Άρθρα Κοινωνία

«Τιμημένα γηρατειά» και εκλογές με… πιεσόμετρο

  Αγαπητό μου ημερολόγιο: Να θυμηθώ τις περικοπές, στις Ανοιξιάτικες κάλπες
 –


Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Δύο μέρες συμπληρώθηκαν από την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η οποία για τα ελληνικά (μνημονιακά) δεδομένα, θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Φυσικά, για όσους διαθέτουν «μαύρο» χιούμορ. Και αρκετοί πολιτικοί και κατά καιρούς αρμόδιοι διαθέτουν -όπως έχει αποδειχθεί- μπόλικο από αυτό.

Ακόμη και σήμερα σοβαροί κύριοι με κοστούμια (υπουργούς, τους αποκαλούν) σε δημόσιες εμφανίσεις τους ανακοινώνουν με αυταρέσκεια ότι έρχονται αυξήσεις, προκειμένου να ενισχυθούν οι απόμαχοι της εργασίας, σε αυτή την παρατεταμένη αρνητική οικονομική συγκυρία.

Η -κατά Ανδρέα Παπανδρέου- φράση «τιμημένα γηρατειά της πατρίδας μας», επανέρχεται και ως φάρσα με κάθε λογής αρμοδίους να εκτοξεύουν ακάλυπτες υποσχέσεις και να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες.

Οι περικοπές που έχουν επιβληθεί από το 2010, κυριολεκτικά τρομάζουν, καθώς υπολογίζονται από εκπροσώπους των συνταξιούχων και ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση σε περισσότερα από 120 δισ. ευρώ, όταν το δημόσιο χρέος είναι στα 394 δισ.

Άμεσες περικοπές, έμμεσες μειώσεις, «ψαλίδισμα» με… χρονοδιακόπτη, δημιουργούν σπιράλ φτώχειας.

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι συνταξιούχοι δεν θα ράψουν περισσότερες… τσέπες στο πανωφόρι ή το παντελόνι τους, προκειμένου να φιλοξενήσουν τα χρήματα από τις επικείμενες αυξήσεις (;).

Όσο για τους νεότερους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη συνταξιοδότηση σαν τοπίο του National Geographic, δηλαδή σαν ένα μέρος που ποτέ δεν θα βρεθούν, οι παλαιότεροι τους υπενθυμίζουν: «εκεί που είσαι, ήμουν κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις». Και φυσικά με δυσμενείς όρους…

Όμως, οι συνταξιούχοι δεν είναι μόνο δέκτες περικοπών ή υποσχέσεων, αλλά και πομποί.

Η γήρανση του πληθυσμού που αποτυπώνεται έντονα στην χώρα μας, οδηγεί μοιραία και στη γήρανση του εκλογικού σώματος.

Η Ελλάδα σε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνή δείκτη που μετρά τις επιπτώσεις της αύξησης του πληθυσμού άνω των 65 ετών, καταγράφει αρνητικές πρωτιές. Επιπλέον, σχεδόν πάντοτε βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε κάθε ευρωπαϊκή κατάταξη που αποτυπώνει την υιοθέτηση πολιτικών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της γήρανσης.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη γήρανση το 2019 η χώρα μας βρισκόταν στην έκτη θέση στη λίστα των δέκα χωρών στον κόσμο με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία, ενώ το 2050 η Ελλάδα θα βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως!

Οι συνταξιούχοι, λοιπόν, ως ψηφοφόροι, θα… παρτάρουν την παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας στις κάλπες και οι πολιτικοί υπεύθυνοι της δοκιμασίας που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας, θα είναι αυτοί που θα χρειαστούν πιεσόμετρο, όχι μόνο στις επικείμενες εκλογές αλλά και σε πολλές από τις επόμενες.

Τι (πραγματικά) έρχεται:

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων:

  • Η επικείμενη αύξηση των συντάξεων, δεν αφορά στο σύνολο των περίπου 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς ένα εκατομμύριο αποκλείεται αυτόματα, ενώ αρκετοί από τους υπόλοιπους δεν θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση, εξαιτίας της υψηλής διαφοράς.
  • Η αύξηση, κυμαίνεται στο 7% όταν οι συνταξιούχοι χάνουν από την ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική ακρίβεια πάνω από 25% της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, αφορά μόνο όσους συνταξιούχους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ μικτά.
  • Η κατάργηση (από 1.1.2023) της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν αφορά στις περικοπές της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορούν στη σύνταξη, όπου θα συνεχίσουν να υφίστανται.
  • Η κατάργηση της εισφοράς, αφορά περίπου το 35% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας και θα κυμαίνονται από 1,83 ευρώ έως και 11 ευρώ το μήνα!
  • Σε αντιδιαστολή, μόνο η 13η σύνταξη που στέρησε η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους, προκάλεσε απώλεια 3,3 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, η υπερφορολόγηση των κουτσουρεμένων αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε ως συνέπεια να χαθεί έως και το 52% των χρημάτων που δόθηκαν.

Όσο για τα αναδρομικά δώρων και μνημονιακών κρατήσεων -κατά τα φαινόμενα- χάθηκαν με τη σφραγίδα του ΣτΕ.

Οι αυξήσεις σε όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης αφορούν μόλις 225.000 συνταξιούχους και -κατά μέσο όρο- δεν ξεπερνούν τα 8 ευρώ το μήνα!

Τι (πραγματικά) έγινε

Οι τεράστιες περικοπές συντάξεων, δεν είναι… πολιτικά μονόχρωμες (πράσινες, μπλε ή κόκκινες), έχουν όμως ιδιοκτήτη: Όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 έως και σήμερα.

Η καταγραφή της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, είναι… χορταστική (σε αντίθεση με τις συντάξεις).

Όπως εκτιμάται συνταξιούχοι και ασφαλιστικά ταμεία, έχασαν τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2010-2021:

α) 20 δισ. ευρώ οι απώλειες από το α’ Μνημόνιο (ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» ν. 3863/2010).

β) 60 δισ. ευρώ οι απώλειες από το β’ Μνημόνιο (ν. 4093/2012 ), που επέφερε τις μεγαλύτερες και ευρύτερες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-επιδομάτων (δηλαδή της 13ης και 14ης σύνταξης και του 13ου και 14ου μισθού). Παράλληλα, έγινε το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων με τον νόμο 4050/2012.

γ) 35 δισ. ευρώ οι απώλειες από το «αριστερό» Μνημόνιο και τον νόμο 4387/2016.

δ) οι υπόλοιπες περικοπές, που συνεχίζονται, προήλθαν από τον νόμο 4670/2020, ο οποίος «πάτησε» στον νόμο του 2016.

Συνολικά, οι απώλειες είναι οι εξής:

  • Οι δώδεκα περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, από το 2010 έως τα τέλη του 2016,
  • Αρχικά η μείωση και αργότερα (από το 2012) η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας) σε όλους τους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα,
  • Η μείωση εφ’ όρου ζωής («πέναλτι») από 6-30% για τις πρόωρες συντάξεις γήρατος,
  • Η επιπλέον μείωση («έξτρα πέναλτι») 10% για τις πρόωρες συντάξεις γήρατος
  • Η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις συντάξεις,
  • Το «πάγωμα» στις αυξήσεις όλων των ειδών των συντάξεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 (Ν. 4336/2015) και αργότερα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 (Ν. 4475/2017),
  • Οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας,
  • Η αύξηση από 4% στο 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις,
  • Η πρωτοθέσπιση αντίστοιχης παρακράτησης 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις επικουρικές
    συντάξεις,
  • Το πλαφόν στο ύψος της σύνταξης των «μονο-συνταξιούχων» και των «πολυ-συνταξιούχων»,
  • Η δραστική περικοπή 60% (τώρα 30%) στη σύνταξη των απασχολούμενων συνταξιούχων,
  • Η μείωση κατά 50% της παροχής του εφάπαξ,
  • Η θέσπιση και η αύξηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ
    (σ.σ.κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Πρόσφατα από το ίδιο Δικαστήριο κρίθηκε συνταγματική με την υπ’αριθ. 1477/2021 απόφαση,
  • Η αύξηση της παρακράτησης του φόρου,
  • Η δραστική μείωση του αφορολογήτου,
  • Η μεγάλη μείωση του ΕΚΑΣ και η κατάργησή του τον Δεκέμβριο του 2019.

* Αγαπητό μου ημερολόγιο: Να θυμηθώ τις περικοπές, στις Ανοιξιάτικες κάλπες.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ