Πανδημία / Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα
Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη «N». Η Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε ότι απαιτούνται αυστηρές προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα ταξιδιωτών από χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.
Οι περιορισμοί
-
Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
-
Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
-
Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
-
Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).
Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.
Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ οι πρώτες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα άρχισαν να χορηγούνται από σήμερα και στη χώρα μας. Χθες το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα και ήδη κατατίθενται οι αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς ασθενών που θέλουν να λάβουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Υπάρχει ζήτηση για τη νέα αυτή θεραπεία που υπόσχεται γρήγορη ανάρρωση για ευπαθή άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και ήδη τα φάρμακα βρίσκονται σε αρκετά νοσοκομεία και αρχίζουν να χορηγούνται.
Η παραλλαγή έφθασε στην Ευρώπη
Οι φόβοι των ειδικών δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Όπως έκανε γνωστό στον λογαριασμό του στο twitter o γνωστός ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής της Μποτσουάνα.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, το θετικό κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη που επέστρεφε στο Βέλγιο από την Αίγυπτο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο γρήγορα μεταδίδεται το νέο στέλεχος.
Την ίδια ώρα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, λαμβάνουν διάφορα μέτρα όπως απαγόρευση πτήσεων ή επιβολή καραντίνας κατά την άφιξη από τη Νότιο Αφρική και τις γειτονικές της χώρες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις προς χώρες όπου έχει εμφανιστεί το νέο στέλεχος πρέπει να διακοπούν έως ότου οι επιστήμονες έχουν καλύτερη κατανόηση αυτής της νέας μορφής του ιού. Πρόσθεσε δε ότι οι συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φραμακευτικές εταιρείες προβλέπουν την ταχύτατη προσαρμογή των εμβολίων στα νέα στελέχη που εμφανίζονται.
ΠΟΥ: Θα χρειασθούν εβδομάδες για την αποτίμηση της μεταδοτικότητας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2 , τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη.
Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Pfizer/BioNTech: Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών
Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
“Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα“, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.