Μπέργκμαν “Σκηνές από ένα γάμο” (Καραμπέτη – Χατζησάββας) – Ή πώς χτίζεται μια εντυπωσιακή παράσταση
Αν θα έπρεπε να θυμηθούμε τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις που είδαμε, μια απ’ αυτές είναι και οι “Σκηνές από ένα γάμο” του μεγάλου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Αν και είδαμε και την αντίστοιχη ταινία και την αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά, πάλι σε δική του σκηνοθεσία και τις δυο φορές, η παράσταση στην Αθήνα, Χριστούγεννα του 2005-2006, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κουντούρη να μεταφέρει την μπεργκμανική ατμόσφαιρα στήνοντας τους χαρακτήρες με τις λεπτότερες αποχρώσεις τους και οι Μηνάς Χατζησάββας και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ηθοποιοί με τεράστια παιδεία και εμπειρία, να τους υποδύονται εκρηκτικά!
Βρίσκοντας σήμερα στην “Κατιούσα” μια αναφορά σε κείνην την παράσταση και το στήσιμό της, που καταγράφoνται σε ένα εξαιρετικό video, το μοιραζόμαστε μαζί σας.
far
……………………………………………………………..
Το έργο «Σκηνές από ένα γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν παρουσιάστηκε το χειμώνα του 2005-2006 στο θέατρο «Προσκήνιο», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Το έργο πραγματεύεται τη διαδρομή ενός σύγχρονου ζευγαριού από τον «ανώδυνο γάμο» στο «επώδυνο διαζύγιο», από την ανεμελιά στην αυτογνωσία, από την απόρριψη στην αποδοχή. Έργο καθαρά ανθρωποκεντρικό, εστιάζεται στην αγωνιώδη προσπάθεια ενός άνδρα και μιας γυναίκας να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, είτε αγαπώντας, είτε πληγώνοντας ο ένας τον άλλον, διεκδικώντας, ωστόσο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τα δικά του μέσα την αυτονομία του.
Η μετάφραση του έργου από τα σουηδικά είναι του Ζαννή Ψάλτη και τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα.
Το 1973 οι «Σκηνές από ένα γάμο» γυρίστηκαν ταινία για τον κινηματογράφο με τους Λιβ Ούλμαν, Ερλαντ Γιόζεφσον, Μπίμπι Αντερσον, Γκουνέλ Λίντμπλομ.
Το βίντεο του Μανώλη Καζαμία παρουσιάζει το έργο «με μια σύνθεση σκηνών από την αρχική ανάγνωση μέχρι την παράσταση της πρεμιέρας, με ενδιάμεσες σκηνοθετικές συμβουλές, σχόλια των συντελεστών και όμορφες ανθρώπινες στιγμές. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός εκλεκτού Έλληνα των γραμμάτων, που έζησε και αναγνωρίστηκε στην Σουηδία με το ανώτατο μετάλλιο των Γραμμάτων και των Τεχνών της χώρας, του Ζαννή Ψάλτη», όπως σημειώνει ο δημιουργός του.