Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Μελίκη: Πανηγυρική έναρξη της Ημερίδας της Ε.Μ.Ι.Π.Η. “Το Ρουμλούκι κατά τον 19ο & 20ο αιώνα”

——–

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Εθνογραφικό Κέντρο “Γιώργης Μελίκης” η Ε.Μ.Ι.Π.Η. διοργανώνει ημερίδα 6 & 7 Μαΐου με θέμα  “Το Ρουμλούκι κατά τον 19ο & 20ο αιώνα” με συνδιοργανωτές το Σύλλογο “Φίλοι του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη”.

Η πανηγυρική έναρξη της ημερίδας έγινε απόψε με κεντρικό ομιλητή τον Ερευνητή της Λαϊκής  Παράδοσης Γιώργη Μελίκη.

Στη Μελίκη, στον συμπαθητικό και ζεστό χώρο των “Φίλων”, δίπλα στην αυλή του Εθνογραφικού Κέντρου, η αίθουσα συγκέντρωσε τον κόσμο που εκτιμά τις δράσεις του Εθνογραφικού και των “Φίλων” του και η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς του εκπροσώπου του Μητροπολίτη π. Σωφρόνιου, του Προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλη Ξυνάδα και του Προέδρου των “Φίλων” Γιάννη Μοσχόπουλου.

Εκείνο που τονίστηκε στους χαιρετισμούς των δύο τελευταίων ήταν η μεγάλη συμμετοχή των παρουσιαστών στην αυριανή ημερίδα και τα ενδιαφέροντα θέματα που θα θιγούν.

Ο Γιώργης Μελίκης στην αποψινή εναρκτήρια ομιλία του  είχε για θέμα του “Από το Ρουμλούκι στην Οικουμένη. Βιωματικές οπτικές, σχέσεις, συνέργειες, πρακτικές”.

Ξεκινώντας από τη χαρά που του έδωσε η για μια ακόμη φορά  συνέργεια με την Ε.Μ.Ι.Π.Η.  πέρασε στο θέμα του ξεκινώντας από την αγάπη του για τον τόπο του, που υπήρξε η έδρα του Μακεδονικού Βασιλείου.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του έμβιο, βιωματικό και δια βίου ερευνητή της παράδοσης,  επέστρεψε στο παρελθόν και στην εποχή, που, πολύ νέος με μια φωτογραφική μηχανή εκείνου του καιρού, ήρθε σε επαφή με τα θαύματα του τόπου του,  φωτογραφίζοντας σπίτια, γεφύρια, δρόμους εκκλησιές, αρχαίες πέτρες…

Αργότερα μπήκε ακόμη πιο βαθιά στη μαγική οδό της έρευνας αυτού του παρελθόντος, “εκεί που οι πέτρες μας έχουν την ηλικία του άχρονου χρόνου”, όπως είπε.

Κάνοντας ραδιόφωνο, ήδη το πάθος του για την έρευνα καθρεφτιζόταν στην εκπομπή “Μακεδονικά μασλάτια” και η γνωριμία του με ανθρώπους του διαμετρήματος του Ανδρόνικου, του Μουτσόπουλου, του Παπαζώτου, του Κίσσα έκανε την αγάπη του για την έρευνα ακόμη πιο γόνιμη.

Γοητευτικός πυρήνας έλξης και μελέτης γι αυτόν  ο Άγιος Δημήτριος των Παλατιτσίων, κοιμητηριακός ναός του 1570, με μια τοιχογραφία στον πρόναο από λαϊκό ζωγράφο με στοιχεία ιστορικά, θρησκευτικά και λαογραφικά.

Εκείνο που εντυπωσιάζει, όπως είπε, είναι η μορφή του Αλέξανδρου, που, άλλοτε πολύ νέος και άλλοτε μεγαλύτερος, θυμίζει τον Χριστό και επονομάζεται από τον καλλιτέχνη Άγιος Αλέξανδρος.

Η οικουμενικότητα που συμβολίζει ο Αλέξανδρος με τις κατακτήσεις του, ο μονόκερως που είναι ζωγραφισμένος κι αυτός μαζί με φιγούρες της μυθικής Γοργόνας, τη θάλασσα, τους ανέμους, λιοντάρια, φτερωτούς δράκους, αποτελούν όλα μαζί “μια πολυσήμαντη αγιογραφία, ένα παλίμψηστο προσκυνητάρι, τον καταστατικό μας χάρτη, οδηγώντας από το Ρουμλούκι στην Οικουμένη”, συμπλήρωσε.

Ο Άγιος Δημήτριος των νεανικών του χρόνων  αποκαθίσταται μετά από πολλά χρόνια,το 2020, από την ΕΦΑ Ημαθίας, ανοίγοντας τις θύρες του στον κόσμο και προσελκύοντας με την τοιχογραφία, που ο Μελίκης ανέλυσε απόψε, το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.

Δίνοντας ο Γιώργης Μελίκης την τοιχογραφία με τη δική του οπτική, του λαογράφου και όχι του αρχαιολόγου, όπως δήλωσε, έδωσε μια γεύση από ” χώμα, πέτρα και φως”.

Η εισήγησή του συνοδευόταν από εξαιρετικές διαφάνειες, που έδωσαν τη θέση τους στη συνέχεια σε άλλες διαφάνειες, σχετικές με βιωματικές δράσεις του Εθνογραφικού Κέντρου.

Ο Μανώλης Ξυνάδας μίλησε αμέσως μετά για τη μικρή έκθεση  με πίνακες της Χρύσας Κωστοπούλου, που εκθέτει το Εθνογραφικό στη μικρή διπλανή του αίθουσα, πίνακες που έχουν σχέση με τις φορεσιές και τη ζωή στο Ρουμλούκι.

Συντονίστρια της πανηγυρικής έναρξης η Χρυσούλα Μουλαρτζή.

Η πανηγυρική έναρξη της ημερίδας δεν μπορούσε να μην έχει τα πλούσια κεράσματα, που συνήθως επισφραγίζουν τις εκδηλώσεις του Εθνογραφικού, και, το κυριότερο, τους ζουρνάδες, που, “αποτυπώνοντας τη μουσική παράδοση του Ρουμλουκιού”, μοιραία οδήγησαν τον κόσμο σε χορό!

Το πρόγραμμα της αυριανής ημερίδας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ