Μνήμη Θανάση Γεωργιάδη / Συγκινητική Ημερίδα για το ήθος του ανθρώπου και το όραμά του για τη Δημόσια Υγεία
Στη μνήμη του Θανάση Γεωργιάδη ήταν αφιερωμένη η Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από οργανωτική επιτροπή ανθρώπων, που τον έζησαν στον πολιτικό στίβο, αλλά και γιατρών που τον γνώρισαν στον ιατρικό.
Θέμα της Ημερίδας, στο Ξενοδοχείο Αιγές, ήταν : “Δημόσια Υγεία: Είναι επίκαιρο το ΟΡΑΜΑ;”
Ομιλητές:
Ιωάννης Βογιατζής Καρδιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας
Ιωάννης Δατσέρης Πυρηνικός Ιατρός Συντονιστής Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και Μονάδας PETCT,
Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»
Δημήτρης Τζιλβές Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ‘ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ’ Προϊστάμενος Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος
Γιώργος Τρελλόπουλος Διευθυντής Αγγειοχειρουργός ΕΣΥ της Αγγειοχειρουργικής κλινικής του Γ.Π.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Θεσσαλονίκης
Συντονιστές της Ημερίδας ο Κώστας Ασλάνογλου και ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.
Η Ημερίδα, με την οικογένειά του Θανάση Γεωργιάδη παρούσα, με τον Δήμαρχο Βέροιας και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αγωνίστηκαν μαζί του, με γιατρούς που τον γνώριζαν, και άλλους που η φήμη του έφτασε μέχρι αυτούς, αλλά και με απλό κόσμο, που ήξερε τι σήμαινε για τον κόσμο της Πολιτικής και της Ιατρικής ο Θανάσης, πραγματοποιήθηκε σ’ ένα κλίμα συγκινητικό.
Παράλληλα, η Ημερίδα δεν έχασε τον διπλό της ρόλο, τον επιστημονικό, φωτίζοντας με εισηγήσεις λαμπρών επιστημόνων τον τομέα της Γαστρεντερολογίας, τον οποίο ο Γεωργιάδης υπηρέτησε.
Από τον πρόλογο του Κώστα Ασλάνογλου, που άνοιξε την Ημερίδα, αξίζει να κρατήσει κανείς την τελευταία του φράση “Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους σαν κι αυτόν…”
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος έδωσε το βιογραφικό του Θανάση Γεωργιάδη, μιλώντας για την καταγωγή του, τις σπουδές του, τον χαρακτήρα του, τη σχέση του με τους ασθενείς, το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο και την έντονη κοινωνική παρουσία του.
Το video που ακολούθησε έδωσε με σπάνιο φωτογραφικό υλικό – ο Θανάσης δεν ήθελε να φωτογραφίζεται, ήταν κι αυτό ένα στοιχείο του χαρακτήρα του- την πορεία του, με μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές, την ευτυχισμένη οικογενειακήτου ζωή, μέχρι και τους πολιτικούς του αγώνες και το όραμά του για του ΕΣΥ, που υπερασπίστηκε την ίδρυση και την εξέλιξή του με πάθος.
Ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε το πορτρέτο του γιατρού και του πολιτικού μέσα από την εικόνα, ήταν προϊόν από τη μια υψηλής αισθητικής κι από την άλλη συγκινησιακής φόρτισης, αφού το έκανε ο γιος του Κώστας Γεωργιάδης, με δίπλα του καθισμένη τη μικρή του κόρη, Χαρά.
Πιο πέρα η γυναίκα του, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, σύντροφος στη ζωή και στους αγώνες του και η κόρη του Αφροδίτη. Η οικογένεια του και η συνέχεια του Θανάση μέσα απ΄αυτήν…
Τον πολιτικό Θανάση Γεωργιάδη έδωσε ο Γιάννης Δατσέρης, φωτίζοντας όχι μόνο την προσωπικότητα και τους αγώνες του, αλλά και το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ξεκίνησε από Λαϊκό Κίνημα μεγάλης έκτασης και έντασης και κατέληξε σε Κομματικό Κράτος.
Η ΕΑΜογενής προσφυγική οικογένεια του Θανάση , τον κάνει όχι μόνο μαχητή στους λαϊκούς αγώνες αλλά συνιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αναπτύσσει καθοδηγητικό ρόλο και για πολλούς αποτελεί τον Μέντορά τους.
Καθώς η αλλαγή επιβάλλεται και το Κράτος, καθώς παίρνει την εξουσία, αλλοιώνει το Κόμμα, ο Θανάσης επιλέγει τους θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση, ως μοχλούς αλλαγής.
Εντάσσεται στο ΕΣΥ, χαρίζοντας τα μηχανήματα, που μόλις έχει αγοράσει ως ιδιώτης γιατρός και με δόσεις, στο Νοσοκομείο της Βέροιας, κι από κει εφαρμόζει το όραμά του, πρόσβαση στην Υγεία για όλους.
Αμφισβητεί την εξουσία και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της αποκέντρωσης και της βάσης. Στο Συνέδριο του 1996 έντονες οι αντιπαραθέσεις και τότε δοκιμάζει να περάσει στην πολιτική σκηνή. Δεν εκλέγεται για 72 ψήφους.
“Αδυσώπητος ο κόσμος της πολιτικής. Πώς όμως θα μπορούσε να συμβιβάσει τον ρόλο του Υπάτου με τον ρόλο του Τιμητή; Ο Θανάσης ήταν τιμητής στην υπεράσπιση του Δημοσίου συμφέροντος.
Προσωπικότητες σαν τον Θανάση Γεωργιάδη δεν γερνούν, μεγαλώνουν. Ο Θανάσης ήταν η προσωποποίηση του ενάρετου ΠΑΣΟΚ.” έκλεισε ο Γιάννης Δατσέρης.
Ο Δημήτης Τζιλβές, περνώντας από τον χώρο της Πολιτικής στον χώρο της Ιατρικής, μίλησε για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου λέγοντας, προηγουμένως, για τον Θανάση Γεωργιάδη:
“Ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος. Τον διέκρινε το ήθος, η οικειότητα με τους συνεργάτες του, η αξιοπρέπεια. Ήταν εκείνος που άσκησε την ενδοσκόπηση κι ήταν από τους λίγους εκείνη την εποχή.”
Στη συνέχεια στην εισήγησή του έδωσε στοιχεία για τη συχνότητα του καρκίνου στο έντερο, την κληρονομικότητα, την επιβίωση ανάλογα με το στάδιο της αρρώστιας, την αλλαγή στον τρόπο ζωής, τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται για πρόληψη.
Ο Γιάννης Βογιατζής έδωσε την διαφορετική του πολιτική τοποθέτηση, που δεν τον εμπόδιζε όμως να έχει με τον Θανάση ένα κοινό όραμα, αυτό του ΕΣΥ, που είναι ο πυλώνας της Δημόσιας Υγείας.
Δίνοντας στοιχεία για την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Βέροιας, προσπάθησε να δείξει πόσο το όραμα αυτό είναι εφικτό, διαγράφοντας μια πορεία από το 1983, που ιδρύθηκε η Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Βέροιας, μέχρι σήμερα.
Με σταθμούς το 2012, που ιδρύεται το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, 2015 μπαλονάκι, 2018,εμφύτευση βηματοδότη, η Κλινική νοσηλεύει πάνω από χίλιους ασθενείς το χρόνο, προσφέροντας πολλά.
“Διεκδικούμε περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό, με όραμά μας την Καρδιοχειρουργική Κλινική. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης” ολοκλήρωσε.
Ο Γιώργος Τρελλόπουλος τόνισε τη σημασία του ΕΣΥ, που η αξία του αποδείχτηκε με την εμφάνιση του covid.
“Αν δεν ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική της Κυβέρνησης, το ΕΣΥ θα κλείσει” είπε, για να περάσει στο θέμα του, που ήταν σχετικό με το κοιλιακό ανεύρυσμα.
Δίνοντας την επικινδυνότητα της πάθησης που δεν δίνει δυστυχώς συμπτώματα, μίλησε για τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται σε όλους μετά από μια ορισμένη ηλικία, με έναν απλό υπέρηχο, που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους η Α’βάθμια Υγεία.
Κλείνοντας ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου με την δική του εισήγηση την Ημερίδα, έδωσε πρώτα δύο στιγμιότυπα που αποτύπωναν το πορτρέτο του θανάση Γεωργιάδη, καθώς είχε συνεργαστεί μαζί του στο Νοσοκομείο.
Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα είναι καταστροφική για τα νοικοκυριά της, καθώς οι δαπάνες που δίνονται γι’ αυτήν είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη, τόνισε.
“Κλίνες έχουμε, γιατρούς δεν έχουμε. Όνειρό μας ήταν από το 1986 η Ψυχιατρική Κλινική. Πού είναι; Παρά τις ελλείψεις μας, όμως, προσφέρουμε, και οι ασθενείς μας, μ’ αυτές τις συνθήκες, θεραπεύονται.
Η σπονδυλική στήλη της Δημόσιας Υγείας είναι η Α’ θμια. Αν δεν την έχουμε, δεν θα προχωρήσουμε.” είπε.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και τοποθετήσεις.
Φωτογραφίες: faretra.info