Άρθρα Κοινωνία Οικονομία

Τρενάκι του τρόμου οι τιμές ενέργειας

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα διαμορφώνεται στα 416,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με 205,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 3 το μεσημέρι και… εκτόξευση στο πρωτόγνωρο ύψος των 660,77 ευρώ στις 9 το βράδυ.

Τα «προεόρτια» ενός πολύ δύσκολου αποκαλόκαιρου με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να εμφανίζουν τεράστιες διακυμάνσεις μέσα στην ίδια μέρα, φτάνοντας σήμερα το βράδυ στο ύψος- ρεκόρ των 660,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δείχνουν τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε συνδυασμό με τις διεθνείς αυξητικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Η μέση χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα διαμορφώνεται στα 416,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με χθες (397,33 ευρώ). Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η τεράστια πλέον διακύμανση στην ωριαία διαμόρφωση των τιμών. Στις 9 το βράδυ, η χονδρική τιμή εκτοξεύεται στο πρωτόγνωρο ύψος των 660,77 ευρώ ενώ 6 ώρες νωρίτερα, στις 3 το μεσημέρι, βρίσκεται στα 205,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μείωση ΑΠΕ

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη διάρκεια μιας μέρας που η ζήτηση δεν σημειώνει κάποια τεράστια αύξηση και βρίσκεται στις 170 γιγαβατώρες καθώς η ζέστη δεν έχει ενταθεί ενώ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βρίσκονται ακόμη εκτός των αστικών κέντρων. Εκείνο που διαφοροποιεί τα πράγματα είναι η εμφανής μείωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Στο ενεργειακό μείγμα, η συνεισφορά των ΑΠΕ αναμένεται σήμερα να είναι μόλις 19,8% έναντι 36,5% την περασμένη Τετάρτη 10/8. Κάθετη μείωση στο 2,7% συνεχίζει να εμφανίζει το ποσοστό της εισαγόμενης ενέργειας (11% πριν από μία εβδομάδα) ενώ η λιγνιτική παραγωγή παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (15,9% έναντι 14,8% πριν από δύο εβδομάδες). Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενέργειας να προκύπτει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από το εισαγόμενο φυσικό αέριο που σήμερα συνεισφέρει κατά 50% έναντι 28,3% πριν από μία εβδομάδα και 35,9% στις 3/8.

Απόψε στις 9 είναι η ώρα που μηδενίζεται η παραγωγή από φωτοβολταϊκά ενώ ελάχιστη, λόγω άπνοιας, αναμένεται και η παραγωγή από ανεμογεννήτριες. Ετσι, η αυξημένη ζήτηση καλύπτεται κατά μέγιστο ποσοστό από παραγωγή μέσω φυσικού αερίου και η ωριαία τιμή πιάνει ταβάνι στα 660,77 ευρώ, παρά τη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2022 και στους επτάμισι μήνες που έχουν μεσολαβήσει, η μέση τιμή χονδρικής είναι στα 261,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οπότε οι τιμές που διαμορφώνονται σήμερα είναι κατά πολύ υψηλότερες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί όσο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα αρχίσουν να επιστρέφουν μετά τις διακοπές στα αστικά κέντρα ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν τα μελτέμια και η αντίστοιχη παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η απειλή των αυξημένων τιμών επιτείνεται και από τη διεθνή εικόνα των αγορών ενέργειας. Η μέση τιμή χονδρικής σήμερα στη Γερμανία χτυπά τα 551,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γαλλία βρίσκεται στα 552,85 ευρώ, ενώ μοναδικές χώρες που ξεφεύγουν από το ράλι είναι εκείνες της Ιβηρικής Χερσονήσου (Ισπανία-Πορτογαλία) όπου η μέση τιμή διατηρείται στα 139,90 ευρώ καθώς εκεί βρέθηκε ουσιαστικός τρόπος παρέμβασης στο χρηματιστηριακό «τρενάκι του τρόμου».

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι προσπάθειες παρέμβασης στα ενεργειακά χρηματιστήρια έχουν πέσει στο κενό ενώ ταυτόχρονα οι -επίσης χρηματιστηριακά καθοριζόμενες- διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου TTF αγγίζουν ήδη τα 240 ευρώ πλησιάζοντας τα ανώτατα όρια που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα.

Τα νέα τιμολόγια

Με τα παραπάνω δεδομένα, αναμένονται με τρόμο το ερχόμενο Σάββατο 20/8 οι ανακοινώσεις των εταιρειών ηλεκτρισμού για τις τιμές που θα προσφέρουν τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές αυτές θα προκύψουν από τον μέσο όρο του Αυγούστου που τώρα διαμορφώνεται ενώ τον Ιούλιο ήταν στα 338,14 ευρώ και τον Ιούνιο στα 240,49 ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στις τιμές αποζημίωσης των παραγωγών δεν κατάφεραν να περιορίσουν το χρηματιστηριακό ράλι, η κυβέρνηση θα χρειαστεί και πάλι να αντλήσει πρόσθετα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να αυξήσει τις επιδοτήσεις και να μην πληγούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι για τους λογαριασμούς του Αυγούστου ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Έως το τέλος του έτους, όμως, υπολογίζεται να απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια 300 εκατ. ευρώ μηνιαίως και το ερώτημα είναι ποιος θα στερηθεί αυτούς τους πόρους.

 efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ