Βέροια Περισσότερο διαβασμένα Υγεία

Αιματολόγος Στέργιος Παπαδημητρίου / Από τον πρωταθλητισμό του χάντμπολ στην «πρώτη γραμμή» άμυνας της Υγείας! 

………………..

 

Έχοντας διανύσει μια νικηφόρα πορεία εγχώριας και διεθνούς αναγνώρισης στους αγωνιστικούς χώρους του χάντμπολ, ως «χρυσός» τερματοφύλακας του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, στην παιδική και εφηβική του ηλικία, εντός και εκτός Ελλάδας, ο Ιατρός – Αιματολόγος  σήμερα, Στέργιος Παπαδημητρίου, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του δίπλα σε κορυφαίους επιστήμονες της ειδικότητάς του, δίνει στα… «γήπεδα» των σύγχρονων επιστημονικών μαχών, δύσκολους αγώνες στην «πρώτη γραμμή άμυνας» της Υγείας!

Βάζοντας στο δικό του …«μικροσκόπιο» ιατρικές προκλήσεις της εποχής μας, όπως της «αναχαίτισης» πολλαπλών αιματολογικών καλοηθών ή κακοηθών νοσημάτων αλλά και νεοφανών «εισβολέων», όπως της COVID19, ο κ. Παπαδημητρίου υποδέχεται στο Ιατρείο του, επί της Μ. Αλεξάνδρου 23, στη Βέροια, τη faretra.info και μιλά για τις δυνατότητες της σύγχρονης Αιματολογίας να δώσει απαντήσεις είτε σε προσωπικές, είτε σε παγκόσμιες αγωνίες που αφορούν τον ασθενή και το γιατρό του.

Ένας «τερματοφύλακας» της… Υγείας με το ευγενές ήθος του αθλητή!

Η πορεία του πρωταθλητή τερματοφύλακα του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ στο χάντμπολ, Στέργιου Παπαδημητρίου, διαγράφει για τον ίδιο μια αξιοσημείωτη τροχιά με σημαντικούς σταθμούς για την εφηβική του ηλικία, αναδεικνύοντας τον  το 1993 στην 1η Θέση σε Βαλκανιαδα στην Άγκυρα Τουρκίας (Πρώτο Χρυσό Μετάλλιο στην Ιστορία της Χειροσφαίρισης), το 1994 στην 1η Θέση Βαλκανιάδας στη Θεσσαλονίκη, το 1994 στην 3η Θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, ενώ την ίδια χρονιά προκρίνεται στην τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Καταθέτει παράλληλα, όπως ο ίδιος μαρτυρεί,  την ίδια χρονική περίοδο και την εθνική του αυτοσυνειδησία, αποχωρώντας από τον αγώνα με τα Σκόπια, τα οποία συμμετείχαν με το όνομα Μακεδονία.

Συμμετείχε επίσης σε όλες τις τελικές φάσεις της κατηγορίας Παίδων / Εφήβων σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Ωστόσο, στην πορεία, η αγάπη του για την Ιατρική επισκίασε τον πόθο για μια λαμπρή καριέρα στη Χειροσφαίριση και ο αγωνιστικός ζήλος των γηπέδων μετουσιώθηκε σε ζήλο επιστημονικής γνώσης για τον άνθρωπο!

Όπως αποκαλύπτει, από μικρός, όσο θυμάται τον εαυτό του, αγωνιζόταν  ως έφηβος τερματοφύλακας χάντμπολ στα γήπεδα, κάνοντας όνειρα, πάντα σχετικά με τον αθλητισμό, οπότε κάποια στιγμή αποφάσισε να γίνει γιατρός, βάζοντας στόχο, στα χρόνια που ακολούθησαν,  να διευρύνει τους ορίζοντες των δυνατοτήτων του, για να δικαιώσει όχι πια το φίλαθλο κοινό του αλλά και όλους τους συνανθρώπους του πλέον ως ένας… «τερματοφύλακας» της Υγείας!

Σε αυτή τη διαδοχή των ιδιοτήτων, βέβαια, διατήρησε ως αγωνιστικό του χαρακτηριστικό γνώρισμα το πείσμα για νίκη, αλλά και τη διακριτική σεμνότητα της ευγενούς άμιλλας του αθλητή που μάχεται με ήθος.

«… Το 1997, λίγο πριν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δέχτηκα μια τηλεφωνική κλήση από τον προπονητή, που μου ανακοίνωσε ότι δεν θα ήμουν στην τελική 16άδα. Το γεγονός αυτό με συγκλόνισε και με έκανε να επαναπροσδιορίσω την άποψη που είχα σχετικά με τον Αθλητισμό και τον Πρωταθλητισμό. Τότε στράφηκα με περισσότερη επιμονή και ευσυνειδησία  στο διάβασμα, για την αρτιότερη προετοιμασία μου για την Ιατρική. Ήταν το πρώτο μεγάλο μάθημα για εμένα, ότι στην ζωή δεν είναι τίποτα δεδομένο, ότι όλα μεταβάλλονται, όλα αλλάζουν, και τα πάντα κερδίζονται με καθημερινές μάχες…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να άλλαξα… γήπεδο αλλά οι αξίες του αγώνα παραμένουν οι ίδιες»

Στην πραγματικότητα η στροφή του Στέργιου Παπαδημητρίου προς την Ιατρική έριξε τους… «τίτλους του τέλους» για την καριέρα του στο Χάντμπολ, αλλά όπως ομολογεί, ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολλές ώρες θυσίας και σκληρής δουλειάς και ασφαλώς το ίδιο και ακόμη περισσότερο με πολλαπλάσιες ευθύνες, η Ιατρική!

«…Μέσα από αυτό το “ταξίδι” έμαθα και πέρασα πολλά.. Ένιωσα χαρά, λύπη, αγωνία, άγχος και  το σημαντικότερο.. ευγνωμοσύνη, υπερηφάνεια αλλά και Υπευθυνότητα. Είναι ευθύνη να μάθεις από μικρός να προστατεύεις την ομάδα σου από τα γκολ του αντιπάλου. Πολύ μεγαλύτερη όμως ευθύνη  είναι να διαφυλάξεις την ανθρώπινη ζωή από … προβλέψιμα ή αιφνιδιαστικά «γκολ» μιας δύσκολης ασθένειας και πολύ περισσότερο του ίδιου του θανάτου. Μπορεί να άλλαξα λοιπόν… «γήπεδο» αλλά οι αξίες του αγώνα παραμένουν οι ίδιες…» καταθέτει.

Η «ατζέντα» του σημερινού αιματολόγου

Το πόσο  απαραίτητος είναι ο αιματολόγος ιατρός σε μια επαρχιακή πόλη ή ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο σήμερα, το πιστοποιεί ο ίδιος ο χάρτης των σύγχρονων νοσημάτων που καταγράφονται σε ολοένα και αυξανόμενες σελίδες, στην ατζέντα του γιατρού.

«…Ο αιματολόγος είναι ο εξειδικευμένος παθολόγος, που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των κληρονομικών και επίκτητων παθήσεων του αίματος και κυρίως των εγγενών συστατικών του (ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκοκυττάρων και αιμοπεταλίων). Η ειδικότητα του αιματολόγου ιατρού έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών για διάφορες παθήσεις, όπως ακριβώς και οι παθολόγοι (καθώς αυτήν την ειδικότητα λαμβάνουν πριν την Αιματολογία).
Ωστόσο δεν είναι μόνο τα καλοήθη νοσήματα, δεδομένου πως ο αιματολόγος είναι αυτός που θα διερευνήσει και για κακοήθη αιματολογικά νοσήματα προλαμβάνοντας ή θεραπεύοντας, όταν πρόκειται για προχωρημένες καταστάσεις.

Υπ’ αυτήν την έννοια η ειδικότητα του αιματολόγου είναι πραγματικά πολύτιμη στις μέρες μας, καθώς μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα από το αίμα του ασθενούς. Επιπλέον, η Αιματολογία είναι στενά συνυφασμένη με όλα τα είδη  έρευνας, βασικής και κλινικής και έχει να παρουσιάσει πρωτοποριακά επιτεύγματα σε πλειάδα νόσων. Ενσωματώνει την κλινική με την εργαστηριακή ιατρική χρησιμοποιώντας και στις δύο περιπτώσεις τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Ο συγκερασμός αυτός σε συνδυασμό με το ευρύτατο φάσμα νόσων  καθιστά την Αιματολογία μια μοναδική ειδικότητα που εκτείνεται σε όλα σχεδόν τα πεδία της ιατρικής. Για τους ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, όπως η Οξεία Λευχαιμία, απαιτείται άμεση και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα με συμβατικές θεραπείες, καινοτόμα φάρμακα, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και κυτταρικές θεραπείες.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα της Αιματολογίας και να υποστηρίξει όλα τα Αιματολογικά Κέντρα ώστε να παρέχεται στους ασθενείς η οφειλόμενη φροντίδα…» αποκαλύπτει ο κ. Παπαδημητρίου.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και την καταγραφή θανατηφόρων αιματολογικών νοσημάτων που ανταγωνίζονται τους κλασικούς αιματολογικούς και ογκολογικούς καρκίνους, όπως καταθέτει ο ίδιος, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ’ ότι στις αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, του Καναδά και της Ν. Ζηλανδίας. Ωστόσο,

«…η ευνοϊκή θέση της χώρας μας είναι σε κάποιο βαθμό πραγματική και σε κάποιο βαθμό πλασματική. Οι διαγνωστικές ελλείψεις και τα σφάλματα ταξινόμησης, καθώς και οι δυσκολίες στη διαπίστωση και στην πιστοποίηση της αιτίας του θανάτου, οδηγούν κατά κανόνα σε υποεκτίμηση της ειδικής κατά αιτία θνησιμότητας. Το θέμα της συστηματικής καταγραφής των αιματολογικών νοσημάτων έχει απασχολήσει διαχρονικά την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία. Είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία ολοκληρωμένων μητρώων για όλα τα αιματολογικά νοσήματα και γι’ αυτό, στο φετινό Συνέδριο, αφιερώθηκε μία επιπλέον ημέρα στην καταγραφή και σε συναφή θέματα, όπως τα Μητρώα ασθενών, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και ο Φάκελος του Αιματολογικού Ασθενή…»

 

Με τι ασχολείται ο Αιματολόγος.  Νοσήματα – Διαταραχές

Όπως αναφέρει ο Στέργιος Παπαδημητρίου «…οι αιματολογικές νεοπλασίες είναι τα είδη καρκίνου που επηρεάζουν το αίμα, το μυελό των οστών και τους λεμφαδένες. Δεδομένου ότι και τα τρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν επηρεάζεται το ένα από τα τρία, συνήθως υπάρχουν επιπτώσεις και στα υπόλοιπα, π.χ. το λέμφωμα που είναι μια ασθένεια των λεμφαδένων, απλώνεται συχνά στο μυελό των οστών, που με τη σειρά του επηρεάζει το αίμα. Συνηθισμένα παραδείγματα διαταραχών του αίματος είναι η αναιμία, η λευκοπενία, η λευκοκυττάρωση, οι διαταραχές των αιμοπεταλίων και της πήξης, η λεμφαδενοπάθεια, η σπληνομεγαλία. Μπορεί να αφορούν μόνο το αίμα και το μυελό των οστών ή να κρύβουν άλλες παθήσεις όπως τα αυτοάνοσα. 

Η βοήθεια του αιματολόγου θα χρειαστεί επίσης αν υπάρχουν διαταραχές που προκαλούν είτε αιμορραγία, είτε θρόμβωση ή αν υπάρχουν προβλήματα με αντιπηκτικά φάρμακα. Η ανεύρεση θρομβοφιλίας, δηλαδή αυξημένης τάσης για θρόμβωση σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί θρόμβωση, αλλά και σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται από καθ’ έξιν αποβολές και υπογονιμότητα είναι ένα πεδίο όπου η συμβολή του αιματολόγου είναι καθοριστική. Τα νοσήματα της αιματολογικής ογκολογίας, όπως είναι τα λεμφώματα, αν και φυσικά αρχικά προκαλούν φόβο στον ασθενή, είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμα ή αντιμετωπίζονται με πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα…» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με τι δεν ασχολείται ο αιματολόγος

Από την άλλη ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθαρίζει  ότι ο αιματολόγος δεν εκτελεί ο ίδιος εξετάσεις αίματος, αντίθετα από ό,τι ίσως πιστεύεται. Αυτό το κάνει ο βιοπαθολόγος (μικροβιολόγος), με τον οποίο υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία. Επίσης, ο αιματολόγος δεν είναι γενετιστής, αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει εξετάσεις όπως ο καρυότυπος.  Αυτές οι εξετάσεις γίνονται σε ειδικά εργαστήρια και στη συνέχεια ερμηνεύονται ανάλογα με την πάθηση.

Η αύξηση των αιματολογικών νοσημάτων ως συνάρτηση του σύγχρονου τρόπου ζωής

«…Η υγεία και η ευημερία του ανθρώπου συνδέονται στενά με την κατάσταση του περιβάλλοντος. Τα φυσικά περιβάλλοντα καλής ποιότητας καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως ο καθαρός αέρας και τα καθαρά ύδατα, η γόνιμη γη για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και η ενέργεια και οι εισροές πρώτων υλών για την παραγωγή. Οι πράσινες υποδομές συμβάλλουν επίσης στη ρύθμιση του κλίματος και στην πρόληψη των πλημμυρών. Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και υδάτινου στοιχείου παρέχει επίσης σημαντικές δυνατότητες αναψυχής και συμβάλλει στην ευημερία.

Τα κοινωνικά μειονεκτούντα άτομα ενδέχεται να είναι περισσότερο ευαίσθητα στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων καταπόνησης λόγω προβλημάτων υγείας που προϋπάρχουν, κακής διατροφικής κατάστασης και συγκεκριμένων συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα ή η καθιστική ζωή. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίζουν περιορισμούς, όσον αφορά την προσαρμογή τους σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και την αποφυγή των κινδύνων αυτών…» αναφέρει ο γιατρός.

«Αιματολογικό Κέντρο ΣΤΟΡΓΗ». Μια πολύτιμη εμπειρία ζωής 

Η θητεία του στο Αιματολογικό Κέντρο «ΣΤΟΡΓΗ» του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», δίπλα σε κορυφαίους επιστήμονες του χώρου, όπως τον Δ/ντη της Κλινικής  Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο,  υπήρξε για τον κ. Παπαδημητρίου μια ξεχωριστής σημασίας περίοδος, όχι μόνο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου της πρακτικής και της ειδικότητας, αλλά κυρίως της απόκτησης πολύτιμης εμπειρίας ανταπόκρισής του σε περιβάλλοντα και συγκυρίες διαχείρισης ειδικών δυσκολιών, όπως αυτές του… «φακέλου μεταμοσχεύσεων»:

«…Το 1986 άρχισε  να λειτουργεί το Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου. Ο μόνος ειδικός αιματολόγος ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Αθανάσιος Φάσσας. Είχε ξεκινήσει να διενεργεί αυτόλογες μεταμοσχεύσεις. Το 1995 διενήργησε για πρώτη φορά στον κόσμο αυτόλογες μεταμοσχεύσεις (το μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή) για ορισμένες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας, παρέχοντας την επιστημονική βάση και τα ιατρικά πρωτόκολλα που ακολουθούσε η Ευρώπη για πάρα πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά στη χώρα μας η αιματολογική κλινική «Στοργή» προχώρησε σε μεταμοσχεύσεις, με μόσχευμα που ελήφθη από το περιφερικό αίμα του δότη, με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος.

Ο συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» και όλων των εξειδικευμένων τμημάτων της, κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος είναι ο οραματιστής Ιατρός Αιματολόγος, που έφερε για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα αλλογενών μεταμοσχεύσεων, αφού προηγουμένως μετεκπαιδεύτηκε στην κλινική του νοσοκομείου «Hammersmith» του Λονδίνου. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, μέλος του ΕΟΜ. Οι 4 λειτουργικοί στόχοι του  ήταν: άριστη ιατρονοσηλευτική φροντίδα, ανάπτυξη έρευνας, συνεχής εκπαίδευση όλων των κλάδων και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας. Βασική προϋπόθεση η ανέγερση και διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών και η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού…» καταθέτει συγκεκριμένα.

Η  Αιματολογία στον «πόλεμο» κατά της COVID19;

Στο κατά πόσο ένας Αιματολόγος Ιατρός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της COVID19, τη στιγμή που τον πρωταγωνιστικό ρόλο των «ειδικών» έχουν αναλάβει συνήθως λοιμοξιωλόγοι και πνευμονολόγοι, ο Στέργιος Παπαδημητρίου απαντά:  «…Ο ιός κατεξοχήν προσβάλλει το αναπνευστικό, αλλά δεν φείδεται ουδενός άλλου συστήματος. Στο αιμοποιητικό σύστημα προκαλεί ποικίλες διαταραχές που μπορεί να εξεταστούν από δύο διαφορετικές πλευρές. Τα αιματολογικά προβλήματα και τις εργαστηριακές διαταραχές που δημιουργεί ο ίδιος ο ιός, αλλά και την ευαισθησία και ευπάθεια των ασθενών με καρκίνο και αιματολογικά νοσήματα, τα οποία τους καθιστούν ευπρόσβλητους από αυτόν.

Η συχνότερη και πλέον επικίνδυνη αιματολογική επιπλοκή οφείλεται σε διαταραχές της πήξης του αίματος, με υψηλό ποσοστό σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων, ιδιαίτερα πνευμονικών εμβολών. Οι αιματολογικές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 είναι συχνές και επηρεάζουν την πρόγνωση των ασθενών. Η λοίμωξη COVID-19 έχει σημαντική επίδραση στο αιμοποιητικό σύστημα και την αιμόσταση. Η λεμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων) είναι κύριο εργαστηριακό εύρημα της λοίμωξης COVID-19 και έχει αρνητική προγνωστική αξία, καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS). Χαμηλότερες τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων και προοδευτική αύξηση της θρομβοκυττάρωσης (αυξημένη τιμή αιμοπεταλίων) έχουν συσχετιστεί με χειρότερη επιβίωση των ασθενών.Επιπλέον, ασθενείς με μυοκαρδιακή βλάβη εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές λεμφοκυττάρων και αιμοπεταλίων συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Απαιτείται στενή παρακολούθηση των αιματολογικών παραμέτρων των ασθενών με COVID-19 και συνεχής επαγρύπνηση, ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπλοκές και να βελτιωθεί η τελική έκβαση των ασθενών . Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος «έδειξε» και απέδειξε έναν θεραπευτικό δρόμο ελπίδας, της μεθόδου χορήγησης των «Τ Λεμφοκυττάρων» κατά της COVID19. Στο κατά πόσο όμως θα τολμήσει ή θα αποφασίσει η Ιατρική Κοινότητα να τον βαδίσει, αυτό μάλλον θα το δείξει η Ιστορία …».  

Ποιες υπηρεσίες παρέχει το Ιατρείο

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, «…ο Αιματολόγος εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας σε όλο το ανθρώπινο σώμα και σε αυτήν την ειδικότητα θα βρούμε υπεύθυνη απάντηση σε θέματα αξιολόγησης των λεμφαδένων, καθώς και για αιμορραγίες και προβλήματα των βλεννογόνων και του δέρματος που κρύβουν διάφορες παθήσεις. Είναι ο ιατρός που θα εξετάσει το αίμα στο μικροσκόπιο (πλακάκι) για να διαπιστώσει έγκαιρα ή και να αποκλείσει κάποιες σοβαρές παθήσεις, όπως και θέματα μυελού των οστών. Και για τις πιο απλές, αλλά σημαντικές καταστάσεις, όπως είναι η παρακολούθηση της αντιπηκτικής αγωγής, καθώς και η διάγνωση και διαχείριση προβλημάτων της εγκυμοσύνης, όπως είναι η θρομβοφιλία…» καταλήγει.

far

Παρεχόμενες υπηρεσίες αναλυτικά:

Γενική Αιματολογία

  • Διερεύνηση αναιμίας
  1. Έλλειψη σιδήρου, Β12 και φυλλικού οξέος
  2. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  3. Παγκυτταροπενία
  • Διερεύνηση και διάγνωση αιμοσφαιρινοπαθειών
    • Διερεύνηση ηωσινοφιλίας-μονοκυττάρωσης.
    • Διερεύνηση λευκοπενίας-λευκοκυττάρωσης.
    • Διερεύνηση θρομβοπενίας-θρομβοκυττάρωσης.
    • Διεύρυνση θρομβοπενίας κυήσεως.

Κακοήθης Αιματολογία

  • Λευχαιμίες ενηλίκων
    • Λεμφώματα Hodgkin
    • Λεμφώματα non Hodgkin
    • Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα
    • Μυελοπαραγωγικά Νοσήματα.
    • Μαστοκυττάρωση
    • Πολλαπλούν Μυέλωμα

Διαταραχές Πηκτικού Μηχανισμού

  • Διερεύνηση ασυνήθιστης αιμορραγίας (ρινορραγία, μηνορραγία, μητρορραγία).
    • Διαταραχές αιμοπεταλίων: χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων
    (θρομβοπενία), υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρωση).
    • Διαταραχές πηκτικού μηχανισμού.
    • Αιμορροφιλίες.
    • Θρομβοφιλία.
    • Θρομβοφιλία στην κύηση.

Αιματολογικές Διαταραχές Κυήσεως

  • Έλεγχος και αντιμετώπιση θρομβοφιλίας & αιματολογικών αιτίων επαναλαμβανόμενων αποβολών.
    • Διάγνωση και θεραπεία Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου
    • Πρόληψη & αντιμετώπιση θρομβώσεων κατά την κύηση και τη λοχεία.
    • Αναιμία & θρομβοπενία κατά την κύηση.
    • Αντιμετώπιση Αλλοάνοσων καταστάσεων (μητρικά αντισώματα έναντι εμβρύου- Rhesus και άλλα).
    • Πρόληψη & αντιμετώπιση αιμορραγίας κατά τον τοκετό.
    • Αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών κατά την κύηση.

Θρομβοφιλία

  • Αντιμετώπιση οξείας φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.
    • Χρόνια αντιπηκτική αγωγή.
    • Διάγνωση και θεραπεία Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου.
    • Πρόληψη μεταθρομβωτικού συνδρόμου.
    • Πρόληψη θρομβώσεων.
    • Εκτίμηση κινδύνου θρόμβωσης για ασφαλή έναρξη αντισυλληπτικών

Συμβουλευτική Αιματολογία σε Προεγχειρητικό Έλεγχο

  • Διερεύνηση προεγχειρητικής αναιμίας και θεραπευτική παρέμβαση.
    • Ανεξήγητο αιμάτωμα, εκχυμώσεις (μελανιές), πετέχιες στον κορμό ή σε ασυνήθιστη τοποθεσία.
    • Φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη: παυσίπονα, αντιθρομβωτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και διαιτητικοί παράγοντες.

Συνεργασία με όλες τις ειδικότητες

  • Οι αιματολόγοι ερευνούν και αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις ασθένειες.
    • Συμμετέχουν στη φροντίδα ενός ασθενούς από την πρώτη εξέταση αίματος έως τη διάγνωση και τη θεραπεία.
    • Λόγω αυτών των ποικίλων ρόλων και του μοναδικού διαχωρισμού της εργαστηριακής έρευνας και της κλινικής εξέτασης των ασθενών, η αιματολογία είναι ένας απαιτητικός αλλά έντονα ικανοποιητικός τομέας της ιατρικής.
    • Εκτός από το ότι έχουν τους δικούς τους ασθενείς, οι αιματολόγοι αποτελούν συχνή πηγή συμβουλών για ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Βιογραφικό Σημείωμα, Σπουδές  & Ειδικότητα

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Dr Στ. Παπαδημητρίου, επιτέλεσε την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ) στο Περιφερικό Ιατρείο Τετραλόφου Κοζάνης και στο Κέντρο Υγείας Σερβίων, ενώ εν συνεχεία υπηρέτησε ως έμμισθος Ειδικευόμενος ιατρός του Παιδιατρικού Τμήματος στο Γ.Ν Ημαθίας ( Μονάδα Βέροιας ) υπό την διεύθυνση της κ. Βούρτη Ελένης.
Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Αιματολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ.Παπανικολάου», στην Αιματολογική κλινική και Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, υπό την διεύθυνση του Dr. Αχιλλέα Αναγνωστόπουλου.
Ασκήθηκε στα κλινικά καθήκοντα νοσηλείας και εξωτερικής παρακολούθησης ασθενών με αιματολογικές παθήσεις. Εργάσθηκε στο Αιματολογικό Εργαστήριο του Τμήματος, εκτελώντας όλες τις οριζόμενες από τον νόμο αιματολογικές εργαστηριακές εξετάσεις (χρώσεις, τεχνικές, μορφολογία, ανοσοφαινότυπο, καρυότυπο, μοριακές εξετάσεις, PCR). Εργάσθηκε στο Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ.Α. Τσάπα.
Ασκήθηκε στο Τμήμα Αιμόστασης της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στις αιμορραγικές και θρομβοφιλικές διαταραχές, υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ.Μ. Δούμα.
Ασκήθηκε σε καθήκοντα Αιμοδοσίας στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, της Διευθύντριας κ. Μαρίας Γκανίδου.
Παρακολούθησε ανελλιπώς τις κλινικο-ιστοπαθολογικές συνεδριάσεις του Τμήματος, οι οποίες διενεργούνται σε τακτά διαστήματα σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Γ.Ν Παπανικολάου.
Εκπαιδεύθηκε στον τομέα της μεταμόσχευσης μυελού των οστών και περιφερικών αιμοποιητικών κυττάρων στην Μονάδα Μεταμόσχευσης του Γ.Ν Παπανικολάου και είναι σε θέση να παρακολουθεί ιατρικά ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μυελική μεταμόσχευση.

Ιστοσελίδα του Ιατρού: https://papadimitriou-aimatologos.gr/aimatologiko-iatreio-veria/

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ