Κοινωνία

Συνεπιμέλεια: Από κοινού η γονική μέριμνα – Προς ολοκλήρωση το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης

Προς ολοκλήρωση οδεύει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια, καθώς κατατέθηκε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τις προτεινόμενες διατάξεις.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόρισμα της επιτροπής. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των κομμάτων στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Με το νέο νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια από την τελευταία μεγάλη αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, η φιλοσοφία του νομοθέτη, σε περίπτωση διάστασης μεταξύ γονέων, από την μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας επιμέλειας κυρίως από τον ένα γονέα, στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς. Καθιερώνεται η αρχή της μη διάκρισης για οποιοδήποτε λόγο μεταξύ των γονέων, καθώς επίσης και η έννοια της γονεϊκης αποξένωσης.

Μία ακόμη καινοτομία είναι η καθιέρωση του τεκμηρίου του χρόνου επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί του, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στο να υπάρξει μια ευρεία επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς και να μην επιβαρύνονται ψυχοσωματικά οι ανήλικοι. Επιχειρείται ακόμη η αξιοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης στις οικογενειακού δικαίου διαφορές, χωρίς να αποκλείεται η καθιέρωση του θεσμού του «οικογενειακού διαμεσολαβητή», κάτι που εκτιμάται ότι θα δράσει πυροσβεστικά στην ομαλοποίηση των γονικών σχέσεων σε θέματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα μεταρρύθμισης ή ανάκλησης έγγραφων συμφωνιών και δικαστικών αποφάσεων που αφορούν ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την πρόταση της επιτροπής, μέσα σε διάστημα δύο ετών, εφόσον γίνουν νόμος του κράτους.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ