Περιβάλλον

Ορειβατικός Σύλλογος Βελβεντού: Όχι ανεμογεννήτριες στα Πιέρια

————-

Η περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σ’ ένα απέραντο αιολικό πάρκο (Βέρμιο, Βαρνούντας, Δοβράς, Σινιάτσικο). Τελευταία προέκυψαν σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και στο δικό μας βουνό, τα Πιέρια, που είναι περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000. Πρόκειται για το βιομηχανικής κλίμακας αιολικό “πάρκο” εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην κορυφογραμμή των Πιερίων, Αβδέλα – Φλάμπουρο – ΣΕΟ Κοζάνης.

Είναι σαφές ότι στόχος αυτού του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων των περιοχών αυτών η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών.

Ξεχνούν οι υπεύθυνοι ότι τα δάση στα βουνά μας είναι πνεύμονες πρασίνου, πνεύμονες ζωής και φυσικός πλούτος για τις τοπικές κοινωνίες. Πολλές ορεινές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι χαρακτηρισμένες Natura 2000 για τα μοναδικά τους ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως και για την σπανιότητα της χλωροπανίδας. Είναι ορεινές περιοχές αναγνωρισμένες από επίσημους κρατικούς φορείς ως ενιαίες, συμπαγείς και αδιαίρετες εκτάσεις με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, γεγονός που τις κατατάσσει στα ιδιαιτέρως σημαντικά και προστατευόμενα οικοσυστήματα. Άλλες πάλι, είναι συνδεδεμένες με την ιστορική μας μνήμη και με τον λαϊκό πολιτισμό μας.

Πως είναι δυνατόν αυτή η φυσιογνωμία των ελληνικών ορεινών περιοχών να θυσιασθεί για την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων προκαλώντας με τα εκτεταμένα έργα τους σοβαρή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος; Πως είναι δυνατόν περιοχές ενιαίες και συμπαγείς που συμβάλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της φυσικής αλυσίδας να θεωρούνται από τους όψιμους αναπτυξιολόγους “φιλέτα” προς ίδιον όφελος;

Οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών είναι κολοσσιαίες επεμβάσεις στους ορεινούς όγκους που πραγματικά ξεκοιλιάζουν τα βουνά μας και τα δάση. Και δεν αφορούν μόνο τις ανεμογεννήτριες με τους τεράστιους τόνους μπετόν, αλλά και την διάνοιξη νέων δρόμων, τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση υποσταθμών, πυλώνες και καλωδιώσεις.

Η όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που αφορούν την τοπική οικονομία (αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, μελισσοκομία, τουριστικές δραστηριότητες).

Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι δεδομένη η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας, η δραστική μείωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και τελικά η ερήμωση της ευρύτερης περιοχής. Και μην ξεχνάμε ότι η συντήρηση μιας αιολικής επένδυσης είναι συνήθως 15ετής, η δε παραγωγική της ζωή 25ετής.

Μετά θα μας μείνουν τα σκουριασμένα παλιοσίδερα, τα κουφάρια των ανεμογεννητριών των οποίων η αποσυναρμολόγηση δεν προβλέπεται από καμία σύμβαση, η διοχέτευση τοξικών ουσιών στο έδαφος και στον υδροφόρα ορίζοντα και ο κίνδυνος πυρκαγιών από τα καλώδια υψηλής τάσης. Κι έτσι θα έχουν μεταμορφωθεί τα βουνά μας σε αποβιομηχανοποιημένες ζώνες και η καταστροφή τους θα έχει ολοκληρωθεί.

Επίσης είναι σίγουρο ότι οι όποιες θέσεις εργασίας προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των έργων είναι μηδαμινές, καθώς η επένδυση θα λειτουργεί τηλεκατευθυνόμενη. Και βέβαια τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων.

Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου των ορεινών περιοχών στα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων. Τα δάση και τα οικοσυστήματά τους ανήκουν σ’ όλους μας. Είναι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας και καλούμαστε για το καλό των παιδιών μας να τον διαφυλάξουμε.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λέμε όμως όχι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους:
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ για να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον της ορεινής Ελλάδας ως πολύτιμο αγαθό για τις μελλοντικές γενεές.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ανεμμογεννήτριες στα δάση και τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα των Πιερίων.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ανεμογεννήτριες δίπλα σε παραγωγικές-οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει οι πολύπαθες τοπικές κοινωνίες στα Πιέρια.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου. Η λίμνη επιβάλλεται να αξιοποιηθεί στη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού-ναυταθλητισμού.

Ο ΑΓΩΝΑΣ για την ακύρωση αιολικού “πάρκου” στα Πιέρια και πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου, μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ. ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ, με μια φωνή, με αποφασιστικότητα και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ