Παιδεία

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Η μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα Ιδρύματα θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα

………………

Σύνταξη Γρηγόρης Νιάκας

Την πεποίθηση ότι η μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, εξέφρασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

Ερωτηθείς για την αναζωπύρωση των φαινομένων βίας στα Ιδρύματα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, είπε ότι «διαχρονικά επιτρέψαμε σε μειοψηφικές ομάδες οι οποίες στηρίχθηκαν στην αδιαφορία και στον φόβο, με την έλλειψη μέτρων, να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες». «Εμείς βάλαμε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση, η Πολιτεία να ενισχύσει τις υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας των Πανεπιστημίων, και αν μετά από αυτό σε κάποιο πανεπιστήμιο συμβούν πράξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσει η υπηρεσία Φύλαξης και Προστασίας, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, τότε με ευθύνη του Πρύτανη καλείται η Αστυνομία. Εάν δεν την καλέσει ο πρύτανης, τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας τον παραπέμπει για παράβαση καθήκοντος. Θεωρώ ότι η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας θα ενισχύσει τις μειοψηφικές ομάδες, γιατί είναι κάποιοι που επιζητούν άγονες αντιπαραθέσεις», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, δεν έγινε κανένας διάλογος για την Πανεπιστημιακή αστυνομία. «Το πανεπιστήμιο Πατρών, δεν έχει καμία ενημέρωση από κανένα υπουργείο. Δεν ρωτήθηκε να εκφράσει την γνώμη του και δεν έχει ενημερωθεί εάν θα είναι ένα από τα Ιδρύματα που θα φιλοξενήσει αστυνομία. Ό,τι μαθαίνουμε, το μαθαίνουμε από τις εφημερίδες», είπε χαρακτηριστικά. Για την εφαρμογή του μέτρου, είπε ότι επειδή ζούμε σε μια αστική Δημοκρατία, από την στιγμή που υπάρχει ένας νόμος, «ο καθένας από εμάς –όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή- θα βρεθεί σε δίλημμα. Ή θα εφαρμόσει τον νόμο, ή θα έχει θέμα με τη συνείδησή του και θα παραιτηθεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

«Τα πανεπιστήμια είναι δημόσιος χώρος όπου προφανώς επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών με διάλογο, όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται στην αρχή της πλειοψηφίας, με απόλυτο σεβασμό στην διατύπωση της άποψης της μειοψηφίας. Απόλυτα καταδικαστέα η επιβολή απόψεων με βία, προπηλακισμούς και καταλήψεις. Αυτές είναι δυο θέσεις που έχει εκφράσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών και τις οποίες ασπάζομαι», ανέφερε.

Ο κ. Μπούρας τόνισε ότι το πανεπιστήμιο Πατρών έχει δημιουργήσει τη δομή Ασφάλειας και Προστασίας, έχει στείλει προσχέδια και μέσα στον Φεβρουάριο ολοκληρώνει το σχετικό σχέδιο. «Έχουμε μόνο 2 πόρτες εισόδου, αλλά οι περίοικοι διαμαρτύρονται γιατί έχουμε μόνο 2 πόρτες κι όχι 53 για να γλυτώνουν διαδρομές», αποκάλυψε. Πρόσθεσε, δε, ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχει επιλεγεί ελεγχόμενη πρόσβαση με τη φοιτητική ταυτότητα. «Θα βάλουμε κάμερες στις κρίσιμες υποδομές μας, δεν θα δώσουμε τη χαρά σε κάποιους να σπάνε τις κάμερες. Υπάρχει και η πολιτική βούληση. Όταν ένας πρύτανης δει ότι συμβαίνουν παραβατικά γεγονότα θα σηκώσει το τηλέφωνο να πάρει την αστυνομία», αναρωτήθηκε. Ο ίδιος ζήτησε να σπάσουμε τον φόβο και την αδιαφορία.

Παραδέχθηκε ότι όσο δεν λύνεται αυτός ο «γόρδιος δεσμός», η φήμη των ΑΕΙ θα αμαυρώνεται και φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα θα πηγαίνουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και Έλληνες επιστήμονες δεν θα επιστρέφουν στη χώρα μας.

Ο κ. Μπούρας στάθηκε και στο γεγονός ότι η χώρα έχει πάρα πολλά πανεπιστήμια, υπενθυμίζοντας ότι το 2019, σε μια νύχτα, ΤΕΙ έγιναν πανεπιστήμια. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον αριθμό των εισακτέων, λέγοντας πως ο διάλογος για την εκπαίδευση και ειδικά την τριτοβάθμια, πρέπει να γίνει σε βάθος δεκαετίας.

«Συμφωνώ ότι τα φαινόμενα βίας είναι απαράδεκτα και πρέπει να υπάρξει τιμωρία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συνολικά. Για παράδειγμα, εμείς το 2019 παραλάβαμε από τα πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 15.000 φοιτητές. Ξέρετε πόσοι συνεχίζουν; 5.000. Αυτές οι 10.000 ψυχές που πήγαν; Θα μιλήσουμε κάποτε για τη διάρκεια σπουδών; Για πόσα χρόνια μπορεί να συνεχίζει ένας φοιτητής; Να το συμφωνήσουμε όμως και όχι να έρθει ένας άλλος να το αλλάξει», υπογράμμισε.

«Θα μιλήσουμε με τις παραγωγικές δυνάμεις, την πραγματική Οικονομία τι ανάγκες και τι δεξιότητες περιμένουν από κάποιον απόφοιτο του ελληνικού πανεπιστημίου; Ή θα βγάζουμε αποφοίτους που θα πηγαίνουν στο εξωτερικό ή στην ανεργία; Ή να πηγαίνουν στα ΙΕΚ; Αυτό δεν είναι μια τραγωδία;», διερωτήθηκε

«Οι πολιτικοί έχουν το πολιτικό κόστος και εκεί δεν προχωρούν τα πράγματα. Από τη στιγμή που δεν γίνεται αυτός ο δημόσιος διάλογος, και κάθε πόλη, κάθε χωριό έχει μεμονωμένα πανεπιστημιακά τμήματα, η χώρα θα βυθίζεται. Σε λίγο η χώρα θα έχει 2-3 ισχυρά πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα θα μοιράζουν απλά χαρτιά και θα γράφονται στα ΙΕΚ στη συνέχεια», εκτίμησε.

ertnews

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ