Η κυβέρνηση μπροστά στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για την οικονομία το lockdown και λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψη τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου αποφάσισε να ανοίξει τα μαγαζιά. Μέχρι εδώ καλά και κατανοητά.
Η απόφαση ήταν πολιτική και υπαγορεύθηκε στην αρμόδια επιτροπή των γιατρών και λοιμοξιολόγων του υπουργείου Yγείας. Τα υγειονομικά στοιχεία λίγο μέτρησαν σε αυτή την ιστορία αφού οι δείκτες της οικονομίας είχαν μεγαλύτερη δυναμική.
Το μόνο που είπαν οι επιστήμονες ήταν ότι καθημερινά θα έπρεπε να γίνονται 50.000 τεστ προκειμένου να έχουν εικόνα για το που βρίσκεται η πανδημία.
Μέσα λοιπόν σε μια εβδομάδα- και ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη έκλειναν τα πάντα – η κυβέρνηση αποφάσισε και άνοιξε άρον άρον όλο το λιανεμπόριο προκειμένου οι καταστηματάρχες αλλά και οι πολίτες να εκμεταλλευτούν την περίοδο των εκπτώσεων.
Ο κόσμος – που έτσι και αλλιώς κυκλοφορούσε – άρχισε να επισκέπτεται τα καταστήματα, τηρώντας τα μέτρα προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην αγορά. Βγήκε και βόλτα απλώς για να δει τις βιτρίνες των καταστημάτων. Περπάτησε στην Ερμού που είναι ο κεντρικότερος εμπορικός δρόμος της Αθήνας.
Και εκεί κάπου φόβος και τρόμος σκέπασε το Μαξίμου το οποίο προφανώς συνειδητοποίησε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι κοντά. Ότι ο κορονοιός θα κάνει πάρτι γιατί οι πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους για να ψωνίσουν και να περπατήσουν στους κεντρικούς Αθηναϊκούς δρόμους κάνοντας αυτό που τους λέει η κυβέρνηση .
Παράγοντες τις κυβέρνησης άρχισαν να ρίχνουν τις ευθύνες στον κόσμο που δεν καταλαβαίνει και που συμπεριφέρεται επιπόλαια. Η ατομική ευθύνη με την οποία πορεύθηκε εδώ και ένα χρόνο το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε δυναμικά ως αφήγημα από κάποιους που ξεχνούν ποιος άνοιξε τα μαγαζιά μέσα σε μια εβδομάδα παρά τις οποίες αντιδράσεις των ειδικών και ενώ η κυβέρνηση δεν τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που έβαλε η αρμόδια επιτροπή.
Για παράδειγμα σε μια μέρα αντί για 50.000 μοριακά τεστ που έλεγαν οι ειδικοί ότι πρέπει να γίνονται τώρα που ανοίγει η αγορά, η κυβέρνηση έκανε 10.974 μοριακά τεστ (PCR) και 18.481 rapid test. Όπως είναι γνωστό, τα rapid test δεν αξιολογούνται στην εξάπλωση της πανδημίας, επειδή εμπεριέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό λάθους. Με λίγα λόγια οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας εκαναν μόνο 10.974 τεστ την ημέρα ενώ θα έπρεπε να κάνουν 50.000.
Κατά τα αλλά φταίνε οι πολίτες που πάνε στα μαγαζιά , τα οποία άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση.
Ας μην μιλήσουμε για τα εμβόλια που με βάση τις κυβερνητικές δηλώσεις τώρα θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί δυο εκατομμύρια πολίτες ενώ με το ζόρι φτάνουν τις 150.000.
Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση. Να ανοίξει τα μαγαζιά. Είναι δική της απόφαση από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο άνοιγμα των καταστημάτων και στην ενίσχυση της αγοράς. Η δική τους ευθύνη ξεκινάει και τελειώνει στο να φοράνε σωστά την μάσκα τους και στο να τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες που έχουν δώσει οι ειδικοί.
Πάει μάλλον πολύ το Μέγαρο Μαξίμου να τους ζητά και να ενισχύσουν και την αγορά και να τους κατηγορεί ως επιπόλαιους και να τους δείχνει ως υπευθύνους για το τρίτο κύμα της πανδημίας. Το Μέγαρο Μαξίμου και πάλι το μόνο που επιθυμεί είναι να βγεί από το κάδρο των ευθυνών. Μόνο που θεωρητικά τουλάχιστον η προπαγάνδα και η επικοινωνία έχουν ένα όριο.