Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Γ.Ξ.Τροχόπουλου “JE SUIS ARMENIEN”- Ιστορία και μύθος ζωντανεύουν το δράμα της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού
Στη Βέροια, στον Πολυχώρο “Ελιά”, παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του Γ.Ξ. Τροχόπουλου “JE SUIS ARMENIEN”, το οποίο καταθέτει με ευαισθησία, μέσα από τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τον δικό του μύθο που τα προβάλλει, το δράμα της Γενοκτονίας του αρμενικού λαού.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δ. Κλήμης συγγραφέας, Α. Χατζηκώστας δημοσιογράφος-συγγραφέας, Μπεντρός Χαλατζιάν Πρόεδρος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, και ο συγγραφέας, Γ. Ξ. Τροχόπουλος.
Η Τασούλα Χριστοδούλου, που το βιβλιοπωλείο της, το Ηλιοτρόπιο, είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης, προλόγισε δίνοντας αρχικά ένα βιογραφικό του συγγραφέα, το οποίο καταγράφει την πορεία του μέσα από την επιστήμη, την τέχνη, την πολιτική τον συνδικαλισμό και τη λογοτεχνία.
Στη συνέχεια, διαβάζοντας την κριτική της Τασώς Γαλία, ενημέρωσε το κοινό για το περιεχόμενο του βιβλίου – μια ιστορία αγάπης- στα ταραγμένα χρόνια που επωάζουν την Αρμένικη Γενοκτονία, ανάμεσα σ’ έναν Τούρκο και μια Αρμένισσα.
Επίκαιρο πάντα, με την ατμόσφαιρα της εποχής και τα ήθη να αποδίδονται εύστοχα, πολυεπίπεδο και ανατρεπτικό χαρακτηρίστηκε το βιβλίο, ανοίγοντας το δρόμο για τους σημερινούς παρουσιαστές του.
Ο Δημήτρης Κλήμης, ξεκινώντας από ένα μικρό πορτρέτο του συγγραφέα, τον χαρακτήρισε εργάτη του μυαλού, που διαθέτει μια δική του σαγηνευτική γραφή.
Κινούμενος ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ζει τους ήρωές του σε σχέση αμφίδρομη, δημιουργώντας το δικό του συγγραφικό σύμπαν.
Ο Αλέκος Χατζηκώστας ξεκινώντας με τον θετικό ρόλο που παίζει η Τέχνη στα δύσκολα, καθώς δίνει κουράγιο να αντιμετωπιστούν, τόνισε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα στον χρόνο και γι’ αυτό η γνώση της είναι απαραίτητη.
Τοποθετώντας τον μύθο του έργου μέσα στο ιστορικό πλαίσιο, έδειξε πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας και από την τουρκική πολιτική θα λειτουργούσε λυτρωτικά όχι μόνο για τους Αρμένιους αλλά και για τους Τούρκους.
Ο Μπεντρός Χαλατζιάν, μιλώντας για τις παλιές πληγές του αρμενικού λαού αλλά και για τις καινούριες, τόνισε πόσο η γραφή τέτοιων βιβλίων σαν του Γ.Ξ.Τροχόπουλου είναι σημαντικές και για την ιστορική μνήμη αλλά και για τη δικαίωση του λαού του.
Η αξία ενός τέτοιου βιβλίου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν προέρχεται από έναν άνθρωπο σαν τον συγγραφέα, μια μικρής πόλης όπως η Βέροια, αποδεικνύοντας 100 χρόνια μετά πως οι αγώνες των λαών δεν πάνε χαμένοι και πως η ελπίδα μένει πάντα ζωντανή.
Με τις φράσεις “πάντα υπάρχει χώρος και για την αλήθεια και για το δίκιο”, “αποδείξατε σήμερα μαζί με τον συγγραφέα τι σημαίνει αλληλεγγύη και αγάπη, τι σημαίνει ανθρωπιά”, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, έκλεισε χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του.
Συγκινημένος ολοφάνερα και ο συγγραφέας δεν θέλησε να μιλήσει ο ίδιος προτιμώντας να διαβαστούν από την Τασούλα Χριστοδούλου δύο ακόμη κριτικές για το βιβλίο του, η μία του δημοσιογράφου και συνθέτη Γιώργου Καλογήρου και η άλλη του Επίτιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ. Αντώνη Μπουσμπούκη.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και υπογραφή των βιβλίων από τον συγγραφέα.
Φωτογραφίες: faretra.info