Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Οι αλλαγές στη χρήση γης ευθύνονται για την εκδήλωση  και την μετάδοση των νέων ασθενειών

———–

 Οι συνεχόμενοι παγετοί και το χαλάζι είναι γεγονός, ότι προκάλεσαν ολοσχερείς ζημιές στις καλλιέργειες του Νομού και η τοπική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Μετά τους δυο προηγούμενους παγετούς, έχει ήδη τεθεί από την πλευρά των παραγωγών, το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τις ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και ελέγχουμε την υλοποίηση τους. Επιπλέον  ζητάμε να γίνει διαγραφή χρεών προς το δημόσιο και τράπεζες όπως και για τις Μ.Μ.Ε.

 Πέραν όλων αυτών όμως είναι  επιτακτική η ανάγκη στη χώρα μας και στο νομό μας, να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για τα  μεγάλα Διαρθρωτικά Δομικά  προβλήματα, τα οποία κατά την πολιτική εκτίμησή μας είναι:

  • Η σοβαρή γήρανση του αγροτικού πληθυσμού .

Το 1/3 των αγροτών είναι άνω των 65 ετών στη χώρα μας.  Η νέα γενιά έχει γυρίσει την πλάτη στον πρωτογενή τομέα.

  • Η κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με μελέτες η κλιματική αλλαγή μείωσε την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγικότητας κατά 21%. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν θα περιορίζονται στο μέλλον στην παραγωγικότητα της γεωργίας, αλλά θα αντανακλώνται στην βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Γι’ αυτό οι Ισπανοί πριν ένα χρόνο ίδρυσαν «Υπουργείο Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων» για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου σχεδιάζοντας πολιτικές που δεν περιορίζονταν σε αυτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Τροφίμων, αλλά λειτουργούσαν συμπληρωματικά σε αυτές του Υπουργείου Περιφερειακής πολιτικής και Διοίκησης

  • Νέα ΚΑΠ μέχρι το 2027.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από την Κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν τα 20 δις περίπου της Νέας ΚΑΠ και αν αυτό θα γίνει διατηρώντας τα ιστορικά δικαιώματα , τα οποία  υπονομεύουν την ανάπτυξη αλλά και την  είσοδο των νέων  ανθρώπων  στον πρωτογενή τομέα .

  • Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Από τα 31 δις μέχρι το 2027 που θα πάρει η χώρα  μας από Ε.Ε. γιατί μόνο τα 676 εκατ. θα διατεθούν  στον πρωτογενή τομέα δηλαδή μόνο το 1,8%, όταν η Ισπανία διαθέτει 10 δις ή 8%  στον αντίστοιχο τομέα ?

  • ΕΛΓΑ αλλαγή κανονισμού .

Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ , ώστε να  συμπεριλάβει όλες οι φυσικές καταστροφές σε όλα τα στάδια της παραγωγής .

  • Αρδευτικά

Η Κυβέρνηση διαθέτει μόνο 200 εκ. ευρώ, από τα 767 του (ΤΑΑ) και αυτά με ΣΔΙΤ, ενώ είχε υποσχεθεί  1,2 δις.

  • Αναδιάρθρωση ροδάκινων με κριτήρια.

Την κλιματική αλλαγή ,τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας .

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι  αναγκαία η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη γεωργία μας .

 ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ.

Που θα  η διασφαλίζει  την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για τον παραγωγό.

Την προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος και του τοπίου.

Και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

Για να είμαστε συνεπείς και με την σημερινή γιορτή της ΗΜΕΡΑΣ ΓΗΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Αλλάζουμε το σύστημα και όχι το κλίμα!​

Αλλάζουμε το σύστημα, είναι θέμα επιβίωσης!

  ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ