Άρθρα Κόσμος

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη από το Λευκό Οίκο: Δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας

——–

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθούν καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αλλά και σημειώνοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, λέγοντας ότι η Ελλάδα ελπίζει να εντάξει αυτό το «φανταστικό» αεροσκάφος στις δυνάμεις της, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για δύο μοίρες των μαχητικών αυτών.

Ξεκάθαρος ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και για το Κυπριακό, ζητώντας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμβάλλει ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σύμφωνα με τα ψηφίσματα ΟΗΕ και τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί μια λύση δύο κρατών.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας βρίσκονται στο απόγειό τους, ξεδίπλωσε όλη την πολιτική ατζέντα της συνάντησης, καθώς αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε ότι «η κοινή ιστορία αγώνα και θυσιών δένει» ΗΠΑ και Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας από την Ελλάδα έγινε, όχι μόνο για λόγους αρχής, αλλά και από σεβασμό στην παγκόσμια τάξη και το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε δε ότι έτσι στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε άλλους απολυταρχικούς ηγέτες και ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες σε αυτή τη μάχη. Ωστόσο, σημείωσε ότι μπορεί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να είναι συντριπτικές, αλλά «δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος», καλώντας την Ουάσινγκτον να συμβάλλει ώστε να χαμηλώσουν οι τιμές της ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κύρωση από τη Βουλή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, για την οποία υπογράμμισε ότι διατρανώνει τη σπουδαιότητα της Αλεξανδρούπολης, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και ως κόμβος ενέργειας και σημείο εισόδου LNG για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν αφού υπογράμμισε και αυτός το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, έκανε λόγο για εξαιρετική συνάντηση -μάλιστα είπε ότι αρέσει ο ένας στον άλλο- και μίλησε για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενάργεια και το θάρρος που έδειξε από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο, ενώ, κάνοντας παραλληλισμό με το «όχι» του 1940, είπε ότι βοηθάμε την Ουκρανία να πει το δικό της «όχι» στη ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μίλησε για ρωσικές «φρικαλεότητες» και τόνισε ότι ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει, ενώ εξήρε την ομοφωνία της Δύσης στην παροχή υποστήριξης και ενεργούς βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε το συναισθηματικό του δέσιμο με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, λέγοντας ότι οι αξίες της τον επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του διαμόρφωση και καριέρα (μάλιστα, επανέλαβε ότι κάποιοι τον αποκαλούν «Μπαϊντενόπουλο») και έστειλε κάλεσμα «να ορθώσουμε ανάστημα» και «να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τις αρχές μας», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Κ. Μητσοτάκης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψής του στην Ελλάδα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ