Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής: “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας” | Θεσσαλονίκη 12-14 Μαΐου

—–

Περισσότερες από 50 εισηγήσεις, που θα παρουσιαστούν στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι, στις 12, 13 και 14 Μαΐου, περιλαμβάνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής με τίτλο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας – Αποκατάσταση, Επανένταξη, Αξιοποίηση”,  που οργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη, φιλοδοξώντας να επαναφέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αναξιοποίητη βιομηχανική  κληρονομιά της Ελλάδας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παρακολούθησης μέσω livestreaming που θα αναρτάται καθημερινά στο site του συνεδρίου (https://castlesofindustry.wordpress.com/).

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η βιομηχανική κληρονομιά ως αναπόσπαστο μέρος του αστικού πολιτισμικού τοπίου, διοργανώνει το συγκεκριμένο Πανελλήνιο Συνέδριο με στόχο τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης.

Σημαντική είναι και η παράλληλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Παραλία, με 66 συμμετοχές, 30 μελετών βραβευμένων σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και 36 διπλωματικών εργασιών από 5 πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Πολυτεχνική Σχολή Πατρών. Τα εγκαίνια της παράλληλης έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Μαΐου.

Με το Πανελλήνιο Συνέδριο “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας” το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιδιώκει να αναδείξει το συσχετισμό με ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας και να αναζητήσει συνέργειες, τρόπους και μεθόδους που θα επαναφέρουν αυτά τα συγκροτήματα στην καθημερινή μας ζωή. Η διοργάνωση του συνεδρίου επιθυμεί, παράλληλα με την προβολή ζητημάτων αποκατάστασης και επανάχρησης του υλοποιημένου ή προγραμματιζόμενου έργου που αφορά σε ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον συσχετισμό του θέματος με ζητήματα εκπαίδευσης καθώς και με το κοινωνικό πεδίο μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Για την προετοιμασία του συνεδρίου εργάστηκε 14μελής Οργανωτική Επιτροπή με Πρόεδρο τον επικεφαλής της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, ενώ Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής (46 μέλη), είναι ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Νομικός.

Ειδικός προσκεκλημένος και ομιλητής θα είναι ο καταξιωμένος Γάλλος Αρχιτέκτονας Jacques Pajot, ως εκπρόσωπος του φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Novembre, του οποίου το πολυσχιδές έργο θα παρουσιάσει στο τέλος του συνεδρίου.

Θεματικοί άξονες του συνεδρίου και επιμέρους ενότητες:

Πρώτος άξονας: Καταγραφή και αξιολόγηση των άυλων και υλικών τεκμηρίων της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

  • Ιστορικές προσεγγίσεις

  • Ανάλυση, τεκμηρίωση και αξιολόγηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων,

  • Καταγραφή και αξιολόγηση μηχανολογικού εξοπλισμού,

  • Καταγραφή γραπτών και προφορικών μαρτυριών

Δεύτερος άξονας: Διαχείριση της αρχιτεκτονικής βιομηχανικής κληρονομιάς

  • Πολιτικές προστασίας

  • Θεσμικό πλαίσιο

  • Πολιτικές διαχείρισης

  • Ζητήματα βιωσιμότητας

  • Ζητήματα ανθεκτικότητας

Τρίτος άξονας: Αποκατάσταση, επανάχρηση και επανένταξη κτιρίων στο σύγχρονο πλαίσιο (case studies).

  • Μελέτες και έρευνες που αφορούν στην αστική και κτιριακή κλίμακα μεμονωμένων κτιρίων ή συγκροτημάτων.

Τέταρτος άξονας: Εκπαίδευση και κοινωνική ευαισθητοποίηση

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

  • Κινήματα πολιτών

  • Πρωτοβουλίες φορέων

Το πρόγραμμα καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου https://castlesofindustry.wordpress.com/ .

                                                             Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ