Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία για μεγάλους μετασεισμούς
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη στην Κρήτη το ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, αποτελεί τον κύριο σεισμό.
«Με βάση το ιστορικό της περιοχής φαίνεται κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό, απλώς μπορεί να έχουμε μεγάλους μετασεισμούς» τόνισε ο κ. Τσελέντης.
Όπως εξήγησε, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στην περιοχή , η οποία ανήκει σε ένα ρήγμα κάθετο στο ελληνικό τόξο το οποίο φτάνει και μέχρι τις ακτές.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για ισχνή μετασεισμική ακολουθία για την ώρα , ωστόσο διευκρίνισε ότι αργότερα μπορεί να εκδηλωθεί έντονη μετασεισμική δραστηριότητα : «Ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ μπορεί να δώσει θεωρητικά μέχρι και 5,3-5,2 Ρίχτερ, αλλά δεν βλέπω να γίνεται αυτό .Περιμένουμε 10-12 ώρες για να δούμε την εξέλιξη στο φαινόμενο».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση με εκείνον στο Αρκαλοχώρι.
Τέλος, επισήμανε ότι δεν υπάρχει φόβος για περαιτέρω ενεργοποίηση του ανατολικού σεισμικού τόξου, που εκτείνεται από την Κεφαλλονιά ως την Ρόδο.
Επιφυλακτικότητα
Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται, και ότι υπάρχουν πρώτες μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.
Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου ήταν η κύρια, έκανε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».
«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον 5,8 αμέσως είχαμε 5,3, θα περιμένουμε μετά τον 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» ξεκαθάρισε, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του.
Καμία σύνδεση με το Αρκαλοχώρι
Ο Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.
Οι ζημιές όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας είναι ελάχιστες, κυρίως σε παλιά σπίτια και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα. Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».
Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού διευκρίνισε και ο κ. Χουλιάρας. Όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση από μια πρώτη άποψη, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δυο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές, και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.
Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο για τυπική διαδικασία. «Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο το Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι, δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε λίγες ώρες να δούμε πώς εξελίσσεται».
«Ο σεισμός που ταρακούνησε την Κρήτη πριν λίγη ώρα ήταν 6,3 ρίχτερ, 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου σε 8 χλμ. βάθος και φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός γιατί 8 λεπτά μετά ακολούθησε μετασεισμός 4,5 ρίχτερ. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν τον προβληματίζει ο συγκεκριμένος σεισμός, γιατί «η περιοχή δίνει σεισμούς, είναι το ελληνικό τόξο, η περιοχή που η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, εκεί έχουμε πολλούς σεισμούς και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε πολύ αισθητός, γιατί περνάει κάτω από την πλάκα και η δόνηση διαχέεται».
«Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης», δηλώνει ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Β. Καρακώστας.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».