Financial Times για Ουκρανία: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – Σχέδιο 15 σημείων στο τραπέζι
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση της Ρωσίας από την Ουκρανία εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις στρατιωτικές του δυνάμεις», ανέφεραν οι FT επικαλούμενοι πηγές.
Η συμφωνία, για την οποία οι FT λένε ότι συζητήθηκε πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα οδηγήσει την Ουκρανία να αποκηρύξει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και υπόσχεται να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από τους δυτικούς συμμάχους.
Όπως επισημαίνει ωστόσο το δημοσίευμα, η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια — και η αποδοχή τους από τη Μόσχα— θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία και οι σύμμαχοί της το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας.
Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι σε σχέση με το αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μπορούσε απλώς να κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας» που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου — συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου».
Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.
«Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.
Πώς απαντά στο δημοσίευμα το Κρεμλίνο
«Είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθούν οι πιθανές συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση των συγκρούσεων στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria.
Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά από το δημοσίευμα των Financial Times.
Η εφημερίδα επικαλείται τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι το σχέδιο περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.
Η θέση της Ουκρανίας
Η θέση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ρωσία είναι αρκετά σαφής, με αιτήματα που περιλαμβάνουν την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πρέπει να συζητηθούν σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα Ουκρανός διαπραγματευτής.
«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά σαφής, νόμιμες διαβεβαιώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι εφικτό μόνο με απευθείας διάλογο μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ μέσω ανάρτησης του στο Twitter.