Κυριώτισσας Ουτοπία – Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια / Συνέντευξη της Ειρήνης Δασκιωτάκη από την Μάγδα Καισαρίδου
Κυριώτισσας Ουτοπία – Kiriotissa’s YOutHopia
Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια! “No time to Waste!”, 28/7/2021 – 03/08/2021
“Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, η ομάδα νέων της Κυριώτισσας Ουτοπία, “Kiriotissa’s YOut(H)opia”, δημιούργησε και πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο Erasmus+ πρόγραμμά της, με τίτλο “No time to Waste!”, στη Βέροια.”
Το πρόγραμμα «έστησαν» εξολοκλήρου οι αδερφές Μάγδα και Αλκμήνη Καισαρίδου που στη συνέχεια εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού συμπεριλάμβανε όλα τα προαπαιτούμενα!
Μία διαδικτυακή συνέντευξη της Ειρήνης Δασκιωτάκη από την Μάγδα Καισαρίδου, υπεύθυνη του προγράμματος
Αυτό ήταν το πρώτο δικό σας πρόγραμμα Μάγδα, που γράψατε και υλοποιήσατε.
Γιατί αυτή η επιλογή του θέματος;
Θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα μείζον θέμα της ζωής μας. Πλέον, καθημερινά ακούμε για την κλιματική αλλαγή. Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Να αλλάξουμε συνήθειες, να προστατέψουμε τον πλανήτη, να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους γύρω μας; Αυτά σκεφτήκαμε και καθίσαμε να γράψουμε το πρόγραμμα με την αδερφή μου.
Το θέμα αυτής της Ανταλλαγής Νέων είναι η ευαισθητοποίηση των νέων, κυρίως στα θέματα της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης υλικών και της ανάγκης για μείωση των απορριμμάτων μας. Μέσω μεθόδων μη τυπικής μάθησης, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με αυτά τα θέματα. Έμαθαν λεπτομέρειες που δεν γνώριζαν για διάφορες μεθόδους ανακύκλωσης, μεταμόρφωσαν και επαναχρησιμοποίησαν αντικείμενα που σε άλλη περίπτωση θα τα πετούσαν και κατανόησαν την ανάγκη για άμεση αλλαγή συνηθειών.
Πόσα άτομα συμμετείχαν και ποιας εθνικότητας;
Συμμετείχαν συνολικά 24 άτομα, από 4 χώρες. Η κάθε χώρα είχε 6 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν: Ελλάδα, Ιταλία, Ουκρανία και Ρουμανία.
Από ποια χώρα ήταν οι πιο συνειδητοποιημένες(οι) νέες(οι) ;
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την επιθυμία να μάθουν για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά και τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων τους, γι αυτό και δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμά μας. Φυσικά, η κάθε χώρα έχει διαφορετικό υπόβαθρο στον κάθε τομέα. Για παράδειγμα, στην Ιταλία υπάρχουν διαφορετικοί κάδοι για ανακύκλωση και όχι ένας μόνο για πλαστικά, χαρτιά και αλουμίνιο, όπως στην Ελλάδα.
Σε σχέση με τους νέους των άλλων χωρών και συγκρίνοντας τις γνώσεις για τον τρόπο επανάχρησης , ανακύκλωσης και καταναλωτικής συνείδησης, πώς είμαστε εμείς εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βέροια;
Γενικά, θεωρώ ότι είμαστε αρκετά πίσω σαν χώρα, σε πολλούς τομείς. Θέλει προσπάθεια και επιμονή για να αλλάξει κάτι, και πρέπει να είναι κάτι συλλογικό. Η Ελλάδα κάνει κάποια βήματα (κάδοι ανακύκλωσης πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου, γυαλιού, κάδοι για ανακύκλωση ρούχων, χρησιμοποιημένου λαδιού), αλλά ακόμα παρατηρείται αδιαφορία από τους πολίτες. Δηλαδή, στο δρόμο θα δεις κάποιον που επειδή δε θέλει να περπατήσει λίγα μέτρα παραπάνω για να βρει κάδο ανακύκλωσης, θα πετάξει το πλαστικό μπουκαλάκι του στον κλασσικό κάδο. Οι πωλητές μαγαζιών να πετάνε μεν τα χαρτόκουτα από τα προϊόντα τους στον κάδο ανακύκλωσης, αλλά χωρίς να τα διπλώνουν. Αποτέλεσμα; Ο κάδος ανακύκλωσης γεμίζει χωρίς να είναι γεμάτος και οι υπόλοιποι πετάνε τα απορρίμματά τους στον κλασσικό κάδο. Στη Βέροια, υπάρχει ακριβώς η ίδια κατάσταση. Ίσως, είμαστε και πιο πίσω σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις. Ελπίζουμε στην αλλαγή…
Ενδιαφέρθηκαν για το πώς η πόλη αντιμετωπίζει το πρόβλημα;
Μέσω της δράσης μας «Παιχνίδι πόλης», εκτός των άλλων, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με όλα τα είδη κάδων ανακύκλωσης που υπάρχουν στη Βέροια. Παράλληλα, μάζεψαν σκουπίδια και τα πέταξαν στους κάδους ανακύκλωσης και ανακύκλωσαν και παλιές μπαταρίες. Σκουπίδια υπήρχαν παντού, όπως μας ανέφεραν…
Με ποιον τρόπο έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και ποια τα συμπεράσματα;
Σε όλα τα προγράμματα Erasmus+γίνεται αξιολόγηση στο τέλος του προγράμματος, και για χρήση των αποτελεσμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ίδιους τους διοργανωτές. Αξιολογούνται οι δράσεις, ο χώρος των δράσεων, η διοργάνωση, και πολλά άλλα. Εμείς επιλέξαμε να γίνεται αξιολόγηση και καθημερινά, αλλά και στο τέλος του προγράμματος, συνολικά, μέσω κάποιας πλατφόρμας που δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο, αλλά και μέσω συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα ήταν όλα πολύ θετικά και ενθαρρυντικά. Πολλές φορές ξεπέρασαν και τις προσδοκίες μας!
Οι προτάσεις, τα σχόλια και οι δραστηριότητες που σίγουρα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, θα κοινοποιηθούν και με ποιον τρόπο;
Ήδη έχουμε αναρτήσει στη σελίδα μας, στο Facebook: «Κυριώτισσας Ουτοπία», υλικό από τις δράσεις μας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναρτήσουμε και άλλο υλικό με σκοπό την επαγρύπνηση του κόσμου και την κατανόηση της επιτακτικής ανάγκης για αλλαγή συνηθειών, με σκοπό την προστασία του πλανήτη μας.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Λόγω του κορωνοϊού υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις συμμετεχόντων, πτήσεων και αλλαγών στα δρομολόγια των παιδιών που θα έρχονταν. Το budget που μας δόθηκε από την ΕΕ, έπρεπε να το διαχειριστούμε ανάλογα, και αυτό ήταν πολύ πιεστικό, γιατί οι τιμές αυξάνονταν συνεχώς. Ταυτόχρονα, έπρεπε να γνωρίζουμε τί διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση που βρεθεί συμμετέχοντας θετικός, γι αυτό τον λόγο είχαμε διαρκώς επαφή με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ. Πήραμε την πρωτοβουλία να πάμε όλοι για rapidtest, για να είμαστε σίγουροι για την υγεία και την ασφάλεια όλων.
Ευτυχώς, όλα καλά! Παράλληλα, ο καύσωνας τις ημέρες του προγράμματος δυσχέραινε τις εξωτερικές μας δράσεις, αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε και το μήνυμα ότι η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική!
Ποια η προσωπική σας άποψη για την εκπόνηση του προγράμματος, του δικού σας προγράμματος;
Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Είχε οριστεί να γίνει εκείνο το έτος, αλλά λόγω του ιού συνεχώς το αναβάλαμε. Από τη συγγραφή του προγράμματος ως αυτή τη στιγμή, που αν και τελείωσε το πρόγραμμα, έχουμε ακόμα πολλά να διευθετήσουμε, μπορώ να πω ότι ήταν μία επίπονη διαδικασία, γεμάτη άγχος και πίεση, αλλά ταυτόχρονα μας προσέφερε τόσες νέες θετικές εμπειρίες και νέους φίλους, δοκίμασε τα όριά μας και τις ικανότητές μας.
Από πότε συμμετέχετε σε προγράμματα, ποια είναι η διαδικασία και ποιος χρηματοδοτεί τα προγράμματα Erasmus+;
Η ομάδα νέων μας, η Kiriotissa’sYOut(H)opia, συμμετέχει στα προγράμματα Erasmus+τα τελευταία 5 χρόνια. Ως τώρα στέλναμε την ομάδα μας σε προγράμματα συνεργατών μας, στην Ευρώπη. Μέσω μίας ιστοσελίδας, ο κάθε διοργανωτής προγράμματος Erasmus+επιλέγει τους συνεργάτες του. Πρέπει να βρει ομάδες που τους ταιριάζουν και φαίνονται να έχουν ένα καλό επίπεδο δράσεων και ενασχολήσεων. Έτσι μας επέλεξαν και εμάς, στην αρχή…
Στη συνέχεια, γίναμε γνωστοί και μας στέλνουν πλέον email για συνεργασία.
Ήταν η πρώτη φορά που υλοποιήσαμε το δικό μας πρόγραμμα! Η συγγραφή και η υλοποίηση ενός προγράμματος Erasmus+ είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θέλει πολύ ψάξιμο, χρόνο, ιδέες, εμπειρίες. Το πρόγραμμα το γράψαμε εγώ και η αδερφή μου, η Αλκμήνη, μετά από πολλή δουλειά, και εγκρίθηκε με την πρώτη προσπάθεια!
Νομίζω ότι δεν μπορείς να γράψεις ένα project Erasmus+, αν δεν έχεις ζήσει αυτήν την εμπειρία, και, φυσικά, ακόμα πιο δύσκολο είναι να εγκριθεί!
Ποια τα μελλοντικά σχέδια της Κυριώτισσας Ουτοπία όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με τα προγράμματα Erasmus+, είτε να συμμετέχουμε, είτε να γράφουμε, να καταθέτουμε και να υλοποιούμε τα δικά μας. Τα ταξίδια και αυτά τα προγράμματα ανοίγουν το μυαλό! Αυτό χρειαζόμαστε όλοι! Καθαρό και ανοιχτό μυαλό!
Παράλληλα, θέλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και να ενδυναμώσουμε την ομάδα νέων μας, για να είναι πιο ενεργή μέσα στην πόλη.
Τι σας συνεπήρε περισσότερο από όλα;
Το γενικότερο κλίμα ήταν απίστευτο! Υπήρχε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, προθυμία, χαρά, ανάγκη για συναναστροφή και ανταλλαγή απόψεων και συνηθειών. Ανάγκη για μάθηση και αλλαγή. Μετά από τον πολύμηνο εγκλεισμό, λόγω του κορωνοϊού, αυτή η επαφή και η ενασχόληση ήταν κάτι που το είχαμε όλοι ανάγκη! Παράλληλα, όπως μας είπαν και κάποιοι Βεροιώτες συμμετέχοντες , είδαμε την πόλη μας από άλλη σκοπιά… τη ζήσαμε με άλλον τρόπο!
Θα συμφωνήσω με τη Μάγδα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα μείζον θέμα της ζωής μας και ότι καθημερινά πλέον ακούμε για την κλιματική αλλαγή.
Πραγματικά η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους τους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη και όχι μόνο όταν κάτι θα μας ταρακουνήσει και συγκλονίσει.
Υψηλές θερμοκρασίες, ακόμη και στη Σιβηρία, λιώσιμο των πάγων πλημμύρες, πυρκαγιές… καταστροφές… τεράστιες καταστροφές που σου κόβουν τα ήπατα και χάνεις κάθε διάθεση ακόμη και για να χαμογελάσεις!
Εννοείται πως και οι κυβερνώντες οφείλουν να έχουν ως κύριο μέλημά τους την προστασία του περιβάλλοντος. Να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με όσους το επιβουλεύονται, δίνοντας οι ίδιοι το παράδειγμα, ώστε οι συνειδήσεις των πολιτών να γίνουν πιο στέρεες και να πάψουν να είναι ελαστικές με κακή μνήμη.
Θυμάμαι τα λόγια ενός Άγγλου εισηγητή σε ένα σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν και μου έχουν εντυπωθεί βαθιά στη μνήμη:
«Αν νομίζεις πως είσαι πολύ μικρός και αδύναμος για να τα καταφέρεις, σκέψου το κουνούπι στο αυτί σου, μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο!»
Ευχαριστούμε πολύ τη Μάγδα Καισαρίδου!