Κοινωνία Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο 4ης δόσης / Κοντά στις 30.000 τα ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

——

Με την πλατφόρμα των ραντεβού να έχει πλέον ανοίξει για τα παιδιά 5-11 ετών οι γονείς αποφασίζουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός, όμως κατά του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.  Μάλιστα, η κ Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Παράλληλα συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε παιδιά και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και συνήθεις, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, δηλαδή ελάχιστο πυρετό ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Μετάλλαξη Όμικρον: Έχουμε καλά και κακά νέα

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Όμικρον, η καθηγήτρια παιδιατρικής αναφέρθηκε στην μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα – ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

Υπάρχουν λιγότερα ευχάριστα αλλά και κάποια ευχάριστα νέα, δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, χρησιμοποιώντας την φράση του κορυφαίου αμερικανού λοιμωξιολόγου Α.Φάουτσι.

Όπως επισήμανε, η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, μολύνσεις και θανάτους, αλλά υπάρχουν και τα ευχάριστα από τη Νότια Αφρική, που δείχνουν – προς το παρόν τουλάχιστον – ότι η νόσηση από την συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ηπιότερη από την Δέλτα. Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου, έσπευσε να πει ότι αυτά αφορούν την μελέτη μικρού αριθμού ασθενών, 42 για την ακρίβεια, οι οποίοι κατά τα δύο τρίτα βρέθηκαν τυχαία να έχουν covid, αλλά κανείς από αυτούς δε χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου.

Συνεχίζοντας για την μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι η ίδια μελέτη στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι προς το παρόν γνωρίζουμε ότι το 80% αυτών που μελετώνται με την παραλλαγή αυτή, είναι κάτω των 50 ετών και έχουν 2,8 ημέρες κατά μέσο όρο νοσηλεία σε σχέση με τις 8,5 ημέρες νοσηλείας που έχουμε με τις άλλες παραλλαγές.

Επίσης όπως είπε, η θνητότητα είναι στο 6,6%, ενώ με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού άγγιζε το 16%.

 «Προσδοκούμε ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αλλά ακόμα είναι νωρίς να το πούμε, γιατί έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, και δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει η μεταδοτικότητα της Όμικρον στους ηλικιωμένους» είπε και κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους άνω των 60, να εμβολιαστούν με την πρώτη, την δεύτερη αλλά και την τρίτη δόση – την αναμνηστική – καθώς όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση, αυξάνει 25 φορές τον τίτλο των αντισωμάτων και μειώνει τη θνητότητα κατά 90%.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής τόνισε ότι σε όλες τις ηλικίες υπάρχει 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρή νόσο εφόσον έχει γίνει η αναμνηστική δόση.

Τι θα γίνει με την 4η δόση

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο 4ης δόσης, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. «Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στον χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης, να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στον χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».

Μ. Θεμιστοκλέους: Περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η χώρα παρέλαβε 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου, που περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, ενώ τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το ατομικό βιβλιάριο υγείας, που θα φαίνονται τα εμβόλια που έχουν κάνει.

«Για τα παιδιά, υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού. Στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, ωστόσο τα ραντεβού ανοίγουν με βάση τις παραλαβές και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Ήδη, γίνονται προσαρμογές ώστε οι ιδιώτες να έχουν δύο εμβόλια και Pfizer και J&J από αρχές Ιανουαρίου και οι παιδίατροι να έχουν το παιδικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο για τους 12-17 ετών»

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην αύξηση των εμβολιασμών για πρώτη και αναμνηστική δόση στους άνω των 60 ετών. Πάντως η πρώτη ηλικιακή ομάδα που ξεπέρασε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων είναι οι 75-79 ετών.

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε και έκλεισε ραντεβού, ανέρχεται στο 86,4 %. Πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας το ποσοστό ανερχόταν στο 82,2%.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση οι δικαιούχοι σήμερα είναι 5.763.670, ποσοστό 85% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.984.000, εμβολιασμοί, 40% των δικαιούχων και 1.550.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 26,8% των δικαιούχων. Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 85%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 53,6%.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας