Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

 

Την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «σε στενό συντονισμό» με τους συμμάχους των ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Δεν θα συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ευρώπη αρνείται προς το παρόν να εφαρμόσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των αναγκών της.

Οι ΗΠΑ εξάγουν ενεργειακούς πόρους, δηλαδή παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο απ’ όσο καταναλώνουν, υπενθύμισε ο Μπάιντεν. «Εμείς μπορούμε να πάρουμε αυτήν την απόφαση, ενώ άλλοι δεν μπορούν», εξήγησε.

«Όμως εργαζόμαστε στενά με την Ευρώπη και τους εταίρους μας για να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ώστε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια».

«Παραμένουμε ενωμένοι στην πρόθεσή μας να διατηρήσουμε μια εντεινόμενη πίεση στον Πούτιν και την πολεμική μηχανή του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί μόνο στο 8% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και στο 4% της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

Όπως υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα έχουν κόστος από αυτή την απόφαση. Όμως όπως είπε, οι οικογένειες της Αμερικής ήδη νιώθουν τις συνέπειες όταν φτάνουν στις αντλίες.

«Από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τη συσσώρευση των στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, ακόμη από τότε, η τιμή του αερίου στην Αμερική ανέβηκε 75 σεντς. Με αυτή την πρωτοβουλία θα φτάσει ακόμη πιο ψηλά».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ελαχιστοποιήσω την αύξηση των τιμών του Πούτιν εδώ». Απευθύνθηκε επίσης στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του «δεν αποτελούν δικαιολογία για την άσκηση υπερβολικών αυξήσεων τιμών» που εκμεταλλεύονται τον Αμερικανό καταναλωτή, προσθέτοντας ότι δεν θα το ανεχτεί.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κοστίζει σε όλους μας. Και δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία ή αύξηση των τιμών. Θέλω να είμαι σαφής σχετικά με το τι δεν θα ανεχτούμε», είπε. Ωστόσο αναγνώρισε τις εταιρείες που «δημιούργησαν με το παράδειγμα» αποχωρώντας από τη Ρωσία. «Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας», είπε.

Στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα καταφέρει ποτέ να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τη δολοφονική του πορεία ανεξάρτητα από το κόστος», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Έχει ήδη μετατρέψει δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες. Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την προέλασή της με φρικτό τίμημα, αλλά αυτό είναι ήδη ξεκάθαρο: η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τον Πούτιν. Ο Πούτιν μπορεί να καταφέρει να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα. Και αν δεν απαντήσουμε στην επίθεση του Πούτιν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα σήμερα, το κόστος της ελευθερίας και για τον αμερικανικό λαό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αύριο», είπε.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε επίσης τον ουκρανικό λαό για την αντίστασή του. «Έχουν εμπνεύσει τον κόσμο με τη γενναιότητά τους, τον πατριωτισμό τους, την προκλητική αποφασιστικότητά τους να ζήσουν ελεύθεροι», είπε.

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο άνω του 6,9% αφού έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η τιμή του Μπρεντ έφτασε στα 131,91 δολάρια το βαρέλι (+8,07) και το αμερικανικό αργό 127,65 (+8,25) γύρω στις 18.42 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο, με περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν άνευ προηγουμένου, δημιουργώντας πολύ υψηλά επίπεδα τιμών και του κινδύνου ενός πληθωριστικού σοκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα χαράξει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών επιταχύνουν την ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ