ΕΛΜΕ Ημαθίας: Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς / Είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας
Αγαπητοί γονείς,
απευθυνόμαστε σε εσάς, για να εκφράσουμε την αντίθεση μας και τη διαμαρτυρία μας για τον καταιγισμό των αντιεκπαιδευτικών μέτρων του Υπουργείου Παιδείας που κλιμακώθηκαν μέσα στην πανδημία, αλλά και για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών μας και παιδιών σας και για τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
Κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά το ΥΠΑΙΘ, αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:
-
Θεσμοθέτησε την τηλεκπαίδευση προκαλώντας σοβαρές μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους μαθητές μας και εντείνοντας τις ταξικές ανισότητες του σημερινού σχολείου.
-
Ψήφισε τον νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που οδηγεί στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους και την εξίσωση των πτυχίων των 3ετών κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.
-
Εισήγαγε εκ νέου την αντιπαιδαγωγική Τράπεζα Θεμάτων.
-
Ψήφισε το πολυνομοσχέδιο – “σκούπα” (ν. 4777/2021) που μεταξύ των άλλων περιέχει δύο κομβικές αλλαγές: α) τη θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που με την πρώτη εφαρμογή άφησε εκτός ΑΕΙ 40χιλ. περίπου μαθητές, β) τον περιορισμό του αριθμού σχολών που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Με άλλες διατάξεις αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις τάξεις του Λυκείου και ορίζεται ο μέσος όρος προαγωγής από 9,5 σε 10 ανά τάξη και σε 13 για το γενικό μέσο όρο.
Είναι προφανές πως όλες αυτές οι εξελίξεις πλήττουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και εκδιώκουν μαζικά τον μαθητικό πληθυσμό από τη Λυκειακή βαθμίδα και το στρέφουν στις μεταγυμνασιακές σχολές κατάρτισης και μαθητείας, ιδιωτικές και δημόσιες, για τη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, όπως το ζητούν οι επιχειρήσεις. Στην εποχή των τεράστιων επιστημονικών δυνατοτήτων και της ανάπτυξης της γνώσης, το μέλλον που επιφυλάσσεται για τους μαθητές μας είναι η επιστροφή στην εποχή του “κάλφα”. Ακόμα και τα ΕΠΑΛ θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ οι ειδικότητες και οι τομείς θα αποτελούν κινούμενη άμμο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Τα Δημόσια ΙΕΚ μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη, αφού όσα έχουν κάτω από 250 σπουδαστές στις μεγάλες πόλεις και 100 στις μικρές, θα κλείνουν.
Τέλος το ΥΠΑΙΘ εξέδωσε την Υπουργική Απόφαση με τίτλο “Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο”. Με την παρούσα Υπουργική Απόφαση, αποσκοπεί στη μεταβίβαση για όλα τα προβλήματα στους ίδιους τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και στην κατηγοριοποίηση και τον ταξικό διαχωρισμό της εκπαίδευσης. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι στα “αξιολογούμενα” σχολεία των χωρών, όπου εφαρμόστηκε η αξιολόγηση, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η σχολική διαρροή, οι ταξικοί φραγμοί και η πολυκατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων αυξήθηκαν δραματικά. Είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή αποσκοπεί στον αποχαρακτηρισμό της παιδείας από δημόσιο αγαθό. Γι΄ αυτό και ο κλάδος μας έχει αποφασίσει να απαντήσει με απεργία-αποχή από τη διαδικασία αυτή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι αυτονόητο γιατί όλοι εμείς οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, αντιδρούμε. Είναι καθήκον μας παιδαγωγικό και δημοκρατικό.
Είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά. Ένα σχολείο της ολόπλευρης γνώσης και μόρφωσης που θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Ένα σχολείο όπου ο παιδαγωγός θα εκπληρώνει τον ρόλο του ως παιδαγωγός και όχι ως ιμάντας μεταφοράς πληροφοριών και συμβολαιογράφος επιδόσεων.
Σας καλούμε σε ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο να απαιτήσουμε:
-
Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι.
-
Να μην περάσει η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.
-
Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
-
Υγειονομικά μέτρα λειτουργίας των σχολείων, μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικά-δωρεάν τεστ για όλους.