έγραψε τα εξής: «Ενώ το Επιστημονικό Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων μεταδιδόταν διαδικτυακά, παρέστη γνωστός υπάλληλος της ΕΥΠ από το κλιμάκιο Φλώρινας, ο οποίος με μεγάλο ενδιαφέρον και ορθάνοιχτα ώτα και οφθαλμούς (μέχρι αλληθωρισμού) δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο. Έλεγε δε σε όσους επιδίωξαν γνωριμία ότι είναι τελωνειακός!» (fb 13.11.2022).
Κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδας, Ταυτότητα και Ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο» ο κ. Νιτσιάκος κατήγγειλε από το βήμα ότι «εδώ υπάρχουν και άνθρωποι της ΕΥΠ και θα τα ακούσουν. Εμείς βγάλαμε live streming αλλά η ΕΥΠ έστειλε εδώ ανθρώπους που τους πληρώνουμε ως φορολογούμενοι ενώ θα μπορούσαν να είναι στο σπίτι τους και να ακούν… Ζούμε σε αστική δημοκρατία, σε φιλελεύθερο σύστημα. Δεν μπορεί ο κύριος αυτός να είναι εδώ και να παρακολουθεί και τα πηγαδάκια…» (epiruspost 13.11.2022).
Φυσικά, ελέω «απορρήτου», δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε Έλληνες πολίτες που έκαναν ένα επιστημονικό συνέδριο· εδώ δεν μάθαμε ποτέ γιατί παρακολουθούσε τον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Η παρουσία της όμως στο εν λόγω συνέδριο εξηγεί ένα παλιότερο μυστήριο.
Γράφαμε για «μια περίεργη (και προς το παρόν αναιτιολόγητη) πρωτοβουλία της κ. Λίνας Μενδώνη να ακυρώσει την ομόθυμη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (του δικού της υπουργείου) για την επιχορήγηση του έργου “Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων” (…) Η απόφαση (332212/13-07-2021) ενεκρίθη από το υπουργείο και δημοσιεύθηκε στη Δι@ύγεια. Δύο μήνες μετά, παρενέβη η κ. Μενδώνη και αναδημοσίευσε την “απόφαση επί το ορθόν”. Οι 107 προτάσεις που είχαν εγκριθεί έγιναν 106, δίχως καμία αιτιολογία». Έλειπε η πρόταση που πήρε και τη μεγαλύτερη βαθμολογία από την αρμόδια επιτροπή και αφορούσε την ψηφιοποίηση μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων.
Είναι προφανές (και αυτό στηρίζεται και σε άλλα στοιχεία) ότι υπήρξε δάκτυλος της ΕΥΠ γι’ αυτή την ξαφνική μεταστροφή της κ. Μενδώνη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε, αλλά πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να αναρωτηθούμε: τι σόι υπηρεσία είναι αυτή, που όχι μόνο μπορεί να περιφρονεί τη Βουλή (κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας), αλλά ορίζει και τις πολιτικές των υπουργών; Ή όπως έλεγε και κάποιος παλιότερος: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;