Απόψεις Πολιτισμός

“Φεβρουάριος…” γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

Σπύρος Βασιλείου,”Καρναβάλι στην Αθήνα” 1934

Ειρήνη Δασκιωτάκη

Ο μήνας των καθαρμών και του εξαγνισμού των ψυχών που ανεβαίνουν στη γη και περιφέρονται ανάμεσά μας, το ψυχοσάββατο… όταν το Πάσχα είναι απριλιάτικο και τo πρώτο ψυχοσάββατο, πριν την Κυριακή της Αποκριάς, είναι του Φλεβάρη, με τα κόλλυβα και τα «διαβάσματα»- τρισάγια στα μνημούρια.

Την τρίτη ημέρα της γιορτής των Ανθεστηρίων, οι αρχαίοι Έλληνες έβραζαν σε μεγάλες πήλινες χύτρες( οι Χύτροι) πανσπερμία για προσφορά προς τους αρχαίους νεκρούς και τον συνοδό τους, τον χθόνιο ψυχοπομπό Ερμή. Στον μήνα Ανθεστηριώνα αντιστοιχούσε ο Φεβρουάριος.

Ο Ψυχοπομπός Ερμής. Τάφος της Κρίσεως, Λευκάδια

Όταν καθιερώθηκε το 46 π.Χ. το Ιουλιανό ημερολόγιο, περιορίστηκαν οι μέρες του μήνα από 30 σε 29 και όταν αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Αύγουστος, αφαιρέθηκε ακόμη μία και προστέθηκε στον μήνα Αύγουστο προς τιμήν του.

Είναι σίγουρα Κλαδευτής ο Φεβρουάριος, καθώς τότε γίνεται το κλάδεμα και το καθάρισμα των αμπελιών και τότε βάζουν και καταβολάδες για την ανάπτυξη καινούργιων. Εκτός από δίσεκτος, και Μεθυσμένος λέγεται, γιατί ο καιρός του πολλές φορές δεν ξέρει τι κάνει.

“Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θα ανθίσει
και σαν κάμει και θυμώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει.”

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, κι ας είναι προπομπός της άνοιξης, ότι ο χειμώνας δεν είναι παίξε, γέλασε… Θέλει όλες του τις μέρες για να παίξει τα παιχνίδια του και τότε ανθίζουν οι αθώες και ενθουσιώδεις μυγδαλιές, ανυπόμονες πολλές φορές και να! ένα χιόνι του κουτσοφλέβαρου και πάγωσαν τα ροδαλά άνθη τους. Αχ καημενούλες, ρομαντικά κορίτσια μοιάζετε που βιάζονται να ερωτευτούν, να προλάβουν την άνοιξη, πριν είναι αργά.

Ακόμη πενθάει η Δήμητρα την Περσεφόνη που κρατά το σπόρο βαθιά στη γη…για λίγο όμως, αφού να…. του Αγίου Βλασίου, στις 11, μέσα στο χιονιά και στο κρύο, θα ζευγαρώσουν τα πουλιά και θα ξεμυτίσει σιγά σιγά και το ευλογημένο σταράκι.

Έχει ανοίξει πια ο καιρός, μεγαλώνει η μέρα, η φύση δειλά και σταθερά ξυπνάει και ο γεωργός πρέπει να ξεκινήσει τη δουλειά. Για αυτό, λέει ο λαός μας, έχει λιγότερες θρησκευτικές γιορτές από τον Ιανουάριο. Αρχίζει όμως με τα Συμόγιορτα, με τρεις συνεχόμενες γιορτές. Ο Άγιος Τρύφωνας (1 Φεβρουαρίου) που προστατεύει τα αμπέλια και τα χωράφια. Τη μέρα αυτή διαβάζονται ευχές και εξορκισμοί στα αμπέλια και στους αγρούς και τη μέρα αυτή δεν μπαίνουν στο αμπέλι οι αμπελουργοί να το κλαδέψουν, γιατί μπορεί να πάθουνε κακό.

“Η Υπαπαντή” δια χειρός Συμεών Ματσκάνη

2 του Φλεβάρη είναι μεγάλη γιορτή. Η Υπαπαντή του Χριστού, η Παναγία της Παπαντής στην Κρήτη προστατεύει τους μυλωνάδες. Ό,τι καιρό λέει ο λαός μας θα κάνει της Υπαπαντής, θα βαστάξει 40 μέρες. Μακάρι να είναι αλήθεια και να είναι ηλιόλουστη η 2η του Φλεβάρη αυτού, ας αισιοδοξούμε, τη χρειαζόμαστε την αισιοδοξία κι αυτό τον Φεβρουάριο, τον δεύτερο στο άρμα του αποτρόπαιου Covid .
Ο Άγιος Συμεών γιορτάζει, στις 3 Φεβρουαρίου.

Του  Αϊ Συμιού, αργία τηρούν οι έγκυες, για να μη σημαδευτεί το παιδί στην κοιλιά τους …
Ο Γέροντας Συμεών την ημέρα της Υπαπαντής ήρθε σε συνάντηση με τον μικρό Χριστό και τον αναγνώρισε ως Σωτήρα… Έτσι τελειώνουν τα Συμόγιορτα,… Όμως δεν τελειώνουν οι γιορτές.

Ακολουθούν ο Άγιος Χαράλαμπος στις 10, ο Άγιος Βλάσιος , η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία στις 19, ο Άγιος Πολύκαρπος στις 23 και ο Άγιος Κασσιανός στις…29!

Ο Φεβρουάριος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.
Διάσημοι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από το καρναβάλι, το πέταγμα των χαρταετών και τις ανθισμένες αμυγδαλιές.
Ποιητές και μουσικοί συνθέτες επίσης…

“Φλεβάρης” Γιάννης Τσαρούχης

Κλείτος Κύρου, «Ήρθα ντυμένος»

Ήρθα ντυμένος φλεβαριάτικα ρούχα μια νύχτα ερειπωμένη
Αδιάκοπα ταξίδια, χιλιόμετρα αναμνήσεων κι ο σουβλερός
άνεμος στις παγωμένες λίμνες να ποδοπατεί χωρίς έλεος
την εσθήτα του καλοκαιριού
διαβαίνεις κάμπους και λαγκαδιές κρύσταλλα και
σταλαχτίτες ζεσταμένος από την πυροστιά των ματιών της
που θα ανθίσουν στη θέα σου.
——————-

Κωστής Παλαμάς  “Φεβρουάριος”

Απ’ το παράθυρο στα βάθη μακριά,
Ο κάμπος ξεχωρίζει,
Και φαίνεται η αποκριά
Μέσα στο δρόμ’ όλη βοή που τριγυρίζει
Είν’ ο καιρός όπου τρελή γιορτάζ’ η χώρα,
Και σιέται η μυγδαλιά με κάλλη ανθοφόρα.
………………………………………………………………………………………………………………
Λέω να τελειώσω με ένα τραγούδι σε μουσική του Δήμου Μούτση και σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, από τον δίσκο του 1972, « ο Άγιος Φεβρουάριος». Τραγουδά η Πετρή Σαλπέα.

καλή εβδομάδα με υγεία… καλό μήνα!

Ει. Δα.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων