Απόψεις Υγεία

“Το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα διασωληνωμένο σε θάλαμο… αδιαφορίας και επικοινωνιακής διαχείρισης” γράφει ο Απόστολος Λυκεσάς

«Δεν γίνεται να βάζουμε διασωληνωμένους σε απλές κλίνες, διότι τότε τι τις χρειαζόμαστε τις ΜΕΘ; Αναδεικνύονται καθαρά οι ευθύνες της κυβέρνησης που ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να έχουμε κλίνες νοσηλείας. Τι άλλο άραγε να πούμε όταν παραμένουν κλειστές οι εννιά κλίνες, δωρεά της κ. Αγγελοπούλου, λόγω έλλειψης προσωπικού;» Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ.

Οι πέντε θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ -στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου»- το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανέδειξε σε όλη του την έκταση το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να προσφέρει ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης. Ο,τι και να λένε οι κυβερνητικοί, η μόνη διαχείριση που κάνουν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα καθώς και χθες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κατάσταση που είναι καθημερινότητα για τα περισσότερα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Και γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή αν σκεφτεί κανείς ότι τα 9 από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, δωρεά της Επιτροπής 2021 της Γιάννας Αγγελοπούλου, παραμένουν κλειστά αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει.

Στη Θεσσαλονίκη επανέρχονται μνήμες του περσινού «μαύρου Νοέμβρη», πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων της χώρας είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη χθες τα ενεργά κρούσματα ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 2.000 ασθενών -οι 175 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία- με αυξητική πορεία και στον χρόνο νοσηλείας, που έφτασε τη μία εβδομάδα. Η άφιξη του χειμώνα κάνει τις προβλέψεις ακόμη πιο δυσοίωνες: τα 2.000 ενεργά κρούσματα είναι αριθμός που είχε καταγραφεί πέρσι την άνοιξη, αν και τότε οι νοσηλευόμενοι ήταν 500, στοιχείο που δείχνει τη θετική δράση του εμβολιασμού.

Ο σιωπηλός συναγερμός που έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη δεν έχει για την ώρα αποδέκτες πρόθυμους να κάνουν έστω τώρα όσα δεν έκαναν το προηγούμενο διάστημα. Χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε ότι «η Βόρεια Ελλάδα “χτυπήθηκε” περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από τις αναστολές, διότι αν λειτουργούσαν οι ΜΕΘ που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν θα είχαμε κανένα ζήτημα», απόδειξη ότι «πέθαναν τρεις άνθρωποι που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Α’ Παθολογική στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ». Πληροφορίες μάλιστα θέλουν έναν από τους τρεις να ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Ο πρόεδρος των γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, δήλωσε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι «το πρόβλημα είναι εμφανές. Δεν γίνεται να βάζουμε διασωληνωμένους σε απλές κλίνες, διότι τότε τι τις χρειαζόμαστε τις ΜΕΘ; Αναδεικνύονται καθαρά οι ευθύνες της κυβέρνησης που ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να έχουμε κλίνες νοσηλείας. Τι άλλο άραγε να πούμε όταν παραμένουν κλειστές οι εννιά κλίνες, δωρεά της κ. Αγγελοπούλου, λόγω έλλειψης προσωπικού;»

Η δραματικότητα που λαμβάνει η κατάσταση αποτυπώθηκε στο «Παπανικολάου», στο οποίο πέθαναν δύο άνθρωποι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, και χθες μπροστά στο πρόβλημα η διοίκηση πήρε την απόφαση να μετατρέψει σε Covid άλλα 8 κρεβάτια ΜΕΘ (σύνολο 30, των δύο κλινικών ΜΕΘ του νοσοκομείου), οπότε για τα περιστατικά κοινής νοσηρότητας διατίθενται πλέον μόνο τα 9 κρεβάτια της δωρεάς Αγγελοπούλου. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, με δηλώσεις του χθες το απόγευμα στην «Εφ.Συν.» αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος: «Η πίεση είναι αφόρητη, δεν μπορούμε σχεδόν να καλύψουμε τις άλλες ασθένειες. Εχω δύο διασωληνωμένους στα χειρουργεία και έναν στο τμήμα επειγόντων.

Μόνη λύση -τη στιγμή που η μετάλλαξη χτυπά και εμβολιασμένους, έστω αυτό το 10% των κρουσμάτων- είναι ο περιορισμός της πανδημίας στην κοινωνία. Τα λέγαμε αλλά κανείς δεν άκουσε και τώρα δεν βλέπω άλλη λύση από επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, τύπου Ιταλίας. Βλέπω την είδηση για τις συνέπειες στα μέσα ενημέρωσης να έχει υποχωρήσει στην 5η σειρά, ακούω συνέχεια ανθρώπους να αναγγέλλουν πάρτι, βλέπω τι γίνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έρχονται παρελάσεις και λιτανείες, όλα είναι εστίες υπερμετάδοσης. Λυπάμαι πολύ αλλά, όπως πάμε, είμαστε στα πρόθυρα του εφιάλτη που λέγεται διαλογή ασθενών, να βρεθούμε δηλαδή να επιλέγουμε να σώσουμε νέους σε βάρος ηλικιωμένων και βαρύτερα ασθενών…».

 efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας