Κλείνει σήμερα το Χίλτον – Οι σπουδαίοι πρωταγωνιστές και οι μυθικές ιστορίες που το συνοδεύουν
Το θρυλικό ξενοδοχείο Χίλτον, κλείνει. Όπως ανέφερε ο Κώστας Βαϊμάκης στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, όταν εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου του 1963, ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας των ξενοδοχείων, Κόνραντ Χίλτον, το είχε αποκαλέσει «το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου». Μαζί με την αδελφή του χόρεψαν το αγαπημένο του βαλς «Varsoviana», όπως συνήθιζε να κάνει για γούρι σε όλα τα εγκαίνια των ξενοδοχείων του.
Μπαίνοντας στη νέα εποχή της ζωής του, πλέον θα φιλοξενεί το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Conrad με 280 δωμάτια και σουίτες, 50 πολυτελείς κατοικίες και εγκαταστάσεις γαστρονομίας και ψυχαγωγίας στον τελευταίο του όροφο. Η ριζική ανακατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Η ιστορία του ξεκίνησε στις αρχές του 1957. Τότε η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά και του Κόνραντ Χίλτον για την ανέγερση ενός μεγάλου και πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα. Στον χώρο εκείνον, φιλοξενούνταν στρατιωτικές υπηρεσίες. Το κόστος κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του οικοπέδου, ανήλθε σε 15 εκατ. δολάρια, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή.
Το Χίλτον συμβόλισε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, καθώς φτιάχτηκε την περίοδο που το διεθνές τζετ-σετ άρχισε να ανακαλύπτει σιγά-σιγά τις παραλίες, το φαγητό και τα ελληνικά νησιά. Δεν έλειψαν ωστόσο οι κόντρες: η τότε αντιπολίτευση το θεώρησε «σκάνδαλο», η αισθητική του δίχασε την κοινή γνώμη – κάποιοι έκαναν λόγο για καταστροφή του αστικού τοπίου της Αθήνας και «βεβήλωση» του Παρθενώνα, καθώς το ύψος του νέου κτιρίου θα το έθετε αυτομάτως σε αντιπαραβολή με την ιστορική κορυφή της Αθήνας. Από τον πρώτο καιρό, όμως, της λειτουργίας του Χίλτον, οι αντιρρήσεις εξαφανίστηκαν. Ο συνδυασμός κλασικού και μοντέρνου στο στυλ αλλά και οι ελληνικές πινελιές με τις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και η χρήση του πεντελικού μαρμάρου κέρδισαν τελικά κοινό και ειδικούς.
Τα εγκαίνιά του ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Έγιναν παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Αριστοτέλη Ωνάση και του Φρανκ Σινάτρα, με τον εορτασμό να διαρκεί τρεις ημέρες. Πλήθος αστέρων το επισκέπτονταν ξανά και ξανά. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο Αντονι Κουίν, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Νικόλ Καλφάν, το 1971, έδωσαν εκεί τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας «Οι ληστές» – μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Χίλτον. Εκεί φωτογραφήθηκε η Έλα Φιτζέραλντ το 1979, ο Χιου Χέφνερ του θρυλικού Playboy συνοδευόμενος από ένα πανέμορφο μοντέλο το 1970, ο γοητευτικός Τζέρεμι Αϊρονς το 1996, ο Τέλι Σαβάλας με γυαλιά ηλίου μπροστά από το Hilton το 1971, οι Platters που έδωσαν συναυλία στην πισίνα του ξενοδοχείου το 1980.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, με το κοστούμι και το πούρο του απεικονίζεται σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία-ντοκουμέντο με τον Σταμάτη Κόκοτα που έχει προσθέσει ένα γαρύφαλλο στο πέτο. Ο Φρανκ Σινάτρα, σε ένα ακόμα ταξίδι του στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1971, για διακοπές στα νησιά, απαθανατίστηκε στον χώρο υποδοχής του Χίλτον με την Μπάρμπαρα Μαρξ, μετέπειτα τέταρτη και τελευταία γυναίκα του. Εκείνες τις μέρες εθεάθη στο παραλιακό νυχτερινό κέντρο Stork, να διασκεδάζει ακούγοντας Μαρινέλλα.
Η Νανά Μούσχουρη με ασπρόμαυρο καφτάνι και κόκκινο κραγιόν στο λόμπι κοιτάει ανέκφραστη τον φακό. Ο Γουίλιαμ Νταφόε, φωτογραφίζεται με τζιν, τι-σερτ και σακάκι για να δηλώσει φίλος της Ελλάδας. Η Μονσερά Καμπαγιέ, τακτική επισκέπτρια στην χώρα μας, για sold-out εμφανίσεις, συνήθιζε να μένει στο ξενοδοχείο για να είναι κοντά στα μέρη που αγαπούσε. Η Νία Βαρντάλος, ο Γκρεγκ Λουγκάνις, ο Μάικλ Μπαρίσνικοφ με γυαλιά ηλίου και την πλάτη γυρισμένη στην Ακρόπολη, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Πλάσιντο Ντομίνγκο σε «τουριστικό πλάνο» με θέα την Ακρόπολη, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ και η απόλυτη θεά Τζόαν Κόλινς, με κλασικό ταγέρ και λίγο από το attitude «Δυναστείας». Αλλά και η Μελίνα Μερκούρη, με το υπέροχο στιλ της, με πιασμένα μαλλιά, ψυχεδελικό φόρεμα και ροζ μπαλαρίνες, στην πισίνα που είχε τότε πορτοκαλί ομπρέλες.
Το εμβληματικό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς των Αθηναίων, οι οποίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα χάμπουργκερ και κλαμπ σάντουιτς στο Βυζαντινό και κοκτέιλ στο Galaxy Bar. Έγινε με την πάροδο των ετών το κέντρο μιας νέας γειτονιάς, στην οποία μάλιστα δάνεισε και το όνομά του.