Κοινωνία Τοπικά

ΕΔΕΥΑ: Μη διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος / Απειλείται η βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ

——–

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 με τηλεδιάσκεψη, εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγωνία του για τις υπέροχες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα που επιβαρύνουν τις Δ.Ε.Υ.Α. με πρόσθετο κόστος το οποίο υπερβαίνει το 80% περίπου, και εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. στο 40% περίπου στο σύνολο του λειτουργικού τους κόστους.

Από στοιχεία 50 Δ.Ε.Υ.Α. για τους μήνες Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο στη Χαμηλή Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατ. οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατ. , ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο στην Μέση Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. . Το ενεργειακό αυτό κόστος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από καμία Δ.Ε.Υ.Α. και δεν μπορεί να συμπιεσθεί με κανένα τρόπο διότι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την ‘’πράσινη μετάβαση’’ απαιτεί χρόνο, ‘’χώρο’’ σ’ ένα δίκτυο που όμως είναι κορεσμένο, και χρηματοδότηση που δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί από την Πολιτεία.

Οι υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2019, απειλούν πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και οδηγούν σε κατάρρευση κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις που ανήκουν και υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας υγιεινό και ασφαλές νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας μας. Αν συμβεί αυτό, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι καταστροφικές. Αλλά, οι συνέπειες θα είναι και αναπτυξιακές για τη χώρα, αφού στις Δ.Ε.Υ.Α. κατευθύνονται σημαντικοί πόροι από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Ταμεία (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας) που θα μείνουν αναπορρόφητοι και αναξιοποίητοι, αφού η εμπειρία και η τεχνογνωσία των Δ.Ε.Υ.Α. είναι δυσαναπλήρωτες.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2021 ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τους σοβαρούς κινδύνους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και ανέδειξε τεκμηριωμένα το θέμα, ενώ επεξεργάσθηκε δίκαιες και ορθολογικές λύσεις οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Αθήνα, στις 12 Νοεμβρίου 2021 παρόντος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα. Ειδικότερα, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζήτησε για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη και καμιά απάντηση από τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ με έκπληξη η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. διαπίστωσε ότι απουσιάζει από τον θεσμικό διάλογο για το ενεργειακό κόστος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν συμμετέχει στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτόν με την συμμετοχή εκπροσώπων ΚΕΔΕ – Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Οικονομικών, παρότι η Ένωση πρώτη ανέδειξε την σοβαρότητα του θέματος και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες.

Παρ’ όλα αυτά, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α., κι ενώ οι Δ.Ε.Υ.Α. – μέλη της εξετάζουν σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, επιμένει στον θεσμικό διάλογο, εξαντλώντας όλα τα μέσα για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. ως κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να μετακυλίσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές τους στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητάς τους, διότι από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα υπηρετούν αδιάλειπτα την κοινή ωφέλεια και αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες σήμερα αντιμετωπίζουν κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας. Αλλά και διότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και οι ενδεχόμενες αυξήσεις της τιμής του θα περιορίσουν την πρόσβαση των πολιτών, και ιδίως των ευάλωτων πολιτών σ’ αυτό. Αυτός, ήταν εξάλλου και ο λόγος που η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ζητά από το 2020 μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% ώστε να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνει και προειδοποιεί ότι εφόσον οι θεσμικές της προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κλιμακώσει τις ενέργειες της με την συμμετοχή, την στήριξη και την υποστήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. – μελών της με άμεσο και προφανή στόχο να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους προς όφελος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των πολιτών της χώρας μας.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ