Βέροια Εύηχη Πόλη 2021 / Το πρόγραμμα μεγάλων συναυλιών
Βέροια Εύηχη Πόλη
1 – 9 Σεπτεμβρίου 2021
από την Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις
Πρόγραμμα
01/ 09 , 9.00μ.μ. , Πλατεία Ωρολογίου
Ζωή Τηγανούρια
«Από το Tango έως τον Καζαντζίδη»
Με κουαρτέτο εγχόρδων
Συμμετέχουν ο Στάθης Γκαντζούρας
& η Άννα Κατσούλη
Η μουσικοσυνθέτης Ζωή Τηγανούρια, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με εντυπωσιακά και πρωτότυπα project.
Αυτή τη φορά δημιούργησε ένα μαγικό μουσικό χαρμάνι Λαϊκού τραγουδιού, Tango & Κλασσικής μουσικής!
Πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, σύγχρονη ορχήστρα & εξαιρετικούς ερμηνευτές, η βιρτουόζος του ακορντεόν παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη φωνή του λαού και του αιώνα, τον μοναδικό Στέλιο Καζαντζίδη. Έκπληξη της παράστασης είναι η συμμετοχή του Βεργιώτη τραγουδοποιού και ερμηνευτή Στάθη Γκαντζούρα!
Θα ακουστούν σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις, διασκευασμένες συνθέσεις των κορυφαίων δημιουργών της χώρας μας που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Σταμάτης Σπανουδάκης, Μάνος Λοΐζος, Βασίλης Τσιτσάνης, Χρήστος Νικολόπουλος, Απόστολος Καλδάρας, Θεόδωρος Δερβενιώτης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Πυθαγόρας, Κώστας Βίρβος, κ.ά.), μαζί με γνωστές συνθέσεις της ίδιας της συνθέτιδος από την πολυετή δισκογραφία της.
Στο ρεπερτόριο περιλαμβάνεται και το τραγούδι της Ζωής Τηγανούρια “Γενοκτονία” για το οποίο η συνθέτης δέχθηκε συγχαρητήρια από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κο Προκόπη Παυλόπουλο όταν το ερμήνευσε ζωντανά σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συμμετέχουν:
Βιολί 1: Στέλλα Τζανή
Βιολί 2: Βασίλης Κατσούλης
Βιόλα: Μόνικα
Τσέλο: Θοδωρής Κοζάνης
Κρουστά: Στέλιος Γενεράλης
Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου
Κιθάρα: Μιχάλης Βερβελάκης
Ερμηνεύουν Στάθης Γκαντζούρας και Άννα Κατσούλη
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Καλλιτεχνική επιμέλεια / ακορντεόν: Ζωή Τηγανούρια
Ζωή Τηγανούρια
Συνθέτης & σολίστ ακορντεόν
Η Ζωή Τηγανούρια είναι συνθέτης & σολίστ ακορντεόν από την Ελλάδα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Σαμοθράκης σε οικογένεια Παραδοσιακών μουσικών. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους διάσημους τραγουδιστές στην Ελλάδα, καθώς και με διεθνείς καλλιτέχνες όπως οι James Brown, Al Di-Meola, Goran Bregović, Chico Freeman, Jason Mcoy, In-Grid, Zülfü Livaneli, Roozbeh Nematollahi, Ömer Faruk Tekbilek, κ.ά.
Έχοντας διαγράψει μία σημαντική 20ετή μουσική διαδρομή, έχει καταφέρει να χτίσει την προσωπική της αισθητική ταυτότητα με συνθέσεις ιδιαίτερης ευαισθησίας και ανατρεπτικής έμπνευσης.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη σύνθεση του soundtrack της επερχόμενης ταινίας του Hollywood «Tango Shalom», αφού είχε δδεχθεί συγχαρητήρια από τον πρ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για τη σύνθεση της «Γενοκτονία» σε στίχους Πασχάλη Μπούρα (γραμμένη για τη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού στον Πόντο στις αρχές του 1900) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Προεδρίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Έχει συνθέσει το soundtrack της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του καναλιού ΑΝΤ1 «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο» και μουσικά θέματα για το soundtrack του ντοκυμαντέρ του Mega Channel “21 – Η Επανάσταση των Ελλήνων”.
Κατά τη διάρκεια του lock-down του 2020, συμμετείχε στο διεθνές τραγούδι “We Are 1 World” μαζί με πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, δωρίζοντας τα έσοδα στον Ερυθρό Σταυρό για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, και συμμετείχε ως “πρέσβειρα” στην καμπάνια του ΕΟΤ “Greece From Home” για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.
Έχει εμφανιστεί ζωντανά στο AIMS Best Marathon Runner Gala 2015 που διοργανώθηκε από την AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων), η οποία μεταδόθηκε ζωντανά παγκοσμίως από την ΕΡΤ με κύριο παρουσιαστή τον Αλέξη Κωσταλά.
Σαν ιδιοκτήτρια της εταιρείας μουσικών παραγωγών “Zoe Music Ltd.” έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 Mirrors”, ανάμεσα στις 100 γυναίκες επιχειρηματίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες χρησιμεύουν ως πρότυπα για άλλες γυναίκες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να ενδυναμώσουν τη δημιουργικότητα και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες.
Έχει λάβει τιμητική διάκριση από τους διεθνείς “γίγαντες” του ακορντεόν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ikaalinen της Φινλανδίας, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεσης Μουσικής της Φρανκφούρτης, έχει βραβευτεί με το Μετάλλιο Τιμής από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή της στη Πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Έβρου, την έχουν αποκαλέσει “Πρόσωπο της Αρσινόης” και insrtumental συνθέσεις της χρησιμοποιήθηκαν ως μουσική υπόκρουση στα βίντεο των νικητών στα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” στο Βατικανό.
Με:
-
Περισσότερα από τριάντα (30) προσωπικά άλμπουμ και singles από το 2006 μέχρι σήμερα,
-
Βιβλία με παρτιτούρες + CD για transcription & play-along,
-
Περισσότερες από διακόσιες συνθέσεις στην Ελληνική δισκογραφία από το 1999 μέχρι σήμερα,
-
Συνθέσεις και διασκευές σε διεθνείς συλλογές,
-
Εκατοντάδες ηχογραφήσεις,
-
Ορχηστρικές συνθέσεις,
-
Soundtracks για ντοκυμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές,
η Ζωή Τηγανούρια εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και δίνοντας πολυάριθμες συναυλίες.
Γνωστή ως “Zoe”, είναι μία καλλιτέχνις που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα, και όπως λέει η ίδια:
“Η μουσική είναι ένα σύμπαν γεμάτο αισθήσεις…“
ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ
2/9 , 9.00μ.μ. Παλιά Εβραική Συνοικία
«Δημοτική μουσική μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα…»
Ελευθερία Ματσεντίδου – Φωνή/Νταούλι
Ζωή Μάντζου – Φωνή/Κρουστά
Αλεξανδρος Ιωσηφίδης – Πιάνο
Γιάννης Πούλιος – Βιολί
Νίκος Αγγούσης – Κλαρίνο/Νέυ
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ
Πώς άντεξε τόσα χρόνια αυτό το υφαντό και δείχνει σαν καινούργιο; Από τι είναι φτιαγμένα αυτά τα νήματα και οι βαφές και δεν χαλάνε; Πώς χάλασε η σειρά κι αντί να φτιάχνουμε τεχνήματα χρήσιμα που αντέχουν, φτιάχνουμε τεχνήματα εφήμερα και αναλώσιμα;
Πολλά απ’ αυτά τα υφαντά τα βρήκαμε στα σκουπίδια, άλλα τα βρήκαμε φυλαγμένα με ευλάβεια, σαν ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί. Υπάρχουν βέβαια και υφαντά που ακόμα στολίζουν τοίχους περήφανων ανθρώπων κι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κι αργαλειοί που υφαίνουν.
Την τεχνική της μουσικής την μάθαμε καλά, κι ακόμα τη σπουδάζουμε βέβαια, την ύφανση της όμως έπρεπε να τη νοιώσουμε. Ταξιδέψαμε όπου τραβούσε η καρδιά, ταξιδέψαμε σε διάφορα μέρη, γνωρίσαμε, νοιώσαμε, μάθαμε. Κι όταν πιάσαμε να υφάνουμε ήρθε από μόνο του ένα νήμα κι έλαμπε ολόκληρο κι ήταν ένα νήμα που δεν το κουβάλησαν, μα φυτρώνει, κι όσο κι αν το κόβεις αυτό φυτρώνει: το ασταμάτητο τραγούδι της γιαγιάς, τα τραγούδια στο τραπέζι, οι χοροί, τ΄ αποκριάτικα. Ένας χείμαρρος συναισθημάτων, ήχων, βιωμάτων, ιστοριών ποτίζει το νήμα και το δυναμώνει. Κι ο λόγος του τραγουδιού μια κιβωτός ποίησης: καμιά λέξη δεν περισσεύει, κάθε λέξη είναι μια βελονιά που ανοίγει μια πιθανότητα στη συλλογική μνήμη.
Ο Αργαλειός μας υφαίνει αόρατα μα τα υφαντά του μένουν αξέχαστα. Βάζουμε νήματα πολλά και πολλών μα τελικά είμαστε εμείς οι ίδιοι τα νήματα και υφαινόμαστε ξανά και ξανά μέσα στο χρόνο. Άκουσε να δεις αυτό που έχεις ήδη μέσα σου, ένα κομμάτι απ’ όλες και όλους όσους μίλησαν ελληνικά να σου εξηγούν με τραγούδι και χορό τους δρόμους της ζωής.
Για οπτικοακουστικό υλικό ακολουθήστε τον σύνδεσμο: Argalios YouTube | Αντιλαλιές EP
Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στιγμές
Τα τραγούδια που ερμηνεύουμε τα διαλέξαμε επειδή μιλούν για το σήμερα όσο και για το χτες ή το αύριο, μιλούν για το παντοτινό και μάλιστα απ’ την μεριά των ταπεινών ανθρώπων. Είναι η προφορική, η άγραφη ιστορία κι αυτό που σώζει δεν είναι στρατηγοί και μάχες μα στιγμές. Στιγμές μαγικές που έλιωσαν τον χρόνο: ένα μέρος, ένα θάνατο, ένα σπίτι, έναν έρωτα που πήγε στραβά, έναν αποχαιρετισμό. Μικρές αφορμές συνθέτουν ένα συναρπαστικό αφήγημα της ανθρώπινης φύσης.
“Η αγάπη θέλει φρόνηση, θέλει ταπεινοσύνη,
θέλει λαγού περπατησιά κι αητού γρηγοροσύνη”
Η ίδια η φύση της ζωντανής επιτέλεσης της δημοτικής μουσικής μας προτρέπει να αυτοσχεδιάσουμε, να νοιώσουμε τον ακροατή και τον παλμό του και να δημιουργήσουμε κάτι για εμάς εδώ και τώρα που αξία του να είναι το βίωμα και όχι η καταγραφή. [Παρακαλούμε ξεχάστε για λίγο τα κινητά σας, θα σας κάνει καλό…]
Ο αυτοσχεδιασμός ως δομικό στοιχείο της δημοτικής μουσικής δημιουργεί ένα ευρύχωρο περιβάλλον που συνομιλεί με λαϊκές και λόγιες μουσικές του κόσμου, ένα περιβάλλον ουσιωδώς μοντέρνο. Δεν ξέρουμε εαν η μουσική που φτιάχνουμε είναι νέα ή παλαιά, πάντως είναι η δική μας μουσική, η μουσική μας!
“Μη καμαρώνεις Άνοιξη με τα πολλά λουλούδια
θε να τα πάρει ο θεριστής, να τα μαράνει ούλα”
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1987. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία 4 ετών και ασχολήθηκε με πιάνο, βιολί, χορωδία, θεωρητικά και αυτοσχεδιασμό. Από τα 12 μέχρι τα 17 συνέχισε μαθήματα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στη Θεσσαλονίκη με τη Μαρία Γεωργιάδου. Στο διάστημα αυτό πήρε πτυχίο πιάνου, αρμονίας και αντίστιξης. Στα 17, κατόπιν ακρόασης, το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του προσέφερε πλήρης υποτροφία για να σπουδάσει εκεί. Έτσι το 2009 ολοκλήρωσε το Bachelor Of Music με καθηγητή πιάνου τον prof. John Blakely. Το 2009-2010 ο Αλέξανδρος επέστρεψε στη Βέροια όπου δούλεψε στο Ωδείο Φίλιππος ως δάσκαλος κλασσικού και τζαζ πιάνου. Την ίδια χρονιά το Ωνάσειο Ίδρυμα του προσέφερε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές κι έτσι τον Σεπτέμβρη του 2010 επέστρεψε στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και ολοκλήρωσε το Masters in Performance τον Ιούνιο του 2012. Έπειτα παρέμεινε για 3 χρόνια στο Λονδίνο όπου δούλεψε ως πιανίστας και δάσκαλος μουσικής σε σχολεία.
Το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εργάζεται σε διάφορους χώρους της μουσικής: δάσκαλος πιάνου και αυτοσχεδιασμού, ιδρυτικό μέλος της τζαζ μπάντας “Balsam Blue”, μαέστρος της χορωδίας Π.Γ.Σ. “Ο Προμηθέας”, συνθέτης και μουσικός για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βεροίας και άλλους θεατρικούς φορείς κ.α. Το 2018 εξέδωσε συλλογή από μεταγραφές ρεμπέτικων τραγουδιών για πιάνο με τίτλο “10 Νυχτερινά Ρεμπέτικα” και το 2019 μια συλλογή από 32 αυτοσχεδιασμούς σε πιάνο, βασισμένους σε ινδικά raga με τίτλο “Melakarta Ragam Piano Project”.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΤΣΕΝΤΙΔΟΥ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα της Κύπρου. Η ενασχόληση της με το τραγούδι ξεκίνησε βιωματικά από πολύ νεαρή ηλικία με βασικό ερέθισμα τη γιαγιά της που τραγουδούσε ακατάπαυστα. Σε ηλικία 8 ετών γράφτηκε σε ωδείο οπου παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου, θεωρητικά και φωνητική μέχρι τα 18. Τα τελευταία 3 χρόνια στο ωδείο παρέδιδε η ίδια μαθήματα σολφέζ και θεωρίας σε παιδιά του ωδείου. Στα 18 της πέρασε στο τμήμα μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σύνολα όπως το “Μουσικό Πολύτροπο” και οι “Πλειάδες” μέσα από τα οποία εμβάθυνε τη σχέση της με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια η Ελευθερία κατοικεί στην Βέροια όπου εργάζεται ως τραγουδίστρια και δασκάλα φωνητικής τοποθέτησης, πιάνου και μουσικοκινητικής.
ΖΩΗ ΜΑΝΤΖΟΥ
Η Ζωή Μάντζου γεννήθηκε το 1988 και μεγάλωσε στη Βέροια. Η επαφή της με το τραγούδι ξεκίνησε από πολύ νωρίς όπου στο μουσικό δωμάτιο του μπαμπά της άκουγαν και τραγουδούσαν από Gary Moore μέχρι Βαγγέλη Γερμανό. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικά στο Ωδείο Φίλιππος στη Βέροια. Παράλληλα συμμετείχε σε χορωδία υπό τη διεύθυνση του Κώστα Μπραβάκη. Στα 16 της ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής στο κλασσικό τραγούδι με την Φωτεινή Μπάκα στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 ξεκίνησε σπουδές στο Politecnico Di Torino. Κατά τη διάρκεια των σπουδών ήρθε σε επαφή με την τζαζ μουσική και ξεκίνησε μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού.
Το 2015 επέστρεψε στη Βέροια. Ξεκίνησε σπουδές τζαζ στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με δασκάλα φωνητικής τοποθέτησης την Βίκυ Αλμαζίδου και συνοδεία τον Γρηγόρη Σιμαδόπουλο. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με μουσικούς διεθνούς φήμης όπως οι Billy Cobham, Sheila Jordan, Aaron Goldberg, Milcho Meviev, Peter Salchev και Σαββίνα Γιαννάτου. Ως τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες της πόλης όπως τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Λάζαρο Μπίντση, Γιάννη Γεωργουδάκη, Βασίλη Βαλαβάνη κ.α. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργό μέλος στα σχήματα Balsam Blue, Nefes, Ηχώ Βερόης, Λόγιασμα και Αργαλειός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
Ο Γιάννης Πούλιος γεννήθηκε στο Bruschal Γερμανίας και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Μαθήτευσε στο μουσικό σχολείο Κατερίνης και μετέπειτα φοίτησε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα καθώς και στo Yildiz Technical University στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα έχει ενεργή συμμετοχή στον ελλαδικό μουσικό χώρο καθώς και στο εξωτερικό με συνεργασίες επί σκηνής αλλά και σε δισκογραφικό επίπεδο με διάφορα μουσικά σχήματα όπως: το “Tasos Poulios triο”, το “Σummation” του Αποστόλου Σιδέρη, το σχήμα Ηλιοδρόμιο, το Lappino project του Δημήτρη Λάππα, και το σχήμα Ali Perret’s DU.DU στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης έχει συνεργαστεί με το σχήμα Ψυχή & Σώμα με τον Ματθαίο και Κώστα Τσαχουρίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το σχήμα Λωξάντρα και με καλλιτέχνες τον Haig Yazdjan, την Αρετή Κετιμέ, τον Αντώνη Απέργη, τον Φώτη Σιώτα, τον Νίκο Παραουλάκη, τον ο Κωσταντίνο Πλούσιο κι άλλους ακόμη μουσικούς της ελληνικής μουσικής σκηνής.
ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΟΥΣΗΣ
Ο Νίκος Αγγούσης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι μουσικός τρίτης γενιάς, της γνωστής μουσικής οικογένειας Δοϊτσίδη και τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα προέρχονται από την οικογένεια του.
Η πρώτη συστηματική ενασχόληση του με το κλαρίνο (σε πρώτη φάση κλασικό) ξεκίνησε στην ηλικία των 12 ετών με πρώτο του δάσκαλο τον Γερμανό Johan Weis, και συνεχίστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης με δάσκαλο τον Φώτη Τερζή. Ταυτόχρονα κάνει και τα πρώτα του δειλά βήματα στην παραδοσιακή μουσική συμμετέχοντας σε συναυλίες της οικογένειας του.
Τον Ιανουάριο 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο τμήμα, μαθήτευσε με τους Γιώργο Καραφέρη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο και Κώστα Ζέρβα. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, με κατεύθυνση στην «Εκτέλεση/Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσον αφορά στις καλλιτεχνικές του συνευρέσεις, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς τραγουδιστές του λαϊκού/παραδοσιακού και έντεχνου/έθνικ χώρου. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μουσικού σχήματος Μπρατίμια. Επίσης είναι βασικό μέλος των μουσικών σχημάτων Loxandra Ensemble και Rodopi Ensemble. Εκτός των άλλων συνεργάστηκε κατά καιρούς με διάφορα μουσικά σχήμα όπως Villagers of Ioannina City, kontrabando ensemble, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Θρακόμελο, κ.α. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ λαϊκής μουσικής τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Παραδοσιακό κλαρίνο σε διάφορα Μουσικά σχολεία και Ωδεία ανά την Ελλάδα.
Τέλος, παρουσιάζει πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα, με την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου, «Με μια Πνοή… Χορός»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
4/9 , 9.00μ.μ / Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»
«Περπάτησα όλη τη γη…»
Μαζί του η Βιολέττα Ίκαρη και η Ασπασία Στρατηγού
Δύο χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία στο Royal FestivalHall του Λονδίνου, ο Γιώργος Νταλάρας ξανασυναντάει το κοινό μαζί με την
Βιολέτα Ίκαρη και την Ασπασία Στρατηγού.
Με τους ίδιους συνεργάτες λοιπόν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε,
με συναυλίες στην Ελλάδα.
Το νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια σταθμούς από τη δισκογραφία του αγαπημένου ερμηνευτή και τη συνεργασία του με τους μεγάλους έλληνες συνθέτες, αλλά και ρεμπέτικα, μπαλάντες της Μεσογείου καθώς και τα τελευταία από την κασέτα του Μελωδία.
Τους ερμηνευτές συνοδεύει ορχήστρα δέκα
εξαιρετικών μουσικών που ντύνουν τα τραγούδια
με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους.
Γιώργος Νταλάρας
Γεvvήθηκε στoν Πειραιά και συγκεκριμένα στην Κοκκινιά . Οι πρώτες μoυσικές τoυ μvήμες είvαι στεvά δεμέvες με τις βασικές μoρφές της ελληvικής μoυσικής, τo λαϊκό, τo ρεμπέτικo και τo δημoτικό. Ο πατέρας τoυ, oι θείoι τoυ και o παππoύς τoυ ήταv μoυσικoί της δημοτικής και λαϊκής παράδοσης.
Τo 1965, σε ηλικία 15 χρovώv έκανε την πρώτη δημόσια εμφάvιση τoυ ως κιθαρίστας και τραγoυδιστής, εvώ τρία χρόvια αργότερα, ηχoγράφησε τov πρώτo τoυ δίσκo.
Έως σήμερα έχει ηχoγραφήσει πάνω από 85 πρoσωπικoύς δίσκoυς εvώ συμμετείχε στηv ηχoγράφηση περισσότερωv από 140 ως ερμηvευτής, μoυσικός και παραγωγός, εκφράζovτας έτσι μεγάλo μέρoς τωv μoυσικώv τoυ αvαζητήσεωv.
Από το 1968 τo όvoμα τoυ συvδέθηκε με σπoυδαία τραγoύδια και σημαvτικές συvεργασίες. Οι μεγαλύτερoι Έλληvες δημιoυργoί συvαvτήθηκαv μαζί τoυ κατά τη διάρκεια της μoυσικής τoυ διαδρoμής. Ο Σταύρoς Κoυγιoυμτζής, o Μάvoς Λoΐζoς, o Απόστoλoς Καλδάρας, o Λευτέρης Παπαδόπoυλoς, o Μάvoς Ελευθερίoυ, o Μίκης Θεoδωράκης, o Γιάvvης Μαρκόπoυλoς, o Γιάvvης Σπαvός, oι λαϊκoί συvθέτες Xρήστoς Νικoλόπoυλoς, Βαγγέλης Κορακάκης και Άκης Πάvoυ o Σταύρoς Ξαρχάκoς, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κώστας Τριπολίτης, η Ελέvη Καραΐvδρoυ, ήταν κάποιοι από τους σπουδαίους δημιουργούς που τoυ εμπιστεύτηκαv τα τραγoύδια τoυς κι εκείνος τα “ταξίδεψε” στις ψυχές τωv αvθρώπωv.
Η φωvή τoυ Γιώργoυ Νταλάρα, η μoυσική δεξιoτεχvία, η μελέτη και oι συvεχείς τoυ αvαζητήσεις τov κατατάσσoυv ως έναν από τους σπουδαιότερους εκφραστές της ελληvικής μoυσικής. Εδώ και πέντε δεκαετίες συvεισφέρει στη δημιoυργία βασικώv κριτηρίωv αvαφoράς στo μoυσικό χώρo. Οδηγεί τo κoιvό σε ξεχασμέvα ελληvικά μoυσικά μovoπάτια, όπως τo σμυρvέϊκo και τo ρεμπέτικo. Ερμηvεύει κλασσικά και σύγχρovα ελληvικά τραγούδια αλλά και τραγoύδια από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Δoυλεύει τον ήχο και τo φθόγγo χωρίς vα επαvαπαύεται σε κατακτημέvες μoρφές.
Με τη σκηvική παρoυσία τoυ, τηv αφoσίωση και τηv ακρίβεια πoυ πηγάζει από τη συvεχή τoυ εvασχόληση και τηv από ψυχής ερμηvεία, κατάφερε vα μεταφέρει τo λαϊκό τραγoύδι απ’τoυς κλειστoύς συμβατικoύς χώρoυς διασκέδασης στα θέατρα και στα μεγάλα στάδια. Από το θέατρο Σούπερ Σταρ τέλη 1981 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Συνεχίστηκε με τον Ορφέα, το Περοκέ, το Αττικόν, το Παλλάς.
Από τo 1981, έχει δώσει περισσότερες από 800 συvαυλίες στoυς μεγαλύτερoυς και σημαντικότερους συvαυλιακoύς χώρoυς παγκοσμίως. Wembley, Brendan Byrne Arena, Alte Oper, Olympia, Mann Auditorium, Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Radio City, Sidney Opera, Apollo Theater είναι μόνο κάποιες από τις μεγάλες αίθουσες στις περιoδείες τoυ στηv Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τηv Αυστραλία, τo Iσραήλ, και τηv Κύπρo. Περιοδείες με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές. Σε αυτούς τους σπουδαίους χώρους πρέπει να προσθέσουμε τα αρχαία θέατρα του Ηρωδείου, της Επιδαύρου αλλά και των Συρακουσών.
Τo 1983, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, συνολικά 160.000 θεατές παρακoλoύθησαν τις δυo συvαυλίες του. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διoργαvώσεις μουσικής πoυ έχoυv πραγματoπoιηθεί πoτέ στηv Ελλάδα.
Τo 1994 ξεκινά η συνεργασία του με το Μέγαρo Μoυσικής Αθηvώv. Οι παραστάσεις με τίτλo «…και με φως και με θάvατov ακαταπαύστως» ήταν μία αvαδρoμή στηv ιστoρία τoυ ελληvικoύ τραγoυδιoύ, από τηv αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη και πιo πoλυπρόσωπη παράσταση πoυ έγιvε πoτέ, σε σκηνοθεσία τoυ Κώστα Γαβρά.
Όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής χάρισε σπουδαίες παραστάσεις και αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς αλλά και είδη της ελληνικής μουσικής. Τα αφιερώματα στον Βασίλη Τσιτσάνη, στον Μίκη Θεοδωράκη, στο ρεμπέτικο τραγούδι, οι “Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων” κίνησαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου αλλά αποτέλεσαν και καλλιτεχνικό σημείο αναφοράς.
Σταθμός θεωρείται η συνεργασία με συμφωνικές ορχήστρες παγκοσμίου φήμης και σπουδαίους μαέστρους, όπως ο Charles Dutoit, o Hakan Sensoy, o Nikolay Kalinin. Τo 1995, στo Θέατρo Ηρώδoυ τoυ Αττικoύ – και τιμώvτας τα 70 χρόvια τoυ Μίκη Θεoδωράκη – ξεκινά η συνεργασία του με τις μεγάλες ορχήστρες. Αρχή, λοιπόν, γίνεται με τηv περίφημη Metropole Orchestra της Ολλαvδίας. Από τότε και μέχρι σήμερα η επιθυμία του να παίξει μερικά από τα πιο σημαντικά ελληνικά τραγούδια “ντυμένα” με συμφωνικό ήχο μετρά πολλές σπουδαίες συνεργασίες με τις σημαντικότερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Φιλαρμovική Ορχήστρα τoυ Iσραήλ, BBC Concert Orchestra, Wiener Kammer Orchester, Συμφωνική του Βερολίνου, Ossipov Russian Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, είναι μόνο μερικές από αυτές τις ορχήστρες. Τελευταία ανάλογη συνεργασία ήταν με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης (δόθηκαν συναυλίες στη Σμύρνη το 2017, όπως και στο Ηρώδειο στην Αθήνα το 2019).
Ερμήνευσε έργα όπως η “Misa Criolla” του Ariel Ramirez και το “Kavafis Project” του Αλέξανδρου Καρόζα σε ποίηση του Κωνσταντίνου Π.Καβάφη. Και τα δύο έργα έτυχαν αναγνώρισης και παίχτηκαν στις σπουδαιότερες αίθουσες στην Ελλάδα και στον κόσμο. Για την ερμηνεία στη Misa Criolla ο Αργεντινός συνθέτης -ενθουσιασμένος- δήλωσε πως “πρόκειται για την αυθεντικότερη εκτέλεση του έργου μου”.
Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του και από τηv αρχή της καριέρας τoυ, έχει συμμετάσχει σε πoλιτικά και πoλιτιστικά φεστιβάλ στηv Ελλάδα, στηv Κoύβα, στις Βρυξέλλες για τα “Ευρωπάλια”, στη Βιέvvη στo Φεστιβάλ Ειρήvης, στη Μόσχα στo Φεστιβάλ Νεoλαίας, στο Poznan Jazz Festival της Πολωνίας, στο Crossing Border Festival στο Άμστερνταμ, στη Μαγιόρκα, στο Σεράγεβο, στην Κωνσταντινούπολη στο Klarnet Festival, στο Βελιγράδι στο Guitar Art Festival.
Σπουδαία στιγμή απoτέλεσε η συμμετoχή τoυ στη μεγάλη συvαυλία της Διεθvoύς Αμvηστίας τo 1988 στo Ολυμπιακό Στάδιo της Αθήvας, όπoυ τραγoύδησε με τoυς Sting, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman και Youssou’n’Dour.
Ο Γιώργoς Νταλάρας συvεργάστηκε με vέoυς τραγoυδιστές, συvθέτες και τραγoυδoπoιoύς, όπως o Δημήτρης Λάγιoς, o Χάρης και ο Πάvoς Κατσιμίχας, o Λαυρέvτης Μαχαιρίτσας, οι Πυξ Λαξ και πoλλoί άλλoι ακόμα. Η συνεργασία με τους Τερμίτες το 1984 στο δίσκο “Αμαρτωλή Μαρία” ενθάρρυνε τις μετέπειτα συμπράξεις των λαϊκών τραγουδιστών με ανθρώπους και συγκροτήματα που “υπηρετούσαν” έναν άλλον “ροκ” ήχο.
Παρoυσίασε στo ακρoατήριό τoυ μoυσικές άλλωv πoλιτισμώv. Συvεργάστηκε με καλλιτέχvες όπως o Sting, ο Paco de Lucia, o Al di Meola, ο Georges Moustaki, o Ian Anderson, o Goran Bregovic, η Dulce Pontes, η Emma Shapplin, η Joan Faulkner, η Noa, ο Eddy Napoli, o Zulfu Livaneli, η Sezan Aksu, η Yasmin Levy, ο Yehoram Gaon, η Deborah Myers. Οι συvεργασίες τoυ αυτές, απoτέλεσμα μιας μόvιμης αvαζήτησης, δείχvoυv την αvάγκη τoυ μoυσικoύ vα ξεπερvάει τα όρια, vα πρoχωράει σε άλλα είδη μoυσικής, vα αvαvεώvεται. Απέδειξαν πως στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα.
Ξεκίνησε, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια πρoσπάθεια για τη διάδoση τoυ ελληvικoύ τραγoυδιoύ στις υπόλoιπες βαλκαvικές χώρες καθώς και τηv υπoστήριξη τoυ ελληvισμoύ της Μαύρης Θάλασσας. Πραγματoποίησε συvαυλίες στη Ρoυμαvία, τη Γιoυγκoσλαβία, τη Γεωργία και τηv Ουκραvία με τη συvεργασία τωv τoπικώv παvεπιστημιακώv φoρέωv και τωv ελληvικώv κoιvoτήτωv. Επιπλέον, στήριξε με πρωτοβουλίες του τις έδρες ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Αμερικής.
Κιvητoπoίησε τη διεθvή κoιvή γvώμη με μια σειρά συvαυλιώv και εκδηλώσεωv για τo θέμα της Κύπρoυ. Επεδίωξε την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα των αγνοουμένων κι εγκλωβισμένων.Τo Wembley γέμισε για πρώτη φoρά τόσo ασφυκτικά για μια συvαυλία ελληvικής μoυσικής το 1992, εvώ τo Brendan Byrne Arena της Νέας Υόρκης κατακλύστηκε από 22.000 θεατές το 1994. Επρόκειτο για την πολυπληθέστερη συναυλία ελληνικής μουσικής που διοργανώθηκε ποτέ στις ΗΠΑ.
Η καλλιτεχνική και κοινωνική του διαδρομή επιβραβεύτηκε με πολλές τιμητικές διακρίσεις. Ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- η απονομή της κυπριακής υπηκοότητας από την επίσημη κυπριακή Πολιτεία, η αναγόρευση σε Πρέσβη Καλής Θέλησης της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η απονομή του Διεθνούς Βραβείου “John Kennedy” για τηv αvθρωπιστική τoυ πρoσφoρά. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού τίμησε την καλλιτεχνική και κοινωνική προσφορά του Γιώργου Νταλάρα σε εκδήλωση στην Ολυμπία, με την παρουσία προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. «Η λέξη γενναιοδωρία είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον Γιώργο και με τα δύο συνθετικά της. Ο Γιώργος είναι γενναίος και το τραγούδι του είναι δώρο στον πολιτισμό». Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Κώστας Γαβράς, στην Ολυμπία.
Οι αριθμoί και τα στoιχεία δεv είvαι τα μόvα κριτήρια για vα καταγράψoυv τηv πoρεία εvός καλλιτέχvη. Ωστόσo oι πωλήσεις άνω τωv 18.000.000 δίσκωv, τα κατάμεστα θέατρα και στάδια, oι εκατovτάδες συvαυλίες, oι δεκάδες περιoδείες σε όλo τov κόσμo, oι συvεργασίες με σπoυδαίoυς μoυσικoύς και ορχήστρες, oι διθυραμβικές κριτικές από τov διεθvή τύπo, επιβεβαιώvoυv τη μεγάλη απήχηση και τη σπάvια διαδρoμή τoυ Γιώργoυ Νταλάρα.
Βιολέτα Ίκαρη –
Βιογραφία Η Βιολέτα Ίκαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ικαρία. Ξεκίνησε το τραγούδι από πολύ μικρή στα παραδοσιακά Ικαριώτικα πανηγύρια. Έχει πάρει μαθήματα φωνητικής, ευρωπαϊκής μουσικής, σπουδάζει βυζαντινή μουσική, γράφει στίχους και μουσική, ενώ έχει τραγουδήσει δίπλα σε αγαπημένους καλλιτέχνες όπως: Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Κότσιρας, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Μηλιώκας, Ψαραντώνης κ.ά. σε γνωστές μουσικές σκηνές και θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.
_____________________________________________________________________
Art Various
<< Φιλ- Ελλήνων Ήχοι>>
6 /9 , 9 .00μ.μ. Παλιά Εβραική Συνοικία
Πρόκειται για μια συναυλία με έργα φιλελλήνων μουσουργών των οποίων το έργο είναι επηρεασμένο από τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική τους ανεξαρτησία, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών λόγιας μουσικής καθώς και εκπροσώπων της εθνικής μας σχολής.
Τα έργα είναι διασκευασμένα από τον Θανάση Γοβατζιδάκη για το σύνολο μας και ερμηνεύονται σε πρώτη εκτέλεση για το συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων.
Στα έργα των Ελλήνων μουσουργών περιλαμβάνονται συνθέσεις που ερμηνεύονται σπάνια και συνδυάζουν ακούσματα από διάφορα μέρη του ελληνικού χώρου (νησιώτικοι χοροί Κωνσταντινίδη, μακεδονικός χορός Χ. Δέλλα, Μακεδονικός χορός Β. Θεοφάνους) αλλά και έργα του Γ.Καζάσογλου σε ποίηση Δ. Σολωμού (ελεύθεροι πολιορκημένοι)
Το σύνολο ART VARIOUS αποτελείται από τους:
Μαριαλένα Παναγιωτοπούλου (υψίφωνος)
Ευαγγελία Κουζώφ (βιολί)
Μαρία Χρίστοβα (βιολοντσέλο)
Θανάση Γοβατζιδάκη (πιάνο)
Μουσικό σύνολο Art Various
Η αγάπη για τη μουσική, η ανάγκη για έκφραση σε μια κοινή πορεία τεσσάρων μουσικών της πόλης μας ωρίμασαν την ιδέα για συνεργασία και δημιουργία του μουσικού συνόλου Art Various. Το μουσικό σύνολο Art Various (ίσως το παλαιότερο μουσικό σύνολο της πόλης μας) ιδρύθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη και απότελείται από τους Μαριαλένα Παναγιωτοπούλου υψίφωνος, Ευαγγελία Κουζώφ βιολί, Μαρία Χρίστοβα βιολοντσέλο και Θανάσης Γοβατζιδάκης πιάνο.
Στη διάρκεια των 17 χρόνων πορείας του και με διαρκή παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου το Art Various έχει να επιδείξει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου από την προκλασική εποχή μέχρι το μπελ κάντο και από τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό μέχρι το μιούζικαλ και τη μουσική κινηματογράφου. Έχει αναδείξει σπάνιες συνθέσεις τόσο της φωνητικής όσο και της οργανικής μουσικής (πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα όπως Γερμανικές άριες του George Handel, παραδοσιακά τραγούδια του L.w.Beethoven και λυρικά ποιήματα του Rene Rabey). Έχοντας λοιπόν ένα διευρυμένο ρεπερτόριο, το Art Various, ερμηνεύει έργα σε διάφορους συνδυασμούς μεταξύ των μελών του (ή και όλοι μαζί) προσφέροντας ποικιλία ακουσμάτων στο κοινό. Έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες εμφανίσεις σε διάφορες αίθουσες και φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μετά από προσκλήσεις του ελληνικού ιδρύματος πολιτισμού (Ουκρανία, Ιταλία) σμμετέχοντας σε εκδηλώσεις εθνικών επετείων της ομογένειας.
Συμπράτοντας με αξιόλογους μουσικούς της πόλης μας, το Art Various έχει δημιουργήσει την “art various simfonietta” (ορχήστρα δωματίου) αλλά και το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Voices” με τα οποία έχει παρουσιάσει πασχαλινά και Χριστουγεννιάτικα oratoria για χορωδία ορχήστρα και solist (Stabat mater του Pergolesi, Gloria του Vivaldi)
Επεκτείνοντας τη συνεργασία του με φορείς και αξιόλογους ανθρώπους της πόλης μας παρουσίασε το Νοέμβριο του 2018 σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Μέλφο την εκδήλωση με τίτλο “Η αρμονία των ήχων και των……λίθων” στην οποία παρουσιάστηκαν ορυκτά και γεώτοποι του Ελλαδικού χώρου συνοδεία κλασκής μουσικής παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα που εντυπωσίασε το κοινό. Οι συνεργασίες συνεχίζονται και επεκτείνονται πέρα από τη μουσική παρουσιάζοντας διάφορα projects στα οποία
αναδεικνύονται πρωτότυπα θέματα με τη συνοδεία πάντα της μουσικής.
Οι καιροί είναι πια χαλεποί και δύσκολοι. Η αγαπη για τη μουσική, τη συνεργασία και την έκφραση θα ανοίγουν πάντα καινούριους δρόμους δημιουργίας. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Ντοστογέφσκι << η μουσική συντηρείται από την ουσία που αποτελείται ο μουσικός>>
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ
9/9 , 9.00μ.μ Βεργίνα
Νικόλαος Μάντζαρος : Ύμνος εις την Ελευθερία
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα
«Ύμνος εις την Ελευθερία» του Νικόλαου Μάντζαρου
Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, Βεργίνα
9 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένο από τον Νικόλαο Μάντζαρο σε διεύθυνση, ενορχήστρωση και επεξεργασία του Άλκη Μπαλτά.
Το έργο, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιαστεί αυτούσιο, στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στη Βεργίνα, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21.00.
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος (1795-1872), ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία. Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Ο Μάντζαρος μελοποιήσε το 1823 και τις 158 τετράστιχες στροφές του έργου.
Την πρώτη αυτή μελοποίηση (διότι ακολούθησαν και άλλες τέσσερεις), ενορχήστρωσε το 1999 για Συμφωνική Ορχήστρα, σολίστ, Μικτή και Παιδική Χορωδία και επεξεργάστηκε αριστουργηματικά, ο διαπρεπής αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς, και με αυτή την μορφή παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά, από το τότε Κέντρο Χορωδιακής Πράξης, που διηύθυνε ο αείμνηστος μαέστρος, Αντώνης Κοντογεωργίου.
Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συμπράττουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Ι.Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, ενώ η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καραγιάννη θα απαγγέλει , εμβόλιμα, αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία».
“ Η ενορχηστρωτική επεξεργασία του έργου, υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απαιτητική εργασία, όχι μόνο για τα μουσικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν, αλλά και γιατί πρόκειται για ένα έργο που συναισθηματικά είναι άρρηκτα δεμένο με τον Ελληνισμό και την Ιστορία του” σημειώνει ο ‘Αλκης Μπαλτάς.
Ο Ν.Μάντζαρος έγραψε το έργο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο. Ο Άλκης Μπαλτάς μετέγραψε το χορωδιακό μέρος για τετράφωνη μικτή χορωδία και παιδική χορωδία, κρατώντας το μουσικό κείμενο απολύτως αναλλοίωτο με μοναδική εξαίρεση σε ορισμένα σημεία όπου τετράφωνα μέρη μετατρέπονται σε μέρη με λιγότερες φωνές.
Η συμμετοχή της ορχήστρας με «διακριτικές» μελωδικές γραμμές που προέρχονται από την αρμονία που χρησιμοποίησε ο συνθέτης και που η παρουσία τους δεν είναι πρωτεύουσα αλλά ενσωματώνεται αρμονικά στο έργο, ήταν ένα από τα βασικά μελήματα της παρούσας ενορχήστρωσης. Επίσης βασικός στόχος ήταν η, άλλοτε μακρινή και συνηθέστερα πιο έντονη, μίμηση ενορχηστρωτικών τεχνικών της Ιταλικής μουσικής και ιδιαίτερα της Ιταλικής όπερας του 19ου αιώνα.
Στην ενορχηστρωτική προσέγγιση πολύτιμος βοηθός υπήρξε ο στίχος του Δ.Σολωμού. Μέσα από τούς συνδυασμούς των ηχοχρωμάτων της ορχήστρας, ή με διάφορες χαρακτηριστικές τεχνικές των οργάνων(όπως τρέμολο, πιτσικάτο κ.τ.λ.) έγινε μια συνειδητή προσπάθεια ηχοζωγραφικής του μνημειώδους αυτού κειμένου με την προσοχή, όμως, πάντοτε στραμμένη στο να αποφευχθούν φτηνά ρεαλιστικές μουσικές αναπαραστάσεις. Ενορχηστρωτική πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι θρησκευτικές και οι πολεμικές σκηνές, το βουητό της θάλασσας, το ατένισμα προς τ’άστρα των πολεμιστών που αφήνουν την τελευταία τους πνοή, καθώς και πολλές άλλες εικόνες και νοήματα του έργου.
Συντελεστές:
Σολίστ- απαγγελία: Ειρήνη Καραγιάννη (μέτζο σοπράνο)
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Δ/νση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδη
Χορωδία Ι.Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Δ/νση Χορωδίας: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Ενορχήστρωση- Χορωδιακή Επεξεργασία- Μουσική Διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς
Είσοδος ελεύθερη ( με προσκλήσεις )
Διοργάνωση: K.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, με την υποστήριξη της ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ.
Άλκης Μπαλτάς
Δ/ντης Ορχήστρας
O Άλκης Μπαλτάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Ανώτατη Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, από όπου πήρε δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας, ενώ κατέχει και το πτυχίο Νομικής του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Δίδαξε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στο Α.Π.Θ. και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Από το 2010 είναι αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και από το 2001 μέχρι σήμερα, έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έργα του έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία και μεγάλος αριθμός χορωδιακών, συμφωνικών, λυρικών και άλλων συνθέσεών του, έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό.
Ειρήνη Καράγιαννη
Μονωδός, Υψίφωνος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum (Αθήνα) και στο Εθνικό Ωδείο, καθώς επίσης Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία των ιδρυμάτων «Ωνάσης» και «Μαρία Κάλλας», συνέχισε σπουδές στην Ακαδημία Αγίας Καικιλίας Ρώμης, με καθηγητές τις Βικτόρια ντε Λος Άνχελες στην Βαρκελώνη και Μαρία Λουίζα Κιόνι στο Μιλάνο. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα υποκριτικής και χορού στο Λονδίνο, ως μέλος του Κέντρου Όπερας «Μάγερ Λίσμαν». Πρωτοεμφανίστηκε ως Ηλέκτρα στην όπερα Πυλάδης του Γιώργου Κουρουπού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1991/92). Έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές παραγωγές του ΜΜΑ. Με την ΕΛΣ το 1994 πρωτοσυνεργάστηκε ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ζήμπελ [Φάουστ/Faust] (Ηρώδειο, 1993/94). Κατά την περίοδο 1998/2014 τραγούδησε πρωταγωνιστικούς και βασικούς ρόλους μεσοφώνου σε όπερες όπως: Οι δραπέτες της σκακιέρας, Αλτσίνα [Alcina] (ως Μπρανταμάντε), Η σύντομη ζωή [La vida breve], Ο Νίξον στην Κίνα [Nixon in China], Τζάννι Σκίκκι [Gianni Schicchi], Οι πουριτανοί [I puritani] (Βασίλισσα Ενρικέττα), Καβαλλερία ρουστικάνα [Αγροτικός ιπποτισμός/Cavalleria rusticana] (ως Λόλα), Η Σταχτοπούτα [La Cenerendola] (ως Αντζελίνα), Βέρθερος [Werther] (ως Σαρλότ) κ.ά. Συνεργάστηκε με την Όπερα Θεσσαλονίκης, το ΜΜΘ, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τους Σολίστ της Πάτρας κ.ά. Ερμήνευσε τους ρόλους Ιππόλυτη και Τιτάνια στην όπερα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Δημήτρη Παπαδημητρίου (Εθνικό Θέατρο, 1999/2000). Έδωσε ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, και εμφανίστηκε σε λυρικές σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής. Κέρδισε Α΄ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Τζουζέπε Ντι Στέφανο» και ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα Κάρμεν στο πλαίσιο του Μουσικού Ιουλίου στο Τράπανι (Ιταλία, 1998). Ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (Κουρουπός, Σφέτσας, Μαρκόπουλος, Παπαδημητρίου). Έχει δισκογραφία.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι:Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Γεχούντι Μενουχίν κ.ά. και έχουν συμπράξει ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως οι: Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Άντζελα Γκεόργκιου κ. ά.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.
Μαίρη Κωνσταντινίδη
Διεύθυνση Χορωδίας
Η Μαίρη Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης των τάξεων πιάνου της Χ. Καλαΐτζή – Ξιφιλίδου και ανώτερων θεωρητικών του Κ. Μιμίκου.
Σπούδασε Διεύθυνση με τους Αγραφιώτη, Erdei και Titner στην Ελλάδα, Ουγγαρία και Αγγλία αντίστοιχα.
Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Λυρική Σκηνή Αθηνών, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Όπερα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, τις Ορχήστρες του Κέμνιτς, Πράγας, Ουαλλίας, Άγκυρας, Βεστφαλίας, Ρουμανίας καθώς και με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών και το Ελληνικό Φεστιβάλ σε 25 Οπερατικές παραγωγές και 50 Ορατόρια.
Εμφανίστηκε ως πιανίστα στη Νέα Υόρκη και Τορόντο σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου, εκπροσώπησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στην Βαρκελώνη και έχει ηχογραφήσει για το τρίτο πρόγραμμα και την ΕΡΤ 3.
Έχει διευθύνει σε Πράγα, Βουδαπέστη, Ρώμη, Φλωρεντία, Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Στοκχόλμη, Τάμπερε, Ελσίνκι, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο.
Έχει τιμηθεί με το Β΄ Βραβείο Διαγωνισμού Νέων Μαέστρων της Πράγας και έχει αποσπάσει χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια καθώς και της καλύτερης Ελληνικής Χορωδίας στους Διεθνείς Διαγωνισμούς των Αθηνών, Langollen, Ρώμης και Τάμπερε.
Επί σειρά ετών διηύθυνε τις Χορωδίες Θερμαϊκός, Αποφοίτων Κολλεγίου Ανατόλια, Μουσικού Κολλεγίου, Νέου Ωδείου, Ωδείου Φ. Νάκας, North College και Κρατικού Ωδείου.
Ως προσκεκλημένη Μαέστρος διηύθυνε τις Χορωδίες της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, της Ρόδου, της Σόφιας, Uppsala, του Χορωδιακού Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ και της Θερινής Ακαδημίας της Πράγας.
Διευθύνει την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης την οποία και ίδρυσε.
Μαρία ‘Εμμα Μελιγκοπούλου
Δ/νση Χορωδίας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Boston University (CFA) στη Διεύθυνση Χορωδίας. Είναι επίσης, πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δικηγόρος παρ εφέταις. Διδάσκει τα μαθήματα της διεύθυνσης χορωδίας και της χορωδίας στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., του Ιονίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Έχει δώσει πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη (Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φιλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, κ.α.), καθώς και στην Κίνα, Νότιο Αφρική, Αίγυπτο, Τουρκία, Ισραήλ, Ρωσία, Καναδά και Η.Π.Α. Έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά συνέδρια στην Ελλάδα, Δανία, Ιαπωνία, Η.Π.Α. και Καναδά, ως σύνεδρος και ως εισηγήτρια. Είναι μέλος του National Music Honor Society των Η.Π.Α. (Kappa-Pi-Lambda), της IFCΜ (International Federation of Choral Music), εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος της Musica Mundi / Interkultur στην Ελλάδα, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε Διεθνή Χορωδιακά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Έχει αποσπάσει μεγάλο αριθμό πανελλήνιων και διεθνών διακρίσεων όπως η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χορωδιών (2000 και 2006), τα Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ Αθηνών και Ρόδου (1990, 1992, 1998, 2000 και 2003), οι Πανελλήνιοι Μουσικοί Αγώνες του Υπ. Παιδείας (Πρώτα βραβεία 2002, 2007 και 2008), τα διεθνή φεστιβάλ της Interkultur (1986, 1997), της Musica Mundi, χρυσά μετάλλια το 2007 στο “5th International Brahms Festival” στη Γερμανία, το 2008 στο “10th International Festival Moscow Sounds” στη Ρωσία, το 2009 στο “5th International Loto Quebec Festival” στον Καναδά, το 2011 στο “9th Venezia in Musica Choir Competition” στην Ιταλία, κ.ά. Έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε σημαντικά έργα για χορωδία και ορχήστρα (War Requiem του Britten, St. Mathew Passion του Bach, όπερα Turandot του Puccini, κ.α.), την ΚΟΘ (2η Συμφωνία του Θοδωράκη, Όλβιος Τάφος του Αδάμη, Carmina Burana του Orff, Fantasia 9η Συμ-φωνία του Beethoven, κ.α.), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο κύκλο συναυλιών “Κυριακή πρωί στο Μέγαρο”, την Όπερα Θεσσαλονίκης, το ΝΩΘ, ΣΩΘ, τη συμφωνική της ΕΤ-3, την ΣΔΟΘ, τη West London Festival Orchestra κ.α. Το 1992 ίδρυσε και διευθύνει μέχρι σήμερα τη “Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης”, η οποία λειτουργεί σε τρία τμήματα: προπαρασκευαστική, παιδική και νεανική χορωδία. Είναι επίσης διευθύντρια της χορωδίας Γυμνασίου – Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου και του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Μελιγκοπούλου σπούδασε διεύθυνση χορωδίας με τους Jean Ashworth Bartle (Toronto Children’s Choir, Canada), Ann Howard Jones (Boston University, USA) και Μιράντα Χρυσούλα Καλδή (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).